tiistai 13. kesäkuuta 2017

Retkellä Tiilikkajärven kansallispuistossa

Tummavetinen Tiilikka-järvi

Tiilikkajärven kansallispuisto on perustettu säilyttämään erämaista järvi-, joki- ja harjuluontoa sekä Tiilikka-järveä ympäröiviä aapasoita. Noin 400 hehtaarin laajuiseen Tiilikkaan mutkittelee soiden halki humuspitoinen Itkonjoki. Järvessä on niukasti vesikasvillisuutta karun suoperäisen veden takia.

Harjut halkovat järven selkää ja puiston soita

Järvimaisemaa hallitsevat matalat ja kapeat, mäntyä kasvavat harjuniemet. Yksi harjanteista jakaa Tiilikka-järven lähes kahtia. Rantoja kiertävät vaaleat hietikot tai järven hiomat kivikot. Herkästi kuluvien harjujen kasvillisuus kestää huonosti kulutusta. Tämän vuoksi niemillä saa kulkea vain merkittyjä polkuja pitkin.
 Metsiä on alle kolmannes puiston maa-alasta soiden peittäessä muun osan puistosta. Eniten on mäntyä kasvavia karuja kangasmetsiä. Kaikkein rehevimmät metsätyypit puuttuvat kokonaan. Metsien linnuista runsaimpia ovat pajulintu, peippo, järripeippo, harmaasieppo, metsäkirvinen ja punakylkirastas.
                                                          http://www.luontoon.fi/tiilikkajarvi

Sunnuntaina teimme päiväretken Tiilikan harjumaisemiin ja lähdimme matkaan Pohjoisniemen pysäköintialueelta, Kajaanintie 1655, Rautavaara. Retkipäivän ilma oli lähes aurinkoinen ja leppeä tuulenvire vilvoitti ilmaa, lämpöä lähes +20 C. Kuvat kertokoot mitä näimme ja koimme. 

Västäräkin pesä rantatörmässä 

Alueella on ollut muinoin ollut metsäpalo, joka näkyy puista

 Päätepiste. Kalmoniemi näkyy vastarannalla

9 kommenttia:

 1. Onpa kaunis paikka! Kiitos kuvaretkestä!

  VastaaPoista
 2. Kyllä noissa maisemissa kelpaakin retkeillä, Ihana kuvakooste!

  VastaaPoista
 3. Upea retkeilypaikka, hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 4. Tiilikka on kyllä ainutlaatuinen paikka. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi se on säilyttänyt erämaisen rauhansa. Kosevan kaltainen autiotupa on harvinaisuus eteläisemmässä Suomessa. Ehkä taas tänä kesänä tuonne kajakin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihmettelin, ettei ollut muita patikoijia, ainoastaan melojia oli harjun molemmin puolin ja tulet oli ennättänyt sytyttää punaisen kajakin omistaja.

   Poista
 5. Luonto on niin kaunista.Upea paikka.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihanat kuvat ja mikä upea paikka

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...