lauantai 20. heinäkuuta 2019

Länsirannikolla osa 3


 Södra Vallgrundin kylässä sijaitseva Sommaröhallen. Myynnissä on kaikenlaista käsityötä, kalasäilykkeitä, leivonnaisia, kukkia, kirjoja, kortteja ym. Tällä kertaa joimme vain kahvit ja söimme makoisat sitruunamuffinsit.




Tämä kuva ei ole enää saaristosta vaan vaasalainen pizzaravintola. Näppäsin kuvan, kun koko talo oli verhoutunut köynnöskasvien peittoon. Onkohan tämä villiviiniä vai humalaa?




Vähäkyrön kirkko ja sankarihautausmaa. Muistomerkki Ilmari Wirkkala (1922). Kirkkoon ei valitettavasti päässyt sisään.

Tienvarsimaisemia - vilja- ja kaalipeltoa
 Isonkyrön vanha kirkko on keskiaikainen kivikirkko Isossakyrössä Kyrönjoen  rannalla. Pyhälle Laurentiukselle omistettu kirkko on rakennettu vuosien 1513–1533 välisenä aikana. Ajoitus on keskiaikaisista kirkkorakennuksista Suomen varmimpia ja tarkimpia.
Se on nykyään niin sanottu autiokirkko eli jäänyt pois säännöllisestä jumalanpalveluskäytöstä uuden Isonkyrön kirkon valmistuttua vuonna 1877. Kesäisin siellä pidetään Isonkyrön seurakunnan jumalanpalvelukset ja myös musiikkitilaisuuksia ja se on auki kirkkoon tutustujille. Kirkkoon sopii noin 400–500 henkilöä.
Isonkyrön vanha kirkko sisältyy Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin ja se on suojeltu vuonna 1891 Vaasan läänin maaherran päätöksellä. Kirkon ympärillä oleva hautausmaa ei ole enää aktiivikäytössä.





 Isonkyrön kirkko on kuuluisa 1560-luvulla tehdyistä yhteensä 114 kalkkimaalauksesta, jotka kiertävät kirkkoa nauhamaisesti kolmessa rivissä. Ylimmän rivin maalaukset esittävät Ensimmäisen ja Toisen Mooseksen kirjan tapahtumia. Keskirivissä esitetään tapahtumia Jeesuksen elämästä ja alin rivi käsittää vertauksia pyhäpäivien saarnoista. Maalausten teettämisen kustansi omin varoin kirkkoherra Jaakko Geet. Vuonna 1666 kirkkoherra Isak Brenner peitätti kuvat kalkkilaastilla ja niiden olemassaolo unohtui vähitellen. Maalaukset löydettiin ja otettiin esiin vuonna 1885. Ne entisöitiin ensimmäisen kerran vuosina 1926–1927 ja myöhemmin 1930-luvulla ne restauroi taiteilija Oskari Niemi. Maalausten viimeisin konservointi tehtiin 1978–1984. (Wikipedia)

Isonkyrön vanhassa kirkossa esitetään 1.8. kirkko-ooppera, noin tunnin mittainen kantaesitys Elämänkuvat, säv. Olli Kortekangas, libretto Pia Perkiö. Elämänkuvat on omistettu Irma Rewellin muistolle.
Isossakyrössä järjestetään myös jokavuotiset 1700-luvun markkinat 9.- 11.8.19 kotiseutumuseon ja vanhan kirkon alueella.



Osuimme paluumatkalla aivan vahingossa näihin Kyrönjoen maisemiin. Peltokosken ja Kirkonkosken välissä sijaitsee vanha Ylistaron Osuusmeijeri. Katselin tältä kohtaa, että mikähän pato tai putous näkyy kauempana? Onko tässä muinoin ollut mylly tai saha? Nyt rakennelmat ovat sortuneet ja vesi virtasi kahdessa tasossa. Sorsapoikue uiskenteli padon reunamilla, kun lähestyimme rantaa. Löysin netistä sen verran tietoa, että nämä ovat vanhan voimalaitoksen jäänteitä, osa on myös luonnonkalliota.

Panoraamakuva alueesta


Kotimaan matkailu on se 'meidän juttu' ja monen muunkin nykyisin. Kotimaan matkailu on lisääntynyt merkittävästi viimeisten 15 vuoden aikana. Netistä löytyy kaikki tieto kiinnostavista kohteista ja reiteistä. Ennen lähdettiin lähinnä sukuloimaan tai kyläilemään kotiseudulta, kartat olivat paperikarttoja, kulkuneuvo vanha Mosse tai kupavolkkari, joka reistaili koko matkan ajan. Miten helppoa onkaan etsiä jo kotona paikat ja välimatkat karttaohjelman avulla ja näpytellä ne auton navigaattoriin. Ja joka kerta löytyy uusi kiinnostava seutu tai nähtävyys, kun ei ajele pelkkiä pääteitä. Kiitos lukijoille matkaseurasta. Kiinnostaisi tietää matkailetteko mieluiten kotimaassa vai ulkomailla? Ensi viikolla käännämme auton nokan itään päin.
Kuvat ovat Huawei P20 Pro kännykälläni kuvattuja ja mielestäni ovat uskomattoman teräviä. Zoomauskuvia ei saa kännykällä tarkkoja mutta kun klikkaa kuvia ne näkyvät vielä tarkempina.


7 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen kuvasarja, kiitos kuvien jakamisesta. Todella upea on tuo Isonkyrön kirkko. En ole siellä koskaan käynyt, mutta varmasti kannattaisi käydä. Vähäkyrön kirkon sankarihautausmaa on kauniisti kukitettu. Meillä täällä Joensuussa käydään keskustelua siitä, että miten tärkeää olisi että sankarihautausmaalla olisi kukkia. Täällä ei ole mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli ja Isonkyrön vanha kirkko oli todella upea. Hyvä, että on rakennettu kivestä niin säilyy pitkään jälkipolville. Kirkossa astellessa tuntui kuin olisi hupsahtanut monta sataa vuotta taaksepäin ajassa. Monet sodat ja mullistukset on kirkko nähnyt. Niinkö on Joensuun seurakunta köyhtynyt ettei sankarihaudoille saada kukkia!

      Poista
  2. Olettepa kierreleet upeita paikkoja. Tuo vanha kirkko on kyllä vaikuttava paanukattoieen ja seinämaalauksineen. Just katsoin toisen bloggaajan matkaa Itä-Suomessa ja totesin, miten erilaiselta siellä puolen Suomea näyttää. On meillä upea maa täynnä mielenkiintoisia paikkoja.
    Lempeää pyhäpäivää!

    VastaaPoista
  3. Kyllä kannattaa katsella lähiseutuja tosiaankin, ompa paljon mielenkiintoista näkemistä ja mahtava tuo kirkko tosiaankin

    VastaaPoista
  4. On tuo vanha kirkko upea. Kansallismuseossa oli tuollaisia saarnastuoleja ja vanhoja patsaita, alttarikaappeja esillä. Niin on hienoa nähdä niitä myös oikeassa ympäristössään. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Hieno reissupostaus!Nyt vanhemmiten reissaan mielummin kotimaassa,täälläkin on uskomattoman paljon hienoja ja vaihtelevia paikkoja nähtäväksi!

    VastaaPoista
  6. Hienoa että kirkko on säilynyt, huikean kaunista arkkitehtuuria ja kaunista taidetta.
    Mukava reissu, paljon mielenkiintoista nähtävää.
    Kauniita kuvia!

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...