tiistai 7. huhtikuuta 2020

Irtipääsy ja puhallus


Kuvat ovat englantilaisen tunnetun anonyyminä esiintyvän graffiti-taitelija Banksyn teoksesta tyttö ja ilmapallo. Hän tekee myös maalauksia, installaatioita ja piirustuksia. Teokset ovat usein provosoivia, kantaaottavia tai humoristisia.
Graffitien maalaaminen luvatta julkisille paikoille on Englannissa erityispykälin määritelty rikos. Siksi Banksy on etsintäkuulutettu, eikä hän ole voinut osallistua näyttelyidensä avajaisiin.

Hänen viimeisin tempauksensa tapahtui Sothebyn huutokaupassa Englannissa, jossa tämä taulu myytiin 1,2 milj.eurolla. Samalla hetkellä kun nuija kopsahti pöytään, taideteoksen sisään piilotettu silppuri käynnistyi ja teos tuhoutui. Ostaja kuitenkin hyväksyi kaupat ja oli sitä mieltä, että hän tulee saamaan kuitenkin palan taidehistoriaa. Huutokaupan yhteydessä muotoaan muuttanut taideteos on nimetty uudelleen. Vastaisuudessa Rakkaus on roskakorissa -nimellä kulkevan teoksen arvon uskotaan nousevan.

Tämä teos ja sen tragedia kuvaa niin hyvin aikaa, jota nyt elämme. Antaisin teokselle nimen Maailma on roskakorissa. Loppuun lisään Eila Kivikkahon runon kokoelmasta Niityltä pois (1951). Eipä muuta tällä kertaa. Hyvää pääsiäisviikon jatkoa blogissani piipahtaville.

EHKÄ ON OIKEIN

Ehkä on oikein että pilvet peittävät maan,
että halla hiipii kylmänä ojia pitkin,
että kylmä hiipii julmana sydäntä kohti,
että julma saa voiton.

Sillä maa oli paljossa vajaa.

Omenankukkien valkea laulu
siunasi vain vähän aikaa
ja sitä seurasi raakileitten repivä riita,
raakileitten ahne nälkä,
kasvun levottomuudet,

ja mato pääsi puuhun
eikä sadosta tullut virheetöntä.

Matojen vuoksi
joita maa ei toivonut
on edessä loppu
jota maa ei tahdo.
Kirves on pantu jokaisen puun juurelle
ja pakkanen kaikkien päitten päälle.
 

15 kommenttia:

  1. Taiteesta en tajua mitään! Onneksi on niitä, jotka tajuavat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin joskus lukenut tämän miehen tempauksista ja jotenkin sopii kuvaamaan nykyistä sekasortoa maailmalla. Jospa saamme sen maailman vielä nostettua roskakorista. Puhdistusta se raukka kaipaa. 🥴

      Poista
  2. Taide lienee yhtä pysyvää kuin tämä maailmammekin tila.
    Levollista hiljaista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lady. Maapallon tila on kestämätön jo väestönkasvun vuoksi. Meitä on kohta 8 miljardia. https://yle.fi/uutiset/3-10868974

      Poista
  3. Oliko se vielä niin, että se silppuri pysähtyi ennen aikojaan ja näin taulun alaosasta jäi siivu jäljelle.
    Jotain nerokasta siinä on, että maailmassa, jossa kuvia on valtavasti kuvan silppuaminen tulee merkitykselliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kävi ja ostaja halusi kuitenkin silputun taulun itselleen. Hinnasta taidettiin käydä neuvotteluja, että annettiinko ale-hintaan :). https://banksy.co.uk/out.asp# täältä löytyy lisää hänen teoksiaan.

      Poista
  4. ..minä ymmärrän kauniin taiteen "puhuttelevan-sisäisesti -herättelevän -mieltä ravistavista taiteesta.
    en ole"erityisasiantuntija",mutta katsoessaan näen puhutteleeko taide sieluani,vai silmiäni...joskus jopa nenäliinaa pitää käyttää,silmäkulman kostuessa.
    ja maailma ilman taidetta onkuin pääsiäinen ilman mämmiä!!(minun herkkua;)
    Mahtava summa taulusta maksettiin,,ja ostaja ..vieläkin ymmärsi taide on palarakkautta
    Kauniin runon olet valinnut !!
    Aivan ihana!
    ...niin totta..
    saanko kopioida omaan vihkooni tuon runon,?
    Kylmät väreet selkäpiitä kiirii.luettuani tekstiä,ja ajateltua,jokaista sanaa,,kuin tähän päivään tehty!

    Puhdistusta ,raikasta sadetta maailma kaipaa,,,
    ...kova hinta tuli kokeeelle,,,
    ..jospa jotain hyvääkin ...sivutuotteena syntyis= :)
    Oikein ,Hyvää pääsiäisen aikaa,,
    Pysytään terveinä!
    Lämpöisten virtuaali halaulsin Liisa:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa mielestäni taide puhuttelee meitä jokaista ja ei tarvitse olla mikään erityisasiantuntija. Ihana, että sisäistit runon kuten minä. Kopio toki runo itsellesi. Minulla oli Kivikkahon kokoelmateos omassa kirjahyllyssä. En jaksa kirjoitella tästä pandemiasta pitkiä tekstejä, kun niitä saa lukea jo ihan tarpeeksi. Kun tämä joskus on ohi niin toivoisi hartaasti, että maailmassa opittaisiin tästä edes jotakin eikä palattaisi entiseen villiin menoon. Hyvää pääsiäistä ja virtuaalihalit myös sinulle.

      Poista
  5. Luin tuosta Sothebyn huutokauppaepisodista. Taideteos oli kyllä hieno ja varmasti sen arvo tapahtuman jälkeen nousee.
    Kivikk´aho on hieno runoilija. Toivotaan, että tulevaisuudessa olisi enemmän sijaa optimistisuudelle.

    VastaaPoista
  6. OIKEIN RAUHALLISTA JA SIUNATTUA PÄÄSIÄISEN
    AIKAA TEILLE ❤️

    VastaaPoista
  7. Tämä aika on kuin silppuri taulussa. Kuvat ovat, nopeassa välähdyksessä, kuvavirrassa ne katoavat nopeasti niin kuin tuo taulu. Ihana runo. Hyvää toista pääsiäissunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  8. Kiitos tämän taiteilijan esittelystä! En ollut kuullutkaan hänestä aiemmin! Melkoinen temppu tuo silppuriin päätynyt teos!
    Mikä runo!!! Ehkä me saamme nyt ansiomme mukaan, ehkä saamme kirveet päittemme päälle ja pakkanen vie satomme, kuin muistuttamaan meitä monestakin tekemästämme virheestä luontoa ja toisiamme kohtaan. En ole fatalisti, mutta uskon, että tapahtuvilla asioilla on tarkoituksensa!
    Aurinkoista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  9. Kiitos. Hienosti kiteytit ajatukseni ja tuon runon. En minäkään usko sokeasti kohtaloon, että kaikki mitä meille tapahtuu olisi ennalta määrättyä ja ettei omilla teoilla olisi mitään merkitystä.
    Uskovaiset ennustavat jo maailmanlopun olevan lähellä, jos jatkamme tätä menoa. Kyllähän maailman on aivan toinen kuin se, mihin minäkin synnyin. Olen tainnut tulla vanhaksi, kun kaipaan 'good old times'. Oli pientä puutetta kaikesta mutta ei valitettu ja yhteisöllisyyttä ja kiireettömyyttä kaipaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi aikoja entisiä. Ne ovat menneet ja nyt on tyytyminen tähän. Tätäkin aikaa joku haikailee vuorostaan vuosien päästä, vaikkei nyt uskoisi! Mutta kyllä silloin ennen oli jotkut asiat oikeasti paremmin. Juurikin nuo mainitsemasi kiireettömyys ja yhteisöllisyys!

      Poista
  10. Näin jossain tämän kuvan - tyttö ja ilmapallo, mutta nyt vasta luin teoksen tragediasta.
    Runo osuu tähän aikaan. Mato on päässyt pilaamaan sadon.

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...