keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

AUTOMATKA NORJAN LOFOOTEILLE osa 1

 Meidän jokakesäinen Norjan matka toteutui ja 01.07. hurautimme Oulun, Kemin ja Tornion  E75 ohiahotietä alkumatkan ja pysähdyimme Pelloon, jossa yövyimme Motelli Jätkänkolossa. Ihan oli uusitut huoneet ja aamiainen kuului hintaan. Päivän ajomatkaa kertyi 557 km. Alkumatkasta pysähdyimme Ravintola Vaskikellon pihassa Pyhäjärvellä, jossa ruokailimme ja loppumatkasta kahvit Merihelmessä Kuivaniemellä, josta oli upeat merinäkymät.


Ravintola Vaskikellon pihalla

 Eero Mäntyrannan patsas Pellossa.
Eero Antero Mäntyranta (20. marraskuuta 1937 Turtola29. joulukuuta 2013 Pello) oli kilpahiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja. Hän oli kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaishiihtäjiä. Hän otti osaa neljiin olympialaisiin, joissa hän voitti seitsemän mitalia. Urheilu-uransa aikaan Mäntyranta toimi tullimiehenä ja liikunnanohjaajana ja urheilu-uran jälkeen yrittäjänä. Hän edusti Pellon Pontta vuodesta 1955 alkaen.

Kalamiehet lähdössä uistinta vetämään pitkin Torniojokea
 
 

Tässä ollaan jo Ruotsin puolella. Ylitimme joen ja matka jatkuu kohti Kirunaa.

Heti aamusta oli lämmintä lähes +20 C. Ennen matkaa tutkailin sääennusteita. Sadekelillä nämä maisemat eivät ole yhtä upeita. Meitä onnisti. Koko kuuden vuorokauden ajan sää oli aurinkoinen ja lämmin. Pakkasin mukaan pitkiä alkkareita, toppatakit, fleecetakit, villasukat mutta eipä tarvinnut. Perillä juttelimme Tampereen pariskunnan kanssa ja he olivat varautuneet samoin kuin me. Sää voi näillä seuduilla muuttua äkkiä mutta päätepisteessämme Å i Rorbuer oli lähes helteistä.

Ruotsin puolella kalamies nosti ainakin yhden lohen
 Kaivos nielee kaupungin

Yllä olevat kuvat ovat kaikki Kirunasta. Meidän oli tarkoitus yöpyä täällä mutta muutimme suunnitelmia ja ajoimme yöksi Narvikiin. Kaikkea ei yhdellä matkalla ennätä millään nähdä ja kokea, mm. Jukkasjärven puukirkko ja icehotel.
Kirunan on iso pinta-alaltaan mutta lähes 80 % väestöstä asuu keskustaajamassa. Kiirunassa sijaitsee Ruotsin korkein tunturi Kebnekaise, korkeutta sillä on noin 2 110 metriä merenpinnasta. Kunnassa on yli 6 000 järveä, suurimpana Torniojärvi. Kunnan läpi virtaa seitsemän jokea, joiden nimet ovat Kainuunjoki, Torniojoki, Lainiojoki, Rautasjoki ja Vittankijoki, kuin myös Könkämäeno ja Muonionjoki, jotka kulkevat Suomen rajalla. Kunnassa sijaitsee Vadvetjåkkan kansallispuisto.
Kirunassa elää rinta rinnan vanha saamen ja suomen kulttuuri sekoittuneena muualta muuttaneeseen ruotsalaiseen väestöön.
Tunnetuin Kirunan nähtävyys on rautamalmikaivos, josta tuli ruotsalaisten kultaa. Mm. täältä  voi lukea kaivostoiminnan hankkeista ja mittasuhteista.

Suomessakin on uutisoitu Kirunan kaupungin siirtämisestä kaivoksen tieltä. Kaupungissa on 18 000 asukasta. Kaivoksen uhkaamalla alueella on noin 3 000 asuntoa 230 000 neliömetrin alueella. Arvion mukaan kaivos vaikuttaa 480 000 neliömetrin alueella vuoteen 2033 mennessä.

Vanhan keskustan maaperästä tulee epäturvallista liikkua. Arkkitehtitoimiston visiossa liikenne kaivoksen ja kaupungin välillä on turvallisinta hoitaa köysirataa pitkin. Radasta tehtäisiin muunneltava, jolloin sen reittiä voitaisiin korjata, jos maa vajoaisi sen alta. 

Samoissa gondoleissa voivat kulkea myös turistit, jotka haluavat katsella korkeuksista muun muassa poroja.
Yksi vaihtoehto tulevaisuudessa on myös sulkea kaivos kokonaan ja palauttaa alueelle entinen luonnonympäristö. Maan alla olevan malmin omistaa Ruotsin valtio, mutta kaupungin siirron maksaa malmia louhiva yhtiö. Jos siirrosta tulee liian kallis, louhiminen ei kannata. 
 
Epätietoisuus tulevaisuudesta on ollut haitaksi kaupungin rakennuskannalle. Asukkaat eivät korjaa kaikkia kaivostoiminnan asuntoihin aiheuttamia vaurioita, koska ei ole tietoa, puretaanko talot joka tapauksessa. 
 
Varmaa on kuitenkin, että keskusta siirtyy. Pahimmassa vaarassa on nykyinen kaupungintalo. Uuden kaupungintalon rakennustyöt alkavat tänä vuonna. Talo valmistuu vuonna 2016. Samalla osa vanhoista keskustan taloista siirretään uuteen paikkaan.  (tekniikkatalous.fi)

matkakertomus jatkuu...

                                            - Beate -

5 kommenttia:

 1. Upeat maisemat ja varmasti ihana reissu.Norjassa onkin jylhää ja komeaa.Aina pitää olla varavaatetta kun ei koskaan tiedä ilmoista ja kaikkein kurjinta on jos palelee. Mukavaa kesän jatkoa.

  VastaaPoista
 2. Komeat kuvat jo tähänastisesta matkasta. Jatkoa jään mielenkiinnnolla odottamaan :)

  VastaaPoista
 3. Maisemat ovat hienoja, kiitos Beate!
  Turvallista ja hyvää matkaa edelleen sinulle & co! ♥♥

  VastaaPoista
 4. Upeita maisemia, joskus lapsena kävin tuolla pellossa ja muistan kuinka kaikkialla oli mielettömästi kulleroita.

  VastaaPoista
 5. Mukava on matkassa olla .Me ollaan käyty Jukkasjärvella pari kertaa. Samoja reittejä monet kerrat menty Narvikkiin. Kotia on mukava palata.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...