sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Puutossalmi-Ritoniemi-Vehmersalmi, kukkia ym

 Kuopion Hiltulanlahti Vanuvuori taustalla
 Järvimaisemaa ennen lossia. Ilma oli koko päivän 24.7. utuinen
 Lossikioski Ihme Tuvassa hörppäsimme kahvit
 ja isokoskelo pariskunta uiskenteli lähelläJokamiehenoikeudella kävimme verestämässä muistoja, kun joskus 60-luvun lopulla olimme täällä koulukaverin kanssa telttailemassa. Silloin meininki oli hilpeä, pikku veneitä ranta täynnä, keltaisia kupolitelttoja vieri vieressä, nuotiomakkara kärysi, joku rämpytti kitaraa ja me oltiin niin pikku pikku bikineissä...! Nyt ravintolarakennus ränsistyy ja odottaa ilmeisesti purkua. Paikka on nykyisin yksityisomistuksessa ja kuulimme muilta alueella liikkuvilta, että rantakaavoitus on aluillaan.
 varpaani kastelin paikan muistolle, voi jäädä viimeiseksi käynnikseni tällä muistorikkaalla rannalla

 Luonnonkaunis hiekkaranta ja soraharjuniemi oli pitkään veneilijöiden ja karavaanareiden suosiossa. Savon Rivieraksi sitä kutsuttiin ja aikoinaan Kuopion satamasta oli säännöllinen vesibussiliikenne Ritoniemeen.
 Ovatkohan viimeiset kävijät soittaneet jäähyväisvalssin pianolla ...on suuri sun rantas autius...?
 Sinileväkasvustoa rantavedessä - eipä tehnyt mieli uida
 Lomamökit on purettu ja moto kaataa puita - pahin on toteutunut, luonnonkaunis paikka ei ole enää yleisessä käytössä
"Hetki kauneinkin päättyy, tuli sammuu, hiiltyy pois.
Retki nuoruuden säilyy, kuin se unta ollut ois.
Tuli räiskyy nuotiossa, savu hiljaa leijailee
ja nyt illan tummetessa metsä meille kuiskailee."
 Asfalttitaidetta Vehmersalmen satamassa


Vehmersalmen silta yhdistää Soisalon saaren pohjoiskärjestään mantereeseen. Ennen 2001 valmistunutta siltaa salmi ylitettiin lossilla. Vaikka senaikaisen Vehmersalmen kunnan keskustaajama sijaitsi mantereen puolella, iso osa kunnasta oli saaressa pelkästään lossiyhteyden, ei lainkaan kiinteän tieyhteyden takana. Siksi pikkukunnalla oli sisämaassa harvinainen saaristokunnan status. Nykyään Vehmersalmi on osa Kuopiota.
Istuimme pitkään rantapenkillä katsellen ohikiitäviä veneitä. Päiväretki kääntyi iltaan ja jätimme toiseen kertaan yhden kivan paikan, jossa olimme aikoneet käydä. 
Kylmälaukusta eväät on syöty, kotiin ajelemme Siilinjärven kautta.Unikoiden värileikkiä. 

9 kommenttia:

 1. Eipä ole tullut käytyä tuolla rivieralla vaikka sielläpäin asunut ja liikkunut. Kovin tuo muistoja mieleen nuo kertomuksesi nuoruudesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emileitha/Tarja. Minun vanhemmilla oli mökki Vehmersalmella silloin, kun kunta oli vielä itsenäinen. Ritoniemen hiekkaranta näkyi selkeällä säällä mökille. Harmittaa vieläkin mökin myyminen isän kuoltua.

   Poista
 2. Kauniita kuvia Kallaveden maisemista. Ritoniemen nykytila kummastuttaa, niin hieno paikka tuollaisessa kunnossa nyt, ankean näköistä.

  Hyvää kesänjatkoa Beate!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli. En ymmärrä minäkään Kuopion kaupungin päätöstä aikoinaan. Raha tätä maailmaa pyörittää ja millään muulla ei enää ole arvoa.

   Poista
 3. Se on kyllä Harmi, että Ritoniemi on päätynyt tuohon tilaan. Luulisi, että asiantunteva yrittäjä olisi saanut paikan pysymään pystyssä suht helposti. Tuo piana on kyllä mahtava löytö, siitä saisi aamuhämärässä mahtavia kuvia. Tekis mieli lähteä täältä Lahdesta sinne asti ajelemaan, mutta tietenkin joku olisi jo ehtinyt kerätä "raadon" pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä on minustakin. Kuopion kaupunkihan möi tämän 10,8 ha alueen v.2007 Blue White Resortsin Sivoselle törkeän halvalla 130.000 eurolla. Sen jälkeen BWR teki konkurssin ja kaupunki taas havitteli paikkaa tarjouskilpailussa mutta se meni Matti Eestilälle ja Laakkoselle. Minusta on järkyttävää, jos alue kaavoitetaan asumis- tai mökkitonteiksi, kun sellaista kertoilivat muut. Kesäisin alueella liikkuu tiepuomista huolimatta nuorisoa ja venäläisiä ja tekevät tuhojaan.

   Poista
 4. Toiset rikastuvat ja toiset köyhtyvät, niin se menee...
  Ikävää että nuoruusmuistot pilaantuivat!
  Hyvää elokuun alkua sinulle, Beate!♥♥♥

  VastaaPoista
 5. Ihanat kesäiset kuvat ja kauniit maisemat.

  VastaaPoista
 6. Miten ihmeessä noin hieno paikka on voitu tuolla tavalla päästä tärvelykselle, höh. On mahtanut olla melkoinen tapahtuma niillä joilta pianokin on jäänyt jäljelle.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...