perjantai 17. toukokuuta 2013

Toukokuu, kesätuulien keinuun, siniperhosten leijuun, kiiruhtaa... Korkeakoskella 12.5.


"Auvo ilon askeleita johtaa, auringosta tumma varjo jäi.
Toivon säde kirkkahimmin hohtaa, tähden lailla yössä kimmeltäin.

Toukokuu, kevätkiurut ne helkkää, elon riemua pelkkää, rinnassaan.
Toukokuu, kesätuulien keinuun, siniperhosten leijuun, kiiruhtaa!"

 
Yllä olevat koski- ja maisemakuvat otettu Maaningan Korkeakoskella 12.05.
       

Maaningan Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski. Korkeakoskenjoki saa vetensä useista pienistä järvistä ja päättyy jyrkkien kallioseinämien reunustamaan Maaninkajärveen Tuovilanlahdessa. Monissa tietolähteissä Korkeakosken putouskorkeudeksi esitetään erheellisesti 46 metriä. Virheeseen lienee ainakin osaksi syynä se, että kyseinen metrimäärä mainittiin Suomen ensimmäisessä, vuonna 1909 ilmestyneessä Tietosanakirjassa. Pohjois-Savon ympäristökeskus mittasi Korkeakosken korkeuden kesällä 2003 ja sai tulokseksi 36,4 metriä.
Korkeakoski sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka rauhoitettiin vuonna 1947. Suojelualueen pinta-ala on nykyisin yhteensä 35 hehtaaria. Alueen omistavat Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) ja Maaningan kunta.
 
Alueen luonto
Alueen merkittävimmät suojeluarvot liittyvät luonnontilaisiin kuusimetsiin, tuoreisiin ja kosteisiin lehtoihin sekä pieniin virtavesiin. Jyrkät rinteet muodostavat poikkeukselliset maasto-olosuhteet. Samaan aikaan kun kuuma aurinko porottaa rotkon koillisreunalle, puronnotkossa vallitsee kylmänkostea kellari-ilmasto. Erikoislaatuisen pienilmaston myötä kasvillisuus on monipuolista. Maaperän kosteus vaihtelee suuresti ja rotkon reunamilla esiintyy pioneerilajiston valtaamia maanvyörymiä.
Korkeakosken rotkolaakso on Kuopion lehtokeskuksen viimeisin uloke luoteeseen lähellä vedenjakaja-aluetta. Ympäröivä kangasmaasto on karua, mutta rotkon pohjan kosteissa olosuhteissa on rikas lehtokasvillisuus. Siellä tavataan muun muassa myyränporrasta ja hajuheinää, jotka ovat EU:n direktiivilajeja.
Korkeakoskelta joki kiemurtelee eteenpäin hiekkaperäiseen maahan syöpyneessä kanjonissa, jonka seinämät ovat jopa 40 metriä korkeita. Rinteet karuuntuvat ylöspäin mustikkatyypin kankaiksi. Joen varret ovat rehevän kasvillisuuden peitossa.
Kanjonin kierros on noin kolmen kilometrin pituinen vaelluspolku, joka alkaa Korkeakoskentieltä, 400 metrin päästä koskelta Pielavedentielle (kantatie 77) päin. Polku laskeutuu alas kanjoniin, ja sen puolessa välissä joen varrella on laavu tulentekopaikkoineen. Reitti jatkuu jokilaaksoa myötäillen Tuovilanlahden koululle, josta takaisin Korkeakoskelle on maantietä pitkin 2,3 kilometriä.

Historia

Kallioperään syntyi miljoonia vuosia sitten murtumalinja, jonka kallioreunat ovat paikoitellen nähtävissä muun muassa putouksen kohdalla. Joki kulutti alajuoksunsa uoman jääkauden jälkeen, viimeisen 5 000 vuoden aikana.
Korkeakoskessa oli vesimylly jo 1700-luvulla. Mylly toimi ainakin vuoteen 1886, jolloin sille vielä määrättiin veroa. Muistitiedon mukaan tulva vei paikallisten talojen omistaman myllyn koskesta alas, luultavasti vuonna 1890. Muistona siitä näkyy kosken yläjuoksulla matalan veden aikana yhä kaksi myllynkiveä. (lähde: Wikipedia)
Ja tämä herkku popsittiin retken jälkeen massuun. Puolet kerralla kahteen pekkaan ja kun nälkä oli, niin silloin ei hienostella :). Näitä saa tietenkin Löytynlohelta.

Oikein heleätä helluntaita kaikille! Kiitos taas kommenteistanne. Oikein harmittaa, kun en ehdi niihin vastaamaan, kuten huomaan ahkerien bloggaajien tekevän.

                                        ♥ Beate ♥

17 kommenttia:

 1. Kyllä on hienoa paikkaa ja koski kohisee siellä varmaan kovaa!
  Hieno seisova puu, joka pitelee käsiään vatsansa päällä ihan selvästi.
  Ja lopuksi ah, niin hyvää herkkua ootte syöneet, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöisiä otoksia vaan nää mun pokkarikuvat, parempi kamerakin oli pojalla ja en ole jaksanut opetella...mutta joku kuva ehkä onnistui sillain tyydyttävästi.

   Poista
 2. Voi mahoton, miten hieno paikka ja hienoja kuvia! Harmitus, että on täältä niin kaukana, Maaninka...

  VastaaPoista
 3. Hienot kuvat. Taitaa olla arvokas pakurikääpä tuossa koivussa:)

  VastaaPoista
 4. Ompa komee koski, kyllä mei maassa on paljon kauniita paikkoja.

  VastaaPoista
 5. Kaunista koskematonta luontoa.
  Ihania koski kuvia.

  Savulohi maistuisi Minullekkin.;)

  VastaaPoista
 6. Vau,mitä korkeakoskelta kuvia,olen käöynyt tuolla 2 kertaa ja aina tekee mieli uudelleen,todella kaunis paikka,pitäiskii muuten käydä taas:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanasta postauksesta, Beate56!
  Kerrassaan hieno paikka tuo luonnonsuojelualue..:))
  Ihanaa ja kaunista helluntaita sinulle.<33333

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus ja upeat koskikuvat.

  Ihanaa Helluntaita Sinulle ja Perheellesi

  VastaaPoista
 9. Ihana toukokuu ja hienoja luontokuvia! Mukavaa kesää :)

  VastaaPoista
 10. Kevät on ihanaa aikaa ja viehättävä tuo Toukokuu Tauno Palon laulamana. Onnittelut:Olet voittanut kirjan blogissani!

  VastaaPoista
 11. Hei,
  Olet voittanut Valion arvonnassa, joten voisitko laittaa yhteystietosi s.postiini, neitisaippuakupla@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen laittanut s-postia Satu-Maaria. Ja kiitokset vielä onnettarelle ja sinulle sekä sponsorille mahtavasta voitosta!

   Poista
 12. Mahtavan upea koski ja mitä kalaherkkua. Kunpa saisi asua ihan kosken rannalla....

  Tuli blogisi nimestä mieleen yksi lause Herbøjorg Wassmon kirjasta:

  "Pimeys on vain auringon kulkua joka tekee meille tepposet."

  Kaunista viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 13. Kyllä suomen luonto on kaunis, ei tarvi ulukomaille lähtiä hakemaan luontoelämyksiä. Mukavaa kesää sinulle!

  VastaaPoista
 14. Mukava nähdä muidenkin näkemystä tutusta paikasta. Ollaan nyt parina vuotena käyty nimen omaan äitienpäiväreissulla kuvaamassa tuolla huikealla Korkeakoskella. Hienot kuvat!

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...