torstai 9. tammikuuta 2014

Tunneälyä - lehdistä saksittua, netistä poimittua

Lehdistä saksittuja, muistikirjaan kirjattuja viime vuoden aikana.
 
 
 "Tunnekäsitteet voidaan jakaa tunteisiin ja mielialoihin. Tunteet ovat yleisesti tunnekokemuksia, jotka kestävät minuuteista muutamiin tunteihin. Mieliala on puolestaan pidempiaikainen tunnetila, joka voi kestää tunneista päiviin tai jopa viikkoihin. Mitä useammin päivän aikana tuntee myönteisiä tunteita, sitä vakaampana myönteinen mieliala säilyy. Läheisissä ihmissuhteissa myönteisten ja kielteisten tunteiden suhteen tulisi olla 5:1. Eli jokaista kielteistä tunnetta kohti tulisi tuntea viisi myönteistä tunnetta, jotta ihmissuhde olisi mielekäs ja kestävä. Työelämässä myönteisten tunteiden suhde tulisi olla 3:1." Seligman & Fredrickson.
...hmm...en tiedä miten tuollaiset luvut on toteen näytetty. Perusajatukseen kuitenkin luotan. Tarvitsemme paljon enemmän myönteisiä tunteita suhteessa kielteisiin, voidaksemme hyvin, ihan kaikissa suhteissamme.

                                               --------
 "Vanhan iranilaisen kansanviisauden mukaan on olemassa kolme elinikää lyhentävää asiaa: kateus, joka syövyttää kuin happo ihmisen sisintä, toiseksi viha, joka kalvaa ja kuluttaa suunnattomasti kaikkia ihmisen voimavaroja, ja kolmanneksi liiallinen tulevaisuudesta huolehtiminen, jonka vuoksi tämän päivän asiat jäävät hoitamatta."....hmmm....
                                                                   -----------
Vanha intiaanipäällikkö kertoo: "Sisälläni on kaksi keskenään tappelevaa koiraa. Toinen koirista näkee ihmisessä kykyä, kauneutta ja onnistumisia. Toinen taas näkee vajaavaisuutta, rumuutta ja epäonnistumisia." Hetken hiljaisuuden jälkeen nuori intiaani kysyy vanhalta päälliköltä, kumpi koirista voittaa? "Tietenkin se, jota ruokin", vastaa vanha viisas mies.
Hmmm...kumpaako koiraa sinä aiot ruokkia tänään?
                                                ---------
Kun joku aiheuttaa meille kipua olemalla tärkeistä asioista väärää mieltä, joudumme tienhaaraan: sietääkö tietty määrä lisäkipua yrittämällä ymmärtää, mitä toinen todella tarkoittaa ja miksi hän sanoo mitä sanoo, vai ryhtyäkö kokoamaan nyrkin kokoisia kiviä, joilla väärämielinen vaiennetaan.
Edellinen tie on oikea, sen tiedämme kaikki. Silti usein valitsemme jälkimmäisen. Koska konkreettisten kivien heittely johtaisi meidät vakaviin vaikeuksiin, käytämme käsitteellisiä kiviä. Kutsun tätä nelihaaraiseksi mitätöinnin tieksi.
Reitti on periaatteessa johdonmukainen. Sen, että toinen on väärää mieltä, on johduttava jostakin. Tuolla ihmisellä on oltava meihin oikeaa mieltä oleviin nähden jokin vaje. Kun vaje paljastetaan, kivun tunteemme hellittää.
http://www.hyvejohtajuus.fi/13101/kun-argumentit-eivat-riita/#more-13101

Nämä paljastavat, oletko sinä tunneälykäs ihminen:
1. Olet kiinnostunut muista
Pidät uusien ihmisten tapaamisesta ja tavatessasi heidät esität paljon kysymyksiä. Olet aidosti kiinnostunut heistä, ja kysymykset tulevat kuin luonnostaan. Tämä on tietynlaista empaattisuutta.
2. Olet hyvä johtaja
Poikkeuksellisen hyvillä johtajilla on yksi yhteinen piirre, mitä harvemmin muilta löytyy: korkea tunneäly. He ovat myös lahjakkaita, heillä on hyvä työmoraali ja kunnianhimoa.
3. Tiedät omat vahvuutesi ja heikkoutesi
Yksi äärimmäisen iso osa hyvää itsetuntemusta on omien vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen ja niiden hyväksyminen. Tunneälykäs ihminen ymmärtää, kuinka nämä piirteet vaikuttavat omaan työskentelyyn ja toimii sen mukaisesti. Näin hänestä tulee myös itsevarmempi.
4. Pystyt keskittymään
Et häiriinny jokaisesta saamastasi tekstiviestistä, twiitistä tai Facebook-viestistä, vaan pystyt keskittymään juuri siihen, mihin sillä hetkellä tarvitsee, oli kyse sitten työprojektista, luennosta tai palaverista. Keskittymiskyky on Golemanin mukaan hyvin iso osa tunneälyä. Jos et ole läsnä itsellesi tai muille, on tunneälyä vaikea kehittää paremmaksi.
5. Kun olet tolaltasi, tiedät, minkä takia
Jokainen kokee henkisiä vastoinkäymisiä, päivittäisiä ylä- ja alamäkiä, ja joskus nämä tuntemukset hämmentävät meitä. Tunneälykkäät ihmiset pystyvät kuitenkin käsittelemään tunteitaan paremmin. He ymmärtävät, minkä takia tuntevat sillä hetkellä vihaa, ärsytystä tai vaikkapa surua. He myös huomaavat, kun jokin tunneaalto on tulossa, ja pyrkivät ikään kuin astumaan ulos siitä.
6. Tulet toimeen useimpien kanssa
Korkean tunneälyn omaavilla ihmisillä on monia hyviä ja toimivia ihmissuhteita, Goleman kertoo.
7. Sinulla on hyvä moraali ja haluat olla hyvä ihminen
Jos haluat toimia eettisesti oikein, välität muista ihmisistä ja halut kehittää moraaliasi yhä korkeammaksi, löytyy sinulta tunneälyä.
8. Pysähdyt auttamaan muita
Monilla on tapana ajaa vain omaa etuaan, mutta tunneälykkäät ihmiset kantavat kortensa kekoon myös muiden vuoksi. Heillä on aikaa ja halua hiljentää tahtia ja auttaa myös muita - olipa kyse sitten työkaverin auttamisesta tai mummon saattamisesta vilkkaan kadun yli.
9. Olet hyvä lukemaan muita
Tunneälykkäillä ihmisillä on kyky lukea ihmisten eleitä ja ilmeitä. He myös aistivat helpommin muiden tuntemuksia.
10. Kaatuessasi nouset ylös
Virheet ja vastoinkäymiset eivät lannista sinua, vaan jatkat pää pystyssä. Tunneälykkäät ihmiset tietävät, että tämä on ainoa asia, joka vie elämässä eteenpäin. He pystyvät käsittelemään negatiivisia tunteita ja ottavat niistä opiksi.
11. Olet hyvä ihmistuntija
Tunneälykkäät huomaavat yleensä heti ensitapaamisella, millainen kukin on miehiään. Intuitio onkin harvemmin väärässä.
12. Luotat vaistoosi
Tunneälykkäillä ihmisillä on hyvä vaisto ja he luottavat siihen. Jos intuitio antaa varoitusmerkin, ei hän jätä tätä sivuuttamatta.
13. Osaat motivoida itseäsi
Kunnianhimo ja ahkeruus vievät tavoitteisiin. Tunneälykkäät ihmiset pystyvät motivoimaan itseään kohti päämääräänsä, vaikka eivät siitä muilta kiitosta saisikaan. Jos keskität huomiosi ja energiasi tavoitteidesi saavuttamiseksi, omaat tunneälyä.
14. Osaat sanoa ei
Tunneälykkäillä ihmisillä on kunnianhimon lisäksi myös itsehillintää. He osaavat kieltäytyä ajoissa ja tietävät, mikä on heille parhaaksi. Heillä on myös kyky hallita stressiä ja impulsiivisuutta.
Lähde: Huffington Post

Uuden vuoden alkaessa itsetutkiskelua. Huh, ei tule täysiä pisteitä tunneälyssä, vajaaksi jää.  Kuinkas siellä ruudun takana menee näiden juttujen kanssa?
 
 
Pimeälenkillä varusteena Fenixin otsalamppu ja heijastin. Mukavaa torstaipäivää ja huomiseksi on jo luvassa pikku pakkasta, lumesta en tiedä.
 
 
Kirjoja lukulistalla, osa jo kahlattu läpi. Taivaslaulu oli vavahduttava kirja. Teksti oli kaunista ja runollista mutta aihe rankka ja ajatuksia herättävä. Luin kirjan hotkaisemalla mutta palaan sen pariin uudelleen. Vanhoillislestadiolaiset ovat minulle 'tuntematon porukka' (onneksi) ja hämmästelen heidän uskonsa ahdistavia piirteitä ja kapeaa maailmankuvaa.
Kirjakasasta puuttuvat vielä teokset: Ennen päivänlaskua ei voi: Johanna Sinisalo, Mistä kevät alkaa: Annamari Marttinen ja Onnellista asua maalla: Riitta Konttinen.
                                              - Beate -

9 kommenttia:

 1. Ainakin tuo itsensä motivointi on nyt ollut hyvin alhaalla, ja tavoitekin tuntuu olevan hukassa. Ois hyvä löytää ensin se.
  Enpä ole tainnut lukea noista kirjoista yhtään, vaikka kirjailijoissa on "tuttuja".
  Mulla oli tyttökavereina vanhoillislestadiolaisia, joten tuo kirja pitäisi kyllä lukea. Heillä oli omia juttuja, mutta ihan mukavaa perhettä muuten. Vaikea ajatella miksi uskon asioista ollaan niin hirveän kiihkeitä ja erimielisiä, jotta sotiakin pitää uskontojen takia.

  VastaaPoista
 2. Tuo neljäntoista kohdan lista. Olisi se melkoinen yli-ihminen jos omaisi kaikki nuo ominaisuudet. Tuolla mittarilla jään pahasti vajaaksi tunneälyn suhteen.
  Tuossa kirjakasassasi on monta kirjaa jotka lukisin tai haluaisin lukea. Mutta Puhdistus jäi minulta puolitiehen. Liian realistista ja raakaa.

  VastaaPoista
 3. Jaaha, en kaiketi ole tunneälykäs ihminen. On kyllä ainakin osaa hirveän vaikea tavoittaa.. tai sitten se on vain omasta itsestä kiinni.. Tällähetkellä liian syvällistä ja monimutkaista pohdittavaa. Johtaja ja eka kohta ainakin särähtivät korvaan. Kaikki eivät ole sosiaalisesti lahjakkaita eikä mielestäni tarvitse ollakaan. Politiikka ja uskonto, siinä ehkä kaksi joista saadaan aina kiistaa, olet rohkea kun uskallat tuoda esille mielipiteitäsi, ja tunteitasi, jokaisella on niihin oikeus. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat hirveän vaikeita asioita. Haluan kuitenkin vielä selventää, että en kannusta ketään loukkaamaan toista. Jokaisella on oikeus omaan uskontoonsa, myös heillä jotka eivät varsinaisesti kuulu mihinkään uskontoon.. tai kuuluvat mutta eivät tuo sitä "esille".

   Poista
 4. Kiitos postauksesta, Beate, olipa mielenkiintoinen lista:)
  Kirjoista olen lukenut vain Puhdistuksen, mutta ajan oloon aion tutustua moniin noista...
  Meillä sanotaan, että kateus vie kalatkin vedestä!
  Kateus ja viha on kaamea yhdistelmä, ennen muuta sen kadehtijan kannalta;/
  Hyvää viikonloppua sinulle, Beate ♥♥

  VastaaPoista
 5. Annoitpa listaa itsetutkiskeluun. Niin, jos asiakasta kaupassa kohtelee huonosti, hän tarvitsee kyllä enemmän kuin viisi positiivista kauppakokemusta päästäkseen nollarajalle.
  Hieno kirjapino odottaa lukemistasi. Minä tykkäsin Taivaslaulusta ihan hurjasti, sukuun kuuluu vl-yhteisöstä tulleita ja niiden kanssa on tultu toimeen, vaikka ennakkoluuloja olikin.
  Myös Sofi Oksasen kirjat olen lukenut ja omien Viron kokemusteni pohjalta tykännyt niistä kovin.

  Kateus on kamala vaiva. Kun jokainen on loppupeleissä oman onnensa seppä, toisten kadehtiminen on hukkaan heitettyä. Mutta helpommin sanottu kuin tehty, minäkin olen joutunut kateuden kohteeksi vaikka ei luulisi olevan mitään syytä tällaista tallaajaa kadehtia. Meni ystävyys kateuden kera. Ja vihan kohteena olen myös edelleen, mutta ei se minua enää syö vaikka serkkuani kylläkin. Olen omalta osaltani pyydänyt kaikkia konnuuksiani häneltä anteeksi, ei ole antanut. Minusta pyydetty on anteeksi saatu ja olen osaltani unohtanut sen, että hän minua vihaa. Tiedän, että anteeksianto olisi myös hänen elämäänsä helpotus ja rentouttavampi oleminen. Vaan minkäs teet.
  No sorry, nyt tuli lätistyä, mutta osui niin oikeaan tuo postauksesi. Olet viisas nainen Beate. Kivat sulle!


  VastaaPoista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus!
  Hoitoalalle kun olen hakeutunut ja sinne testien kautta päässyt niin kyllä tuolla kyllä-vastauksia muutamia löytyy!
  Kohta 14 on vaikea mutta olen aina ajatellut että se taitaa olla vaikea meille 50-luvulla syntyneille tytöille!
  Lukisin paljon enemmän jos olisi aikaa! Pistän Taivaslaulun korvan taakse.

  VastaaPoista
 7. Luin Puhdituksen harppomalla toissakesänä, mielenkiintoisia kirjoja kaikki nuo. Kirjojen lukuun pitäisi minunkin rauhoittua, olen nyt haaveillut lukemisesta. Toistaiseksi aika menee täällä netissä seilatessa. Piipahda kahvikupposella blogissani :)

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...