torstai 10. heinäkuuta 2014

Narvik - Svolvær - Kabelvåg 2. osa

Lofootit ovat ihanteellinen kohde automatkailuun ja aikaa kannattaa varata riittävästi, että ehtii pysähdellä ja nauttia maisemista. Tie kiemurtelee kuvankauniissa vuonomaisemissa. Pikku kyliä on matkan varrella useita, jotka lepäävät vuonojen pohjukassa. Teiden varsilla on levikkeitä valokuvaukseen, vaikka nyt kotona tuntuu, että kuvat eivät tee oikeutta noille maisemille. Vuonojen veden väri vaihtelee auringon kierron mukana eri sinisen ja vihreän sävyissä. Narvikista oli 384 km saaren kärkeen paikkaan Å, jossa olimme kaksi yötä. Laskin kaikki tunnelit ja niitä oli yhteensä 17, pisin 6,3 km, lyhyemmät vaihtelivat 1-3 km välillä.

Liikennettä on kesäaikaan paljon ja välillä kertyy jonoja, koska muutamat sillat ovat valo-ohjattuja johtuen kapeudesta tai sillalla oli tietyö. Kuskilla ei saa olla 'hermo pinnassa'. Norjalaiset itse ajavat aika kovaa ja ohittelevat vaarallisissa kohdissa.


Yllä olevat kuvat ovat vielä Ruotsin puolelta. Koska emme yöpyneet Kirunassa niin päivämatkaa kertyi 443 km.Ofotvuono (norj. Ofotfjorden) on Norjan merellä, 200 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen sijaitseva vuono. 78 kilometriä pitkä ja 553 metriä syvä vuono on Norjan 12. pisin ja 18. syvin. Vuonoa kutsutaan usein sen englanninkielisellä nimellä Ofotvuono (Ofotfjord) ja monissa historiallisissa dokumenteissa "Narvik Fjordiksi".


Matkakuvia Narvikista


 Tjeldsundin silta on Tromssan läänissä, Pohjois-Norjassa sijaitseva riippusilta, joka ylittää Tjeldsundetin. Silta on 1 007 metriä pitkä ja se yhdistää Hinnøyan ja Lofootit mantereeseen. Yhdessä Vesterålenin siltojen kanssa, se yhdistää myös Vesterålenin pääsaaret Manner-Norjaan.


 Yllä olevat kolme kuvaan otettu auton ikkunastaKuvia Svolværista
Svolvær on Norjan Lofooteilla Austvågøyn saarella sijaitseva Våganin kunnan keskustaajama ja Lofoottien epävirallinen ”pääkaupunki”. Svolvær sai kaupunkioikeudet vuonna 1996. Vuonna 2012 Svolværissa oli noin 4 200 asukasta. Svolværin talot ovat tyypillisiä norjalaisia, kaksikerroksisia, koristeellisia ja värikkäitä. Kylä on ollut taiteilijoiden suosiossa ja siellä toimii edelleen useita taidegallerioita.

 Tätä keltaista matalaa kukkaa kasvoi pitkin tien vartta mutta nimeä en tiedä

Vuonoja esiintyy paikoissa, joissa nykyinen tai entisajan jäätiköityminen on ulottunut nykyisen merenpinnan tason alapuolelle. Vuono syntyy, kun jäätikkö vetäytyy sen kaivertamasta tyypillisesti U:n muotoisesta laaksosta, minkä jälkeen merivesi täyttää näljelle jääneen laaksonpohjan. Poukamat voivat olla jopa 1300 m syviä. Vuonon suulla merenpohja on kuitenkin matalammalla kuin peremmällä vuonossa. Tämä johtuu päätemoreeneista, joita muodostuu vuonojen suulle jäätikön työntäessä maa-ainesta edellään pitkin laakson pohjaa


 Vågan kirke; sometimes called the Lofoten Cathedral
 

Otin kuvia kahdella kameralla, omalla vanhalla ja pojan järkkärillä. Mies ajoi ja minä kuvasin lähes 800 kuvaa.
 
 Pysähdyimme tai osan kuvasin auton ikkunasta. Onnistuivat ihmeen hyvin. Kiitos jos jaksoitte katsella.

Matkakertomuksen 3. osa jatkuu...

                                                         - Beate -
 

10 kommenttia:

 1. Aivan hurjan hienoja kuvia. Ihana reissu varmaankin :)

  VastaaPoista
 2. Upeat ovat maisemat ja kuvat niistä, kiitos Beate!

  VastaaPoista
 3. Mahtavan kauniit Norjan maisema kuvat.Meillä norjan reissusta jo monta vuotta, mutta syyskuussa taas mennään ihailemaan ruskaa.Matkakertomuksen jatkoa odotellen, Tyttik

  VastaaPoista
 4. Kyllä näitä kelpaa katsella. Pohjoisnorjassa olen käynyt itsekin. Voisikin joskus tosiaan mennä ruotsin puolelta norjaan, tosin en kyllä tiedä miten se on mahdollista, koska tromssaankin on jo niin pitkä matka kun ajaa kilpisjärven kautta. Kaksi kertaa siellä käynneenä matka tuntuu uuvuttavalta. Tosin kerran olemme pyörähtäneet ruotsin kautta, mutta sorateitä oli niin valtavasti että se jäi siihen.

  VastaaPoista
 5. Mahtavat maisemat ja säiden suhteenkaan ei näytä olevan valittamista.

  VastaaPoista
 6. WoW mitkä maisemat!
  Teillä on kunnon kesäretki, kertakaikkisesti.
  Ihania päiviä!

  VastaaPoista
 7. Hienot loistavt kuvat, kiitos Beate! ♥
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle & co! ♥♥

  VastaaPoista
 8. Samoja reittejä olemme kulkeneet kiva katsella kuviasi. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 9. Tosi hienoa katsella. Loppuviikosta teemme saman reissun.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...