tiistai 19. toukokuuta 2020

Haaste: Sukunimen ensimmäinen kirjain H

Marjatan kirjat ja mietteet blogista bongasin kivan haasteen, jossa tehtävänä on kirjoitella käyttämällä oman sukunimen ensimmäistä kirjainta otsikkosanojen alle, mitä ne tuovat mieleen. Ensin siis vain yksi sana ja perustelujakin voi esittää. Olin tänään selailemassa koneella hollantilaisen Rijksmuseon taideaarteita ja otan koneelta muutaman kuvakaappauksen tähän teoksesta Iloinen perhe, Jan Havicksx.Steen, 1668; Osio: Daily life. Huvitukset ovat olleet hyvin samantyylisiä kuin nykyisin, ruoka, juoma, soitto, laulu, piipunpoltto, eläimet ja yhdessäolo. Linkki sivustolle.

VAATE: housut
Käytännöllinen vaatekappale kylmässä Suomessa. Naiset alkoivat pukeutua sotien aikaan hiihtohousuihin, koska hiihtoharrastus oli kasvamassa. Alkuun naisten housujen käyttöön suhtauduttiin paheksuvasti ja mummot sanoivat "hyi kamalaa kun näkyy 'kaikki'." Vähitellen huomattiin, että pitkät housut ovat talvella paljon lämpimämpi vaatekappale naisillakin mutta julkisille paikoille oli yhä pukeuduttava kävelypukuun tai hameeseen. Työasuna housut olivat naisilla jo 1920-luvulla, koska tehtaissa työskentelevillä naisilla hame saattoi tarttua vaarallisesti koneiden väliin ja rakennustelineillä  kiipeilevällä naisella hame oli ongelmallinen paljastavuudessaan (naisilla ei ollut silloin alushousuja).
Äitini puki usein jerseyhousut 70-luvulla hameen alle talvella ja heitti ne työpaikalla pois. 
Nyt on taas tullut housuhame muotiin ja kesäasuna puolipitkänä se näyttää ihan hameelta. Housujen materiaalit ovat kehittyneet ja nykyisin housujen materiaali on usein joustava joka suuntaan toisin kuin entisajan teryleeni- tai diagonaalihousut. Kesähousujen materiaalina minusta puuvilla on paras.

JUOMA: hedelmämehu

PAIKKA: harju
Hiekkaharjut ovat kauniita ja helppokulkuisia mäntykankaita, joissa paju ei viihdy. Suomessa Punkaharjun harjutie on nähtävyys. Soraharjuilla on usein suppia. Suppa syntyy jäälohkareen joutuessa kasautuvan aineksen sisään ja lopulta sulaessa satojen vuosien aikana, jolloin paikalle muodostuu kuoppa. "Mä oksalla ylimmällä, oon Harjulan seljänteen..." kirjoitti Topelius runossaan Kesäpäivä Kangasalla 1853. Ei ole päästy yksimielisyyteen siitä onko kuvaus Haralanharjun maisemissa syntynyt vai jossakin muualla. Ihmiset ovat kautta aikojen kiivenneet mäkien, kallioiden ja harjujen päälle ihailemaan alla levittyvää maisemaa järvineen ja lahtineen. 

RUOKA: hirvipaisti tai -keitto tai -käristys
Tuli ensimmäisenä mieleeni ja hyvää se onkin. Grilliruokana kesäisin usein myös marinoitu hirvenliha. Käristykseen liha vuollaan lähes jäisestä palasta ja se kypsyy nopeasti.

ELÄIN: haarapääsky
Saapuu Suomeen kesän kynnyksellä ja on lähtenyt muuttomatkalleen jo pari kuukautta sitten Afrikan eteläosista. Navetan ja tallin ylisillä kattohirren päälle pesän rakentaa ja ilahduttaa meitä liverryksellään. Kuunnellaanpas!
TYTÖN NIMI: Helena
Toinen nimeni, jonka olen saanut isän äidinäidin mukaan. Beate on nimimerkkini täällä. 

POJAN NIMI: Heikki
Perinteikäs miehen nimi. Ja laulussakin tuttu Hepokatti Heikki. Miksi näin kauniista nimestä on väännelty helppoheikki ja häntäheikki haukkumasanoja. 

AMMATTI: hammaslääkäri
Nykyisin ei tarvitse pelätä ollenkaan hammaslääkärissä käyntiä. Toiste oli minunkin nuoruudessa, kun hammaspora oli kuin katujyrä. Hammasmätä on kiusannut ihmiskuntaa aina. Vanha kansa käytti vaivaan mm. tervaa, kuppausta, iilimatoja, tupakansavua, lämpimiä ja kylmiä hauteita. Ennen hampaat reikiintyivät ja sille ei voinut mitään. Vuonna 1770 häiriköinnistä vankilaan tuomittu britti William Addis piti ajan tavan mukaan hampaansa puhtaana hieromalla niitä suolalla ja noella.
Hän alkoi kuitenkin pohtia parempaa tapaa ja otti aterialta talteen eläimen luun. Hän porasi siihen reikiä, joihin hän kiinnitti harjaksia, ja kehitti näin hammasharjan.Vapauduttuaan Addis perusti ensimmäisen hammasharjoja valmistavan yrityksen.
Hammaslääkärin tuoli 1800-luvulta
KUVAUS HENKILÖSTÄ: hyväntahtoinen 
Ihminen joka uskoo toisesta mieluummin hyvää kuin pahaa. Sana tuo mieleeni ihmisen, joka hymyilee usein ja rientää auttamaan hädässä olevaa. Edesmennyt mieheni oli hyväntahtoinen, jonka periaatteena elämässä oli toimia moraalisesti oikein. Sanaa käytetään kai pilkkausmielessä, että joku on hyväntahtoinen hyssykkä tai hölmö. 
JOKA KODISSA: hella
Entisaikaan puuhella mutta nykyisin sähköliesi eli hella

12 kommenttia:

 1. Onpas kiva postaus ja herkulliset kuvat! Sain tästä paljon uutta tietoakin.

  Helena on minustakin kaunis nimi, samoin Helinä.

  Hirvikäristys on hyvää. Vielä enemmään pidän poronkäristyksestä, mutta tässä onkin h-sanat, joten hirvi sen on oltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Lintuäänitys näkyy jatkuvan seuraavalla äänellä noin minuutin välein. No kuunnellaan nyt kaikki kesälinnut. En varmaan tunnistaisi läheskään kaikkia.

   Poista
 2. Kiva ja vaihteeksi erilainen haaste :)) Tuli mieleen tuosta taulusta Hiprakka, mutta ei se olikin Iloinen perhe :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Varmaan pikku hiprakassa on oltu tuona aikana. Kotipolttoisella lääkittiin vaivoja ja helpotettiin elämän ankeutta. Nykyisin fyysisiin vaivoihin on lääkkeet mutta psyykettä hoidetaan edelleen viinalla.

   Poista
 3. Hauska haaste!
  Hmmm, heti aloin miettiä M-kirjaimella alkavia...

  VastaaPoista
 4. Liian vaikea minulle kun pitäisi keksiä D:llä alkavia kaikki =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä D vaikea, ammatteja löytyy, tytön ja pojan nimiäkin. Kokeile 😊👍

   Poista
 5. Johan on mukavaa lukea Beatesta. Lisukkeena upeat kuvat ja haarapääskysen liverrys. Lintu on minunkin suosikkini ja saatan kuunnella sitä vaikka miten kauan.
  Minä bongasin tämän haasteen myös Marjatta Mentulan blogista. KIvaa oli yrittää saada jotan omasta sukunimen ekastaan.

  VastaaPoista
 6. Olipa tosiaan kivan erilainen haastejuttu :)
  Mukavaa päivää sinulle, lintujen lauleskellessa .

  VastaaPoista
 7. Hauska haaste :) Pitää miettiä, josko saisi aikaiseksi jossain vaiheessa. Mukavaa helatorstaita <3

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...