perjantai 31. heinäkuuta 2020

Puunkaatoa jännitysnäytelmän kera








 Tervehdys taas pitkästä aikaa. Kesä jatkuu ja ihminen viilettää sellaista vauhtia, että tokkopa kyydissä pysyy. Päivät vain vilahtelevat ja illalla on niin rättipoikki ettei jaksa tänne mitään kirjoittaa. Omankodin pihapiirissä on puunkaatosavotta meneillään. Kahdeksan jättikoivua on kaadettu, pätkitty pölleiksi ja siivoiltu jäljet. Yksi kolmihaarainen puu oli vaikein kaadettava tai oikeastaan kaikissa piti käyttää apuna vinssiä ja liinoja, joiden avulla puu saadaan kaatumaan oikeaan suuntaan eikä se mätkähdä rakennusten päälle. Poika sai setänsä avuksi hommaan eli miehiä oli kolme ja minä sydän sykkyrällä katsomassa. Olen jo monena vuonna puhunut asiasta, että puita pitäisi kaataa ja pelännyt jokaisella myrskyllä, milloinka talon katto jytisee tai koivut pötköttävät muiden piharakennusten päällä. Puut ovat saaneet rauhassa kasvaa multamaassa ja vuosikasvut olivat isoja. Koivuja on jo harvennettu ainakin pari kertaa mutta nyt sain viimeinkin tahtoni perille, että vain metsikköön jätetään isoja puita. Kyllä minulle on naljailtu, "että eihän niitä kannata pieninä kaataa, antaa kasvaa niin saa enemmän polttopuuta."  

Kuvista näkee, miten oksat lähes pyyhkäisivät rakennuksen seinää. Kolmihaarainen koivu kaadettiin haara kerrallaan mutta yksi haara jäi konkeloon toisen puun varaan. Hienosti miehet saivat sen irti kiristämällä liinaa ja haara pötkähti maahan särkemättä edes valotolppaa. Pensaista vain juhannusruusu vaurioitui mutta osa oli jo vanhoja oksia, joten se ei haittaa. Jännitysnäytelmä jatkuu huomenna. Ainakin puolenkymmentä puuta olisi saatava kunnialla nurin.

Muuten,  mitenkä teillä toimii tämä uusi Blogger? Täällä maaseudulla ainakin välillä surkeasti eli kuvien lisääminen ja muokkaaminen takkuaa ja kuvat ilmestyvät vääriin paikkoihin. Käytän Chrome-selainta. Meillä on kuituverkkoyhteys. Teksti on nyt aivan väärässä välissä mutta en uskalla sitä muuttaa, voi olla että häviää kokonaan. Entinen blogger toimi täällä paljon paremmin.



7 kommenttia:

  1. Puiden kaataminen ja kaatamisen katsominen on kyllä jänskää hommaa! Hienosti sujui ja saitte mahtavan määrän polttopuita. Täällä Kainuussa myrsky teki paikoitellen suurta tuhoa metsissä.
    Blogger toimii aika hyvin. Oli alussa opettelua yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta alkukankeudesta olen nyt (lähes) päässyt :)

    VastaaPoista
  2. On siinä komea kasa pöllejä, Tuo kaataminen on kyllä hjännää kaatsellakkin saatika sitten kaatajille kun rakennuksia lähellä. Jos on puulämmitys niin kyllä noilla pölleillä pakkanenkin pel'styy ja pysyy ulkona.

    VastaaPoista
  3. Taitolaji on isojen pihapuiden kaato. Tuohon samaan malliin on meidänkin pihassa joskus henkeä lähes pidätessessäni puut rojahtaneet nurin. Tosi komea läjä on halottaa koivuklapia tilalla.
    En ole vaihtanut Bloggeriin ja luulen, että vaihtamatta jää. LOppuu kait sitten koko blogitteluni.

    VastaaPoista
  4. Nyt teillä riittää polttopuita pidemmäksi aikaa. On siinä pilkottavaa.
    Kokeilin uutta bloggeria kesän alussa ja takkuiluun tyytymättömänä palasin vanhaan. Moni sanoo, että uuden kanssa sujuisi jo paremmin.

    VastaaPoista
  5. Edellinen viestini lähti vahingossa ihan ennen aikojaan liikkeelle :) Nyt riittää tosiaan polttopuita ;).

    Minulla oli myös ongelmia bloggerin kanssa, mutta nyt "opin" käyttämään sitä. Aluksi myös minulla kuvat menivät minne sattuivat, mutta sitten huomasin, että niistä on painettava ns. linkki pois päältä, jonka jälkeen niitä voi sijoittaa paremmin haluamiinsa paikkoihin. En tiedä, auttaako sinulla...

    VastaaPoista
  6. Puunkaadosta aiheutuu hommaa reilumman kanssa, mutta lopputulos hyvä. Puut nurin ja klapeja talveksi.
    Minulla toimii blogger ihan hyvin, mutta en olekaan maalla. Alun muutosvaiheet olivat hitaita, mutta uusikin blogger on hieman muokkautunut näköjään ja toimii nyt ihan hyvin.

    VastaaPoista
  7. Meillä kävivät ammattilaiset kaatamassa talon vieressä kasvaneen ison kuusen. Toinen kiipesi ylös ja ylös mennessään karsi oksat. Toinen toimi maan tasalla. Sitten pätkivät puun latvasta paloina alas, sitä en enää ollut seuraamassakaan. Köysien avulla laskivat pätkityt palat maahan. Oli nopeaa ja taidokasta.

    Meillä ei olisi edes ollut mitään turvallista suuntaa, mihin kuusen olisi voinut pitkänä kaataa. Kahden tien risteyksessä ja talon kupeessa ei missään ollut ylimääräistä tilaa.

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...