perjantai 17. huhtikuuta 2020

Ihminenkö luomakunnan kruunu

Kuva vuodelta 1982 talomme pihassa tehdään kasvimaata
Pian on se aika vuodesta, kun päästään pelloille ja puutarhaihmiset kasvimailleen möyrimään. Vanha puutarhajyrsin oli isän ostama jostakin ja hän kynti ensin oman kesämökkinsä perunapellon ja toi koneen sen jälkeen meille.
Tämä kuva on arvokas. Siinä poika puolivuotiaana isänisän sylissä. Vieressä serkkupoika

Omalla mökillä joskus 1980-luvulla. Tuo rakenteilla oleva rakennus on kesäkeittiö
Ajatukset ovat olleet aika ristiriitaisia, koko maailmanmeno tympii. Monenlaista asiantuntijaa toisensa jälkeen käy selittämässä omaa agendaansa, mikä meni pieleen ja miten tästä selvitään. Se on mennyt pieleen, että ihmiskunta pakkautuu yhä tiiviimmin asumaan ja että meitä on jo liikaa asuttamaan maapalloa. Ihminen luulee olevansa luomakunnan kruunu ja kokee oikeudekseen levittäytyä ja työntää eläimet pois asuinsijoiltaan. Ainakaan uhanalainen tila, jollaiseen ihminen on maapallon ajanut, ei kerro älystä ja vastuullisuudesta. Oliko äskettäin kuollut toisinajattelija Pentti Linkola oikeassa, että ihminen teoillaan ajaa maapallon kohti katastrofia ja loppumme on lähellä? Hän ainakin eli kuten julisti. Muutti asumaan maaseudulle Kuhmoisiin pieneen mökkiin, jossa ei ollut mitään mukavuuksia, hankki elantonsa kalastamalla, rengasti lintuja, tutki ja keräsi tietoa luonnon eläimistöstä, vastusti metsähakkuita ja luonnonniittyjen tuhoamista. Hänelle naureskeltiin ja häntä vihattiin, koska hän vastusti demokratiaa ja piti jopa terroritekoja oikeutettuina.

"Suomessa leipätyön täytyy olla ikävystyttävää ja lohdutonta, niin kuin totisesti noiden kaikenmaailman pikkuvirkamiesten, reikäkorttilävistäjien, konttoristien, somistajien, ehostajien sun muiden työ onkin."― Pentti Linkola (1968)

Ihmisen loputonta vimmaa tekniikan kehittämiseen hän ei voinut ymmärtää. “Jollei näitä rikkiviisaita suunnittelijoita pikapuoliin saada suljetuksi tyrmään, niin meillä pian on maa, joka on omiaan vain vanhuksille, vaivaisille ja vätyksille.” Hän asettaa sanansa ensimmäisen kerran julkisesti hyvin selvästi: “Liiallinen rationalisointi on syvälle käyvää järjettömyyttä. Esimerkiksi sähköhammasharja on päättömyys, jota ihmiskunta ei koskaan tarvitse."
Absoluuttisesti pahinta hänelle oli kuitenkin se, mitä hän näki tapahtuvan luonnossa. “Meidän täytyy käsittää, että ympäristön kauneus on todellisen elintason kulmakivi. En usko, että ihmiselle voivat riittää aineellinen toimeentulo, paljon mainostetut hyvät ihmissuhteet tai yleensä mikään, jos hän joutuu jatkuvasti elämään metsäraiskioiden, ojikkojen ja täpötäyteen huviloilla ahdettujen likavesirantojen keskellä. Hän voi ajautua itsemurhaan saakka, vaikka hänellä olisi viisi autoa, paljon ystäviä ja luottamustoimia, uskollinen vaimo ja liuta lihavia lapsia.” (Yle.fi/Pentti Linkola/puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta)

Niin, ihminenkö on luomakunnan kruunu? Ei, vaan tarvitsemme myös kasveja, hyönteisiä, mikro-organismeja, sieniä. Mehiläiset pölyttäjinä ovat vähenemässä ja ilman niitä ei kasva marjoja eikä hedelmiä. Ihminen rakentaa metropoleja, joissa asuu ökyrikkaita ja laitaman slummialueilla köyhiä kerjäläisiä. Tärkeää on vain talouskasvu, koska entiseen ei ole paluuta. Ihmismassoille jätetään pilvenpiirtäjien keskelle läntti puistoaluetta, johon liikenteen melu yltää ja suurkaupunkihan ei nuku edes yöllä. Rikollisuus kukoistaa ja asunnoissa on turvajärjestelmät. Kaupunki ei pitkään pärjää ilman energia- ja vedenjakelua, jätehuoltoa, terveydenhuoltoa ym. 

Katsoin äskettäin Michael Portillon -ohjelman Kiehtova maailma, junamatka Amerikkaan kausi 2 ja ajattelin, miten upeita seutuja Yhdysvaltojen Keskilännessä onkaan. Ohjelmassa Portillo vieraili mm. Minneapolis - St.Paul, Santa Fe - Grand Canyon, Red WIng - Portage, Milwaukee - Chigago alueilla. Laajoja vilja-alueita ja lihakarjaa laitumilla, hieman rapistuneita pikkukaupunkeja ja kyliä - ihanneasuinseutuja myös ihmisille. Kaikki eivät voi lähteä suurkaupunkeihin, sillä jonkun on kasvatettava ruoka myös betoniviidakoissa eläville. Monessa jaksossa vaalittiin myös perinteitä ja tutustuttiin historiaan.

Palataanpa jälleen Suomeen ja 1950- luvun alkuun, kun meidän pieni perhe isä, äiti ja minä kapalonyytissä asettuivat asumaan rintamamiestalon yläkerran kahteen huoneeseen. Mummo, isän kertoman mukaan oli napakkaan tyyliinsä todennut "annapa se tyttö tänne minulle ettet sitä pudota". Mummon tyttö minusta kasvoikin. Isä oli päättänyt rakentaa oman talon, jos pankista irtoaa lainaa ja niin tapahtui. Taloudellisesti oli tiukkaa, molemmat kävivät töissä ja ruokana oli usein puuroa, velliä tai sianlihakastiketta ja omassa pihassa kasvatettiin perunat, juurekset ja viinimarjat. Kaupasta haettiin vain maitoa, voita ja leipää. Talo jouduttiin kuitenkin myymään 1966, sillä isä sai paremman työpaikan isommasta kaupungista ja muutimme eka kerran vähäksi aikaa vuokralle ja pian omaan osakkeeseen.

Sama yritteliäisyys jatkui oman miehen kanssa. Oma koti oli saatava, vaikka velkamäärä alussa hirvitti. Lainojen korotkin olivat ihan toista luokkaa kuin nykyisin. Miehellä oli autonasentajan koulutus, jota hommaa hän teki ehkä noin pari vuotta ennen avioliittoa. Sen jälkeen hän oli talotehtaassa, kirvesmiehenä, muurarina, konepajalla, huoltoasemanhoitajana, työnjohtaja/laitosmiehenä. Viimeisessä työpaikassa hän teki ylitöitä loppuvuodet jopa 300 tuntia vuodessa. Yhtään päivää hän ei ollut elämässään työttömänä. Hän oli valoisa, optimistinen luonne. Ensimmäinen auto oli jokin ikivanha Toyota ja muistaakseni se myytiin ja vaihdettiin vielä huonompaan ja välirahoilla ostettiin uusi kirjahylly ja sänky.

Mitähän ajan takaa tällä kaikella? Onko meillä Suomessa jo liian hyvä sosiaaliturva, kannustetaanko ihmisiä ottamaan vastaan mitä tahansa työtä ennemmin kuin jäämään elämään tukien varaan? Miksi koulutusjärjestelmä ei ota huomioon tarpeeksi, että kaikista ei ole kouluttautumaan yliopistoihin vaan tarvitaan myös ns. käsillään tekeviä ihmisiä. Oppivatko nuoret laiskoiksi jo koulussa tai eivät löydä omaa ammattialaansa? Tänä korona aikana minä niin arvostan siivoojia, kaupan ammattilaisia, hoitajia, poliiseja, autokuskeja, hitsaajia, autonasentajia, rakennustyöntekijöitä, erilaisia kausityöntekijöitä kuten mansikanpoimijoita, postinjakajia, linja-autokuskeja ja tietenkin lääkäreitä.
Turhia verovaroilla palkattuja pikku virkamiehiä on tässä maassa liikaa. Jotakin yhteiskuntamme pahoinvoinnista kertoo sekin, että mielenterveysongelmat kasvavat jatkuvasti ja ovat jo suurin ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymisen syy.

Pentti Linkolan ajatuksia kannattaa pohtia. Hän ei ollut mikään luuseri vaan todellakin elätti perheensä, vaimon ja kaksi tytärtä raskaalla fyysisellä työllä. Linkolalla oli myös yliampuvia ajatuksia, joihin en yhdy. Minulla on myös hänen Riitta Kylänpään kirjoittama elämänkerta.

15 kommenttia:

  1. Rehellistä asiaa!
    Minäkään en allekirjoita kaikkia Linkolan ajatuksia,mutta suurimmilta osin pidän häntä kyllä järjen miehenä.
    Jonkun on uskallettava käydä vastavirtaankin ja sanoa ääneen asioita, jotka ovat totuuksia, vaikkeivat palvelekaan toivottua yleistä mielipidettä yhteiskunnassamme.
    Tykkään kovasti sinunkin rehellisyydestäsi ja rohkeasta kannanottamisesta asioihin täällä.
    Saas nähdä vaikuttaako pandemia meihin herättävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirjam-Matilda. En oikein ole uskaltanut kirjoittaa tänne mielipiteitäni mutta lukijat saavat olla eri mieltä ja en ole ollenkaan pahoillani, jos täällä käydään rakentavaa keskustelua.
      Linkolan voisi rinnastaa Donneriin. Kaksi sivistynyttä miestä, jotka uskalsivat elää kuten halusivat piittaamatta arvostelusta.

      Poista
  2. Hyvin kirjoitat ja niiiin asiaa. Upeita myös nuo muistelot ja valokuvat. Minä luulen, että luonto nyt huutaa apua, koska ihminen elää yli luonnonvarojensa. Luulen, että nyt on pysähdyttävä kaikkien ja laitettava arvot uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkuli. Näin on, että maapallon väestö elää yli varojensa. En kuitenkaan haluaisi siirtyä pelkkään kasvisruokavalioon. Muuten yritän osallistua ympäristötalkoisiin, ostamalla Suomessa tuotettua ruokaa, kierrätän ja matkustelen vain kotimaassa. Voi kun suurvallat ymmärtäisivät, että tämä meno ei voi jatkua.

      Poista
  3. Kiitos marja-terttu. Huoleton sana kuvaa hyvin lapsuutta ja nuo 1980-luvun kuvatkin kertovat ihanasta ajanjaksosta elämässä. On tässä ajassa hyvää ainakin se, että netin kautta voi tilata vaatteet ja kaikkea muutakin tarpeellista. Pitäähän sitä ostaa, ettei Suomen talous taannu pohjalukemiin. Veronmaksajat loppupelissä maksavat tämänkin kriisin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, olipa upea kirjoitus. Ei taida ihminen olla tosiaan se luomakunnan kruunu. Maailma kun selviytyy kyllä, vaikka ihminen ehkä ei tätä menoa selviä, vaan ajaa itsensä tuhoon. Luonto korjaa lopulta itsensä kyllä tavalla tai toisella. Surettaa kyllä itseänikin se, miten ihminen tätä ennen kuitenkin ehtii tehdä tuhoa omilla ylemmyydentuntoisilla toimillaan. Siltikin uskon, että teknologiasta on moneen ja se voidaan valjastaa luonnonsuojelun nimissä hyväänkin. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi öljyn käyttö, jonka voi korvata ympäristöystävällisillä menetelmillä, mutta siihen juuri tarvitaan insinöörejä ja tekniikkaa... Siksi Linkolan ajattelu on ehkä vähän liian idealistista ja äärilaidassa, mutta perimmäisen tarkoituksen, mitä hän ajaa, kannalla olen itsekin. Tarkoitusperät ja arvot tosiaankin pitäisi saada koko ihmiskunnalla kuntoon!!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Pilvi kommentistasi. Kun ikää kertyy, alkaa katsoa sitä entistä aikaa liian hyvässäkin valossa ja tämä poikkeustila on yksi syy. Ollaan kuin umpikujassa ja se ahdistaa. Kyllä tutkimus ja uusi teknologia voi olla se portti parempaan maailmaan. Linkolahan oli sitä mieltä, että nälänhädässä olevat saavatkin kuolla, ei tarvita mitään avustusjärjestelmää. Se oli hänen opin mukaan luonnon laki, kuten eläinkunnassa. Näin maapallon väkiluku ei kasvaisi liikaa. Se tuskin on ratkaisu maapallon väestönkasvuun. Pitää olla inhimillisiä keinoja. Toivotaan, että nämä pandemiat saadaan kuriin. Lääketiede on jo niin kehittynyttä, että uskon siihen vakaasti. Luonnon ja ihmisen yhteiseloon toivon löytyvän lisää ymmärrystä.

    VastaaPoista
  6. Olipa hieno kirjoitus ja allekirjoitan ajatuksiasi. Kyllä se niin on, että meillä on liian hyvä sosiaaliturva, mikä ei kannusta työntekoon. Itsekään en ole koskaan ollut työttömänä ja lähdin maailmalle 17 vuotiaan, tein töitä ja koulutin itseäni. Nyt olen eläkkeellä ja täytyy sanoa, että tunnen, että olen eläkkeeni ansainnut. Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
  7. Olen jossain määrin Linkolalainen, kannatan luonnon valintaa.
    Eikä asiaan vaikuta se, että Linkola kävi näillä nurkilla hevosellaan kalaa myymässä, Sääksmäen lähivesistä pyydettyä...
    Totta on, että ihmiskunnan ahneus ja lyhytnäköisyys koituu ihmiskunnan kohtaloksi, koronan kaltaiset pandemiat ja luonnonkatastrofit lisääntyvät.
    *
    Uravalmentajana voi myös sanoa, että niin koulutus- kuin työelämäkin ovat vääristyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenpä en turhaan kirjoittanut tätä höpinääni 🤗. On kai jo tutkimuksia, että työ ei ole enää nuorille itseisarvo, vaan helppo raha, paljon vapaa-aikaa ja harrastuksia. Sinä asiantuntijana tiedät varmaan paljon työelämän muutoksista.
      Kiitos kommentista. 🙋‍♀️😊

      Poista
  8. Kiitos Liisa. Olet varmasti ansainnut eläkkeesi ja työn ohella kouluttautuminen on vaatinut tuplasti voimia. Nuoria pitäisi kannustaa, että kaikenlainen työ on arvokasta. Minä olin 70-luvun lopulla töissä pari vuotta yhdessä valtion virastossa ja monella päivät vierähtivät kahvihuoneessa istuskellessa tai toisten huoneissa rupatellessa. Ja he livat vakituisia korkeapalkkaisia virkamiehiä. Minulla onneksi oli töitä. Eläkkeiden veroaste on vaan liian korkea nykyisin.

    VastaaPoista
  9. Ihana teksti ja nostalgiset kuvat! "Joka itsensä ylentää, se alennetaan"...vai miten se nyt meni. Miten ihminen voi korottaa itsensä luomakunnan kruunuksi, kun ei pidä huolta valtakunnastaan ja alamaisistaan. Vallan halu ja materian perssä juoksu on sokaissut monet meistä! Sellainen se ihminen nykyisin on!

    VastaaPoista
  10. Samaa mieltä täälläkin.
    Monesti ollaan kavereiden kanssa ihmetelty, että miten jotkut ketkuttelevat koko ikänsä tuilla. Mahtaisiko ruveta mansikkamaa huvittamaan, jos otettaisiin kaikki pois? Niin kuin oli laita ennen.

    VastaaPoista
  11. myös minusta löytyyenemmän kuin ripaus linkolalaisuutta, toki hänellä oli paljon myös sellaisia ajatuksia mihin en koskaan ole voinut yhtyä, mutta myös paljon sellaisia mitkä allekirjoitan. kiitos tästä hyvästä kannanotosta Beate56, kyllä blogistaniassa on hyvä kirjoittaa välillä myös tämän tyyppisistä asioista ja ottaa kantaa maailmanmenoon. siksi osaltaan olen liittynytkin juuri blogisi lukijaksi, koska tykkään tyylistäsi kirjoittaa ja ottaa kantaa tärkeisiin asioihin.

    VastaaPoista
  12. jotenkin tuo linkolaisuus on iskeytynyt minuunkin,"ärhäkkänä",
    Ritavuoren juurella kirjoitti just sen ,mitä ajattelin itekki raapustaa.
    Ennen ei saanut asuntoa ,jos ei ollut vakityötä!Tänään kaikki menee yhteiskunnan piikkiin:((
    kIITOS Beate 56,erittäin hyvä juttu!!!
    Yritetään pysyä Terveinä!
    Aurinkoista ,ja mielen-iloa Sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...