Aloin yksi päivä etsimään blogistani näitä Norjan matkakuvia mutta eiväthän ne olleetkaan täällä, kun olen aloittanut blogini vasta vuoden 2011 lopussa. Harmillista jälkeenpäin kerätä tietoja paikoista mutta jotakin olen laittanut onneksi ylös almanakkaan ym. lappusille. Reissun olemme tehneet 14.- 19.07., matkakilometrejä 2712, ajoreitti: Koti-Kuusamo-Salla-Kemijärvi-Sodankylä-Ivalo-Inari-Utsjoki-Karasjoki-Lakselv-Honningsvåg-NORDKAPP-Alta-Kautokeino-Enontekiö-Muonio-Pello-Oulu-koti.
Vain muutama päivän kuluttua eli 22.07 Norjassa tapahtui järkyttävä terrori-isku. Anders Behring Breivik tappoi yhteensä 77 ihmistä, joista kahdeksan kuoli oslolaisen virastotalon edessä autopommi-iskussa ja 69 Utøyan saarella lähellä Osloa. Muistan kuinka kauhistuneina seurasimme uutisista iskua. Olimme palanneet onnistuneelta matkalta, nähneet upeita vuonomaisemia ja pian samassa maassa on kansansuru. Näin uuden vuoden alkaessa kysyy, mihin tämä maailma onkaan menossa? Keskustelimme pojan kanssa joulun aikaan maapalloamme uhkaavista asteroideista ja komeetoista. Jos kappale on tarpeeksi suuri niin se voi aiheuttaa joukkotuhon maapallolla; jopa massasukupuuton. Näinhän on käynyt joskus 65 milj.vuotta sitten, jolloin dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Totesinkin pojalle, että näin tai jollakin muulla tavalla ihmiskunta tuhoutuu ja elän toivossa, että syntyy jotakin uutta ja ihmeellistä. Ihmisikä on mitätön ajanjakso maailmankaikkeudessa.
Mutta nyt niitä matkakuvia :). Näitä on paljon ja olen parin päivän ajan kerännyt lisää tietoa kuvista ja tarkistanut paikat google-mapista ja säilyttämistäni kuiteista ja muistilapuista. Samalla olen korjaillut kuvia, jotka on otettu ikivanhalla Canonilla, suoristanut ja tarkentanut kuvia. Siis aikamoinen homma jälkikäteen mutta haluan nämäkin muistot talteen tänne blogiini.
Niitty-Kahvila ja Hiljainen Kansa pysähdyspaikka Viitostie 545, SuomussalmiVain muutama päivän kuluttua eli 22.07 Norjassa tapahtui järkyttävä terrori-isku. Anders Behring Breivik tappoi yhteensä 77 ihmistä, joista kahdeksan kuoli oslolaisen virastotalon edessä autopommi-iskussa ja 69 Utøyan saarella lähellä Osloa. Muistan kuinka kauhistuneina seurasimme uutisista iskua. Olimme palanneet onnistuneelta matkalta, nähneet upeita vuonomaisemia ja pian samassa maassa on kansansuru. Näin uuden vuoden alkaessa kysyy, mihin tämä maailma onkaan menossa? Keskustelimme pojan kanssa joulun aikaan maapalloamme uhkaavista asteroideista ja komeetoista. Jos kappale on tarpeeksi suuri niin se voi aiheuttaa joukkotuhon maapallolla; jopa massasukupuuton. Näinhän on käynyt joskus 65 milj.vuotta sitten, jolloin dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Totesinkin pojalle, että näin tai jollakin muulla tavalla ihmiskunta tuhoutuu ja elän toivossa, että syntyy jotakin uutta ja ihmeellistä. Ihmisikä on mitätön ajanjakso maailmankaikkeudessa.
Mutta nyt niitä matkakuvia :). Näitä on paljon ja olen parin päivän ajan kerännyt lisää tietoa kuvista ja tarkistanut paikat google-mapista ja säilyttämistäni kuiteista ja muistilapuista. Samalla olen korjaillut kuvia, jotka on otettu ikivanhalla Canonilla, suoristanut ja tarkentanut kuvia. Siis aikamoinen homma jälkikäteen mutta haluan nämäkin muistot talteen tänne blogiini.
Viisi kuvaa Pienen Sallatunturin laelta ja kupeelta. Huomatkaa pupujussi yhdessä kuvassa. Yövyimme Sallassa ensimmäisen yön.
Mäntyvaaran taistelun muistomerkki Kemijärvi-Kuusamo tien varrella, pohjoispuolella noin 20 km Kemijärveltä klo 11:01
Tästä on löytänyt tietoja ja en saa selvää, mitä laatassa lukee. Otettu klo 12:09
Sodankylän vanha kirkko (rak. 1689) ja alakuvassa sen alttaritaulu "Ehtoollinen"
Seuraava pysähdyspaikka Tankavaaran kultakylä
isäntä valitsee minulle kissankultasormusta, en kelpuuttanut :) aito sen olla pitää
Pullotalo oli hauska rakennus. Kullankaivannan lomassa tyhjennetyt pullot on aseteltu kierrätykseen
Kullankaivaja asumuksessaan suuren kultaryntäyksen aikaan v. 1934Lähes kolmemetrinen vaskaajapatsas kultamuseon pihalla
Jutustelua nykyajan kullanhuuhtojan kanssa. Tiukassa on hippujen löytyminen mutta muuten mukavaa ajanvietettä kauniissa säässä.
Kullanhuuhdontakisojen areenaa
Jääkärit Lapin sodassa 1944 muistomerkki, Kaamanen
Tanan jokivartta Norjan puolella ja alakuvassa taukopaikalla samoissa maisemissa. Toisen yön yövyimme Ivalossa pikku mökissä eli kolmas matkapäivä alussa
Idrajávri Karasjoki. Kaarasjoki on pinta-alaltaan Norjan toiseksi suurin kunta Ruijan eli Finnmarkin sisämaassa. Kunnan asukkaista noin 80% on saamelaisia. Paikkakunnalla mitattiin 1.1.1886 Norjan alin lämpötila -51,4 astetta.
Stabbursdalenin kauniita jokivarsimaisemia. Täällä yövyimme kolmannen yön kivassa pikku mökissä, hinta ollut 750 Nkr.
Maisemia Porsangervuonon varrelta, tie E69 ja tunnelmia
Pieni tienvarsikirkko
Olemme laskeutumassa Nordkappin tunneliin. Tunneli on merenalainen maantietunneli ja alussa ihmettelimme ja hiukan kauhistelimme, kun auton vauhti vain kiihtyi. Se johtui siitä, että laskeuduimme koko ajan syvemmälle, syvin kohta on 212 m merenpinnan alapuolella ja jyrkkyys 9%. Tunnelin koko pituus on 6875 metriä. Tunneli yhdistää Magerøyan saaren manner-Norjaan. Tunnelin rakennustyöt alkoivat vuonna 1993 ja se avattiin vuonna 1999. Ennen tunnelin valmistumista salmen poikki kulki lautta Kåfjordin ja Honningsvågin väliä. Tunnelimaksu oli kahdelta 192 Nkr.
Kiva pieni kahvila ennen Honninsvågia. Hyvin norjalaiset ymmärtävät ruotsia, jota osaan pahaisesti puhua, kun tiukka paikka tulee :).
Yksi lyhyt tunneli on ollut vielä ennen Honningsvågin pikkukaupunkia, asukkaita 2465 ja koko Nordkappin kunnassa 3199. Kaupunki on yksi Norjan suurimmista kalastuskeskuksista ja elää kesäisin turismista. Taajamassa pysähtyy pävittäin Hurtigruten-laivalinja ja lentokenttä sijaitsee noin 4 km keskustasta pohjoiseen. Ja kun ollan Norjassa siellä näkyy öljy- tai kaasusäiliöitä vuonojen reunoilla.
Saksalainen turisti otti meistä yhteiskuvan
ja tässä isäntä pullistelee, että norjalaisetkin tuntevat hyvän automerkin :)
Viimeiset kuvat Honningsvågista kuningasrapualtaalta. Ilma oli viileä ja pientä tihkusadetta.
Kunnan kuuluisin paikka, jonka mukaan se on myös nimetty, on Nordkapp. Se on Huippuvuoria (Svalbardia) lukuun ottamatta Norjan pohjoisin paikka ja samalla myös pohjoisin Manner-Euroopasta käsin maanteitse saavutettava paikka (71°10'21"N ja 25°47'40"E) Pohjoisen jäämeren rannalla. Kunnan keskustaajama Honningsvåg on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista
Kunnan kuuluisin paikka, jonka mukaan se on myös nimetty, on Nordkapp.
Noin 200 000 turistia vierailee vuosittain Nordkappissa. Hieman vielä Nordkappia pohjoisempana sijaitsee Knivskjellodden, 71°11′08″ N, mutta se ei ole yhtä suosittu vaatimattomamman näköalan ja maantien puutteen vuoksi.
Nordkapp tuli kuuluisaksi, kun englantilainen tutkimusmatkailija Richard Chancellor kiersi sen vuonna 1553 etsiessään koillisväylää.
Nordkappin kunta rajoittuu pohjoisessa Jäämereen, ja se sijaitsee Jäämeren saarilla sekä Porsanginvuonon suulla. Idässä Nordkappin kunta rajoittuu Lebesbyn kuntaan, etelässä Porsangin kuntaan ja lounaassa Moseijan kuntaan.
Kalliotasanne on noin 300 m korkealla ja siitä avautuu mahtavat maisemat Pohjoiselle jäämerelle. Barn av jorden monumentti.
Kaasutankkeri
Liuskekivikallioseinämä paluumatkallamme
Kuvasta näkee, että ei näillä teillä kannata hurjastella. Varsinkin loppupätkä Nordkappiin tuntui jo vaaralliselta, kun linja-ja asuntoautoja tuli vastaan ja joskus väliin ei jäänyt monta senttiä tilaa, toisella puolella saattoi olla jyrkänne. Minulla oli taitava kuski, itse en olisi uskaltanut ajaa ja kuvaaminen oli myös vaikeaa. Piti seurata liikennettä ja ottaa kuva äkkiä auton ikkunasta paikoilla, mihin ei voinut pysähtyä. Skarvberget tunneli on vajaa 3 km pitkä Nordmannsetin ja Repvågin välillä. Tunneli on vanha (rak. 1960-luvulla) ja sen turvallisuus on puutteellinen mm. liian matala, huono ilmastointi-, viestintä- ja sammutusjärjestelmät sekä pelastusliikenteen tarvitsemat kääntymisalueet. Myöskään matkapuhelimet eivät toimi tunnelissa. Nyt jälkeenpäin muistan, että autossa tuli ahdistava tunne kuin ilma olisi loppumassa.
Paluumatkalla olemme yöpyneet Kronstad Camping alueen mökissä Altassa. Kiitos, jos jaksoitte katsella kuvat tänne asti.
Loppuun yllätys. Olin viemässä kirjoituspöydällä ollutta runoilija Eila Kivikk'ahon kokoomateosta kirjahyllyyn ja satuin avaamaan sen sivulta 278 ja tämä runo oli kuin päätös matkakertomukselleni.
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2019!POHJOINEN
Merivirtojen salaisuudet
pysyvät kätkettyinä
ja niin kauan lehtii koivu
pohjoisilla rannoilla,
uupumaton lämpö yltää,
merenkierto
ja hänessä me elämme ja olemme
ja se lehtii, koivu
pohjoisilla rannoilla,
eikä patoa rakenneta lämmölle,
jonka äärellä pohjoinen ranta saa levätä,
pohjoinen meri,
jäätä nimessään mutta sydän sulana.
(Kokoelmasta Parvi 1961)
Upeita maisemia ja muuta mielenkiintoista kuvissasi!
VastaaPoistaKiitos tästä kuvareissusta! Norjaan haluan minäkin vielä mennä, en ole käynyt.
Tytär kävi viime vuonna Lofooteilla ja ihastui ikihyviksi.
Mukavaa alkanutta vuotta!<3
Upeita kuvia <3 Mekin olimme Norjassa ruska-aikaan jokunen vuosi sitten. Niin upeaa ruskaa en ole nähnyt koskaan. Toki Norja on tällaiselle korkeanpaikankammoiselle välillä melkoinen koettelemus.
VastaaPoista