tiistai 15. heinäkuuta 2014

Matkakuvia Norjan Lofooteilta, osa 3

Lofootit (norj. Lofoten, pohjoissaameksi Lofuohta) on Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä. Lofooteilla asuu noin 24 500 ihmistä, jotka saavat elinkeinonsa muun muassa kalastuksesta ja matkailusta. Saarille pääsee valtatietä E10 pitkin. Vuoden 2007 joulukuussa valmistunut tiehanke Lofast mahdollistaa kiinteän maantieyhteyden mantereelle. Tie päättyy Moskenesøyan Å:ssa.
Lofootit oli alun perin Vestvågøy-saaren vanha nimi. Nimen alkuosa "lo" tarkoittaa ilvestä, loppuosa on muinaisnorjaa ja tarkoittaa jalkaa. Saaren muotoa onkin luultavasti verrattu ilveksen jalkaan.

 Meriharakka
 Turskan päät kuivataan ulkoilmassa kuten muukin kala ja viedään Nigeriaan, jossa ne keitetään yhdessä jauhettujen hedelmien ja punapippurin kanssa. Energia ja proteiini ovat tärkeällä sijalla. Päät on kiinnitetty yhteen päänompeluneulalla ja ripustettu kalaorsille kuivumaan
 Loppumatkalla oli siltatyömaa ja yhdensuuntainen liikenne.

 Ruijanpallas
 ja tämä siitä jäi jäljelle :D

 Matkamme päätepiste Å:ssa. Olimme kaksi yötä kalastajakylässä. Vanhoja rakennuksia oli kunnostettu turistien yöpymispaikoiksi. Tiloissa oli omat huoneet mutta yhteinen kylpyhuone ja keittiö ja tilavat oleskelutilat, jos halusi tutustua muihin matkailijoihin. Kalastajat rantautuivat  pyyntiretkeltään ennen puoltapäivää ja aloittivat kalojen perkauksen ja fileroinnin. Ja kuvaajia riitti.


 Näissä kuvissa olemme jo paluumatkalla. Tjeldsundin upeasta sillasta sain nyt paremmat kuvat toisesta kuvauskulmasta

Ajokilometrejä kertyi 2697 eli ei mikään lyhyt pyrähdys. Mutta meille tämä matkustustapa sopii. On oma vapaus toisin kuin bussimatkoilla. Minä ajelin vain Suomen puolella ja kaveri kapeat serpentiinitiet. Kiirettä ei kannata pitää vaan pysähdellä useasti, nauttia huikopalaa matkajääkaapista tai käydä jossain kahvilla ja syömässä. Moskenesista Bodøn kulkee lauttayhteys ja sitten voisi laskeutua Norjan rannikkoa alaspäin jonkin matkaa...siinäpä ensin kesän alustava matkasuunnitelma :)).

                                             - Beate -

12 kommenttia:

 1. Voi kun on kaunista. Varmasti mieli lepää moisessa paikassa, alkaa omakin matkakuume nostamaan päätä kun näitä katsoo!

  VastaaPoista
 2. Upeat maisemat. En ole koskaan käynyt, isoa aukko matkakohteissa kun on jäänyt käymättä, tytär on niin kiitellyt paikkaa ja maisemia eikä todella turhaan.
  Oikein hyvää kesän jatkoa.

  VastaaPoista
 3. Voi että on kauniit kuvat.
  Ihanaa päivää.

  VastaaPoista
 4. Upeita maisemia, kauniita taloja. Kiireetön kiertely omaan tahtiin on parasta. Bussimatkoilla on niin sidottu aikatauluihin.

  VastaaPoista
 5. Upea reissu teillä! Komeat on maisemat ja kala tuoksuu.

  Entinen työkaveri kävi vuosia sitten puolisoineen vaeltamassa Lofooteilla, kyllä oli vaikuttunut.

  VastaaPoista
 6. Onpa hienot maisemat! Kelpasi tuolla ajella.

  VastaaPoista
 7. Mahtavat maisemat ja hienot kuvat. Tuo on yksi niistä ns. erilaisista paikoista, joissa on pakko käydä ainakin kerran elämässä vierailulla. Minulla se on vielä edessä. :)

  VastaaPoista
 8. Upeat maisemat, kiitos postauksesta Beate!
  Norja on minulla kokematta, ainoastaan Altassa olen käynyt pari kertaa, kaunista oli sekin reitti!
  Oikein hyvää viikkoa sinulle & co! ♥♥

  VastaaPoista
 9. Upeita kuvia! Kylläpä taas matkakuumetta pukkaa :)

  VastaaPoista
 10. Oioi, kävin lukaisemassa juttusi Lofooteista ja tulipa riemuisa olo "tuonkin paikan tunnistan" Erona heinäkuulle ja elokuun loppupuolelle (jolloin itse olen siellä kahtena kesänä vieraillut) on se, että elokuussa saa ajella pitkät tovit eikä vastaan tule kuin muutama hassu auto.

  2016 menimme yli Lofooteilta manetereelle juuri tuolla lautalla. Bodøsta eteenpäin on paikka nimeltä Saltztraumen. Kannattaa vierailla, siellä on yksi maailman voimakkaimmista vuorovesivirtauksista. Aivan paikan vieressä on mahtavalla paikalla oleva hotelli (jonka niemeä en tietenkään muista) yöpyä.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...