tiistai 8. elokuuta 2017

Päivä Valamossa ja M/S Sergeillä

Heinäkuun loppupuolella vietimme päivän Valamossa Heinävedellä ja kävimme kolmen tunnin risteilyn Juojärven kauniilla reitillä. Laiva kääntyi Varistaipaleen kanavalla takaisin mutta välille mahtui myös Taivallahden kanava. Olikin vierähtänyt yhdeksän vuotta viime käynnistä mutta luostarialueella oli kävijöitä paljon, jopa pari bussilastillista purkautui ruokailemaan samaan aikaan kuin me. No odotimme kiltisti jonossa ja nopeasti ruuhka purkautui. Valamon suosio näkyy kestävän ajassa. Hiljentyminen kesäaikaan alueella ei oikein onnistu ja kun emme ole ortodokseja piipahdimme kirkossa ennen päivän rukouspalvelusta.

Valamossa järjestetään myös Askel hiljaisuuteen -retriitti 25.- 27.8.2017. Nykyinen elämäntapa, joka tähtää kaikessa yhä parempiin tuloksiin, johtaa kilpailutilanteisiin ja päivittäiseen kiireeseen. Ei jää aikaa pelkästään olemiseen, jota pidetään ajan hukkaamisena. Oleminen ei kuitenkaan ole toimettomuutta. Hiljaisuudessa ihminen kohtaa vapaasti omat ajatuksensa ja tunteensa ja tajuamalla omat sidonnaisuutensa kykenee vapautumaan kuluttavista ja ahdistavista toimintatavoista ja ajatusympyröistä. Toinen kurssi on Kaunis minä 8.- 10.9.2017, jonka aikana on tarkoitus kehittää omaa identiteettiä vahvemmaksi ja positiivisemmaksi. Kielteinen minäkuva aiheuttaa varauksellisuutta, pelkoja sekä negatiivisia tuntemuksia itsestä sekä ympäristöstä ja voi vaikeuttaa mm. työelämässä selviämiseen.

Tällä kertaa emme poikenneet viini- ja matkamuistomyymälään. Tavaraa en enää matkoilta haali ja mottomme on elämykset, joihin kuuluu myös hyvä ruoka. Nurmikentälle oli jätetty valkoapila kukkimaan, jotta mehiläiset saavat mettä ja hunajaa käytetään liköörin valmistukseen.
Luostarin puutarhan kukkaloistoa. Oli jo yksityisaluetta mutta hiukan zoomailin. Ulkolaiset turistit eivät suomenkielistä kieltotaulua ymmärtäneet.

Pyhän Nikolaoksen tsasouna laivarannassaLaiva lähestyy Taivallahden kanavaa. Pitkälle risteilylle ei ollut tunkua ja olikin mukava, kun yläkannella istui vain muutamia turisteja
Varistaipaleen kanavalla laiva pysähtyi noin puoli tuntia ja moni kävi hörppäsemässä kioskilla kahvit tai syömässä jäätelön.


 Lähdössä paluumatkalle
 Epäonnistunut kuva Matkamiehen rististä. Ristin edessä on neljän vesitien risteys. Yksi tulee mereltä 14 kanavan kautta. Toinen haara jatkuu pohjoiseen Kaaville saakka ja kolmas itään Outokumpuun. Luostariin mennään jokseenkin etelään. Tämä risti on katettu kahdeksankulmainen pohjoisvenäläinen ortodoksiristi. Tämän ristin tienoille päättyy myös luostarin maa-alue, jota on kaikkiaan noin 350 ha.
 Juojärveä. Millään muulla vesireitillä Suomessa emme pääse yli 100 metrin korkeuteen meren pinnasta. Juojärven reitti on 65 km pitkä mutta sen varrella ei ole yhtään teollisuuslaitosta eikä kaupunkia. Täällä ei ole myöskään suuria viljelysalueita ja varsin vähän kesämökkejä. Tästä johtuu, että järven vesi on parin muun järven lisäksi koko Itä-Suomen kirkkainta. Juojärvi on nimensä mukainen: Juo järvi! Luostari otti juomavetensä yli 50 vuotta suoraan järvestä.
Laiva kääntymässä luostarin laituriin. Ilma oli pilvipoutainen eikä tuullut kovin. Kaikkinensa onnistunut reissu. Kotona olimme vasta iltayhdeksän paikkeilla ja aamusta starttasimme jo kahdeksan jälkeen.

Elokuun aamu ja sumua sen verran
että taivas lähtee rannasta.
Ilma on persikanpehmeä
ja suu maistaa kaikki värit,
pois menevän kesän tuoksu on lehdissä,
ruohon vihreä luopunut.
Olet huikean onnellinen
etkä välitä onko se elämän
vai kuoleman himoa.
                                 - Helena Anhava -
Oikein ihanaa elokuun alkua lukijoilleni. Illat vierähtävätkin Lontoon MM-yleisurheilukisoja seuraten :).
Aamu-usva tänään 8.8. kotipihasta kuvattuna

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen päivä teillä Valamossa ja risteilyllä. Kauniit kuvat! Valamoon tekisi mieli tehdä retki, on kulunut aikaa kun siellä viimeksi kävimme. Lintulassa kävimme myös silloin. Lintulan rauha jäi mieleen positiivisena kokemuksena.

  Upea aamukuva kotimaisemistasi.

  Hyvää viikon jatketta!

  VastaaPoista
 2. Valamo on hieno paikka ja olen jo pitkään toivonut pääseväni sinne joskus retriittiin. Olen parissa retriitissä muualla ollut ja minulle tuo hiljaisuudessa itsensä ja kenties Luojansakin kuuntelu sopii.
  Ihanaa elokuuta!

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia!
  Olen lapsena käynyt Valamon luostarissa ja oli mukavaa nähdä sieltä kuvia.
  Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Beate Valamo-postauksesta.
  Olen käynyt siellä muutamia kertoja. Serkkuni oli siellä aikanaan munkkina, josta syystä paikka kiinnostaa myös minua. Kesäaikoina hiljentymisestä tuskin siellä tulee mitään, mutta pitkinä talvikausina sekin varmaan onnistuu.

  Onnellista elokuun jatkoa sinulle!♥♥♥

  VastaaPoista
 5. Kiitos tämä on upea postaus, hieno kokemus varmasti. tekisi hyvää kaikille, hiljentyminen ja mielen puhdistus turhista rasitteista

  VastaaPoista
 6. En ole Valamossa käynyt,joten kiva katsoa ihan kuvia sieltä.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...