torstai 7. marraskuuta 2019

Näin meidän liikennettä seurataan!

Mielenkiinnosta asensin sivustolleni Google Analytics -ohjelman mutta vain väliaikaisesti, koska minä en halua tietää tarkkoja paikkakuntia, mistä blogissani käydään. Bloggaus on itselleni vain harrastus. Sivustollani ei ole edes kävijälaskuria muuta kuin mitä bloggerin ohjelma näyttää kävijät eri julkaisujen kohdalla.

Minua alkoi kiinnostamaan, kun joissakin blogeissa oli mainittu, että he käyttävät tätä ohjelmaa (en tiedä onko näitä erilaisia). Nämä bloggaajat ansaitsevat kirjoituksillaan joko pää- tai sivutoimisesti, ovat siis someamattilaisia. Blogeja myös päivitetään melkein päivittäin ja sivustoilla vilisee mainoslinkkejä ym. 'houkutuksia'.

Analyticsin raporteista voi saada kävijästä/kävijöistä ulos erilaisia raportteja ja käyttäjien toimintaa voi seurata jopa reaaliaikaisesti. Reaaliaikaisesta raportista näkee mm.
.   sivuston kävijämäärä juuri nyt
 • kävijöiden maantieteellinen sijainti
 • kävijät sivustoon ohjanneet avainsanat ja sivustot
 • kävijöiden parhaillaan katselemat sivut
 • reaaliaikaiset tulokset.
 • Kävijöitä voi seurata tunti/päivä/viikko/kuukausi -aikajanalla ja laatia niistä vertailuraportteja. Yleisö otsakkeen alta voit hakea: Yleiskatsaus, Aktiiviset käyttäjät, Elinkaariarvio, Kohorttianalyysi, Yleisöt, Käyttäjähallinta, Demokraafiset tiedot (yleiskatsaus, ikä, sukupuoli), Suhdeluokat, Ostoaikeissa olevat segmentit, Geo (kieli, sijainti), Käyttäytyminen (uusi vs. palaava, käyntitiheys ja paluuseen kuuluva aika, aktivointi), Teknologia (selain ja käyttöjärjestelmä, verkosto) ym. En viitsi tänne kaikkea edes kirjoittaa.

  Näin meistä kootaan dataa ja ilmeisesti jaetaan kolmansille osapuolille. Ip-osoite taitaa olla vielä vaihtuva vai saadaanko sekin nuuskittua näillä raporteilla! Ei täällä verkossa olla anonyymejä. Näitä ohjelmia ilmeisesti käyttävät myös bloggaajat, jotka saavat paljon viestejä anonyymeiltä ja viestit ovat loukkaavia. Sen kyllä ymmärrän, että heillä on dataa, mitä antaa eteenpäin, jos haluaa tehdä rikosilmoituksen törkyviesteistä.

  Oman blogin kirjoittelukin alkoi askarruttamaan - mitä tänne uskaltaa kirjoittaa ja mitä kuvia jakaa julkisesti. Läheisteni kuvia on täällä vähän ja nuoriso on esittänyt toiveen etten laita niitä tänne. Oikeastaan nuoret tietävät nettiasioista paljon enemmän ja eivät esim. laita tänne lastensa kuvia, mikä on tosi järkevää. Minulla on myös ystäviä, jotka eivät halua yhteiskuvia blogiini. Blogini on ollut pelkkä harrastus ja seuraan itsekin pääosin blogeja, joille tämä on harrastus. Anonyymiviestejä en ole saanut tänne koskaan.
  Nettiä ei voi lukea etteikö sivustoille läjähdä häiritsevästi mainoksia, joiden yli saat rullata. Täältä voit lukea lisää, mitä netti meistä tietää.

  Ja nyt tämä nuuskintaohjelma poistuu sivustoltani! Kiitos kommenteistanne ja kai meidän nettijulkkisten on kestettävä, että meistä joku hyötyy :).
  20 kommenttia:

  1. Itseäni ärsyttää kovasti,kun jotain hakee googlesta,kohta aiheeseen liittyviä mainoksia alkaa virrata sähköpostin jne,reunoille.Kyllä meidän nettikäyttäytymisestämme ollaan kovasti kartalla.Noita tilastoja halutessaan pääsee lukemaan myös painamalla blogin pääsivulta yläoikealta "ulkoasu"ja sen alta vasemmalta "tilastot".Näyttää maat joista ollaan blogia luettu ja kyllä ihan lukijakohtaisetkin tilastot,ilman asennettuja ohjelmistoja.Kuulunee blogspotin työkaluihin.Itse löysin sen kun omassa blogissani tuli yhtäkkiä merkillisen paljon katselukertoja.Ja löytyihän sieltä sitten hiukan epämääräisiä osoitteita,joista kertyi kymmeniä katselukertoja päivässä.Itse olen jättänyt lähes kokonaan kuvien julkaisemisen itsestäni tai läheisistäni (heiltä olen aina kysynyt luvan)juuri näiden hämärien tahojen vuoksi.Tuntuu kamalalta jos oma kuva kopioidaan jollekin epämääräiselle sivustolle.Onnekseni olen saanut näiden vuosien aikana kun olen blogia pitänyt vain muutaman anonyymin "vihakommentin".
   Mutta,onneksi pääasiallisesti blogin pitäminen on tosi mukavaa puuhaa ja tämä blogiyhteisö rikastuttaa omaa elämää? :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Juu olen katsonut nuo blogin tilastot silloin tällöin. Tämä Google Analytics on ilmaisohjelma. Jonkinlaisia suojausohjelmia on saatavilla mutta en ole perehtynyt niihin. Blogin voisi tietysti laittaa salaiseksi mutta en ole sitä harkinnut, koska tämä on hauskaa näin. Kiitos Mirjam-Matilda kommentista.

    Poista
  2. Sellaista se on, teidän nettijulkkisten säälimätön elämä :-)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niinpä Susanna. Minulla ei ole sellaisia ATK-taitoja, että osaisin suojata liikkumiseni netissä. Monet varmaankin hallitsevat tämänkin taidon. Hyvä jos sinä osaat liikkua täällä jälkiä jättämättä :).

    Poista
  3. Jos ei halua mitään tietoja levitettävän minusta,niin sit pitäisi lopettaa kokonaan kaikki, eli blogit ,sähköposti osoitteet ynm...mutta minustahan on jo tietoja vaikka missä,ei pysty piiloutumaan mihinkään,tai miltään, ite en ole missään muussa kuin blogeissa ja sähköpostissa,pankki taas on kai eri juttu,siellä on pakko olla.
   Jos käsitin nyt oikein tämän, vaikka mitäpä minusta kukaaan haluu tietää mitään...?

   VastaaPoista
  4. Ei näissä raporteissa näy tarkkoja tietoja kenestäkään. Mutta minusta on väärin, että näillä kerätään tietoja hyötymistarkoituksessa. Siksi en enää liiku blogeissa, jotka markkinoivat tavaroita, joita en osta enkä klikkaile siellä olevia linkkejä. Jos ostan netistä, ostan suoraan verkkokaupan kautta eli etsin tarvitsemani kaupan itse. Kiitos pike kommentista.

   VastaaPoista
  5. Jos haluaisi itseään netin vaaroilta suojata, se olisi pitänyt tehdä vuosikausia sitten. Tai pysyä erossa niin tietokoneista kuin kännystäkin. Valitettavasti netin haittapuolista ei aikoinaan sinne mennessään tiennyt ja tänä päivänä omat tiedot liitelevät ties missä listoissa, joista niitä ei enää pois saa millään. Pyrin välttämättään yksityishenkilöiden kuvien ja tietojen julkaisemista ja miettimään toisenkin kerran, mitä nettiin kannattaa laittaa. Luovuin Facebookista, koska sen kautta tietokoneelleni tuli viruksia. Lisäksi kyllästyin siihen, että jopa villasukista siellä saadaan aikaan kurjaa riitelyä ja ilkeitä puheita. Muutama vuosi sitten varasin hotelliyön kotimaisesta kaupungista, jonka jälkeen sähköpostiini tulee jatkuvasti ehdotuksia uusista hotelliöistä kyseisessä kaupungissa. Samoin kävin jokin aika sitten klikkaamassa paria verkkokauppaa ja tutkin google mapsin kautta Välimeren rantoja. Sen jälkeen nettiin mennessäni sivupalkissa ja uutissivustoilla minulle tulvii kyseisten verkkokauppojen mainoksia ja matkatarjouksia Välimeren maihin. Valitettavasti en hallitse riittävästi tietotekniikan kiemuroita, jotta osaisin välttää vastaavaa mainostulvaa. Pöytäkoneellani on mainosten blokkaaja, mutta uudessa läppärissäni ei. Tuntuu, että vaihtoehtoina on joko sulkea nettimaailma kokonaan tai hyväksyä kaikki negatiivisetkin ilmiöt.

   Olen joskus käynyt katsomassa bloggerin tarjoamia tilastoja blogistani. Ne eivät ole minulle tärkeitä, sillä ajatukseni on lähinnä kirjoittaa puutarhapäiväkirjaa kuvilla maustettuna. Toisten blogien seuraaminen ja kommenttien jakaminen on lisännyt puutarhatietouttani ja lisäksi se on vertaistukea parhaimmillaan.

   Blogin kirjoittaminen on mukava harrastus. Puutarhablogipuolella ihmiset ovat innostuneita harrastuksestaan ja ystävällisiä toisilleen. Jonkun verran silläkin puolella on mainostavaa porukkaa, mutta vähemmän, eikä toistaiseksi ainakaan yhtään hyökkäävää. Enemmän tuotteiden mainostamisessakin näyttää olevan ajatus vinkkien tarjoamisesta toisille. Aktiivisesti kaupallista yhteistyötä tekee harva. Tosin puutarha-ala on lisääntyvä business, joten eiköhän markkinointi silläkin saralla lisäänny jatkuvasti.

   Blogivuosieni aikana olen saanut vain muutaman negatiivisen viestin, jotka ovat selvästi tasapainottoman ihmisen kirjoittamia. Sellaisia netti on pullollaan. Mikäli negatiivisiä viestejä alkaa tulvia, voi blogiin laittaa tarkemman kommenttivalvonnan päälle.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Between pitkästä kommentista. Asiaa kirjoitat ja niin olen samaa mieltä kanssasi, että ei netin varjopuolista ollut tietoa. Meille hankittiin kotikone muistaakseni aivan 90-luvun alussa, koska mieheni käytti työssään mm. Autocad-ohjelmaa ja opiskeli omatoimisesti HTML-kieltä, laati kotona lasku- ym lomakkeita. Minulla ensimmäiset tietokoneet töissä olivat niitä DOS-koneita, joilla pystyi kirjoittamaan ja laskemaan palkkoja. Eihän töissä tarvinnut tietää kaikkea, kun IT-tukihenkilö neuvoi ja asensi tarvittavat ohjelmat koneille. Wordin käyttökin sujui niin näppärästi, nyt kotikoneella joutuu jo miettimään ja näihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Minullakin on pöytäkone omassakodissa ja läppäri etäkodissa + tabletti, joka kulkee reissuilla mukana. Käytän siihen asentamaani maastokarttasovellusta (google mapin rinnalla), kun siitä voi seurata kaikki pikkutiet, joilla me mielellämme ajelemme.

    Tuo mainosten blokkausohjelma täytyy hankkia ehdottomasti. Netti tuo kuitenkin elämään kaikkea kivaakin. Minulla on skanneri ja tulostin ja tarkoituksena olisi urakoida talvisin vanhat kuvat koneelle omaan käyttöön. Ja nettiostaminen on niin helppoa, kun en tykkää enää kierrellä vaatekaupoissa. Kenkiä on vaikeampi ostaa netistä, joten ne hankin tutusta kenkäkaupasta.

    Minäkin suljin jo kerran Facebook -tilini mutta sitten otin sen kuitenkin takaisin. Sekin vilisee jo mainoksia ja jos olen käynyt ostamassa esim. kirjoja Adlibrikseltä niin kaupan mainokset näkyvät pitkään kaikilla käyttämilläni laitteilla.

    Kun aloitin blogini luulin, että bloggaus on harrastus ihmisille, jotka haluavat etsiä toisia samoista jutuista kiinnostuneita. Mutta eihän se ole enää kaikille sitä. Blogijutuilla ansaitaan ja siellä jokainen klikkaus tuo ns. voita leivän päälle. En ole kade sitten ollenkaan heille mutta en halua joutua näille listoille, jotka kiertävät ties minne. Minua vanhaa naista ei enää kiinnosta ulkonäköjutut, meikit tai voiteet. Blogini oli myös alkuun terapiaa itselleni, toipumista suuresta surusta.

    Täällä on aivan ihania blogituttuja (en livenä ole tavannut vielä ketään). Itse luen paljon ja seuraan kirjablogeja ahkerasti. Sieltä saa vinkkejä uusista kirjoista. Käsityöblogeja seuraan ja myös puutarhajuttuja. Nyt mm. Mirjam-Matilda blogista löysin kivan inspispäiväkirja -jutun. On tää kuitenkin niin kivaa, että hiiteen kaikki nuuskintalistat mielestä :D.

    Poista
  6. Aikonaan blogin perustin ystävieni kehoituksesta esitellä posliininmaalauksiani ja sittemmin se on rönsyillyt kaikkea muutakin. Kovin henkilökohtaisia asioita en postaa enkä myöskään kuvia perheestäni, enkä suoraan kasvokuvia myöskään.

   Nyt on muutaman kuukauden ollut törkysivustoilta huima määrä kävijöitä ja jos sen sais estettyä niin olisin todella kiitollinen, mutta ei se varmaan onnistu. Yöaikaan nämä käynnit ja jopa yli 200 käyntiä, mitä ihmettelen, kun en postaa mitään mikä sytyttääs sillä saralla.
   Pari anonyymikommenttia olen saanut, jossa on epäity osaamistani.

   Mukavaa viikonloppua Sinulle ♥

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Olen blogisi lukija ja ihailen posliinimaalauksiasi. Voi kunpa tämä blogimaailma olisi saanutkin olla meidän 'harrastelijoiden' temmellyskenttä! Minulla on kuvia itsestäni ja vanhoja kuvia olen ladannut tänne omaksi ilokseni ja näkyvät näin myös etäkodissa.

    No ikävää nuo törkysivustot. Blogiasetuksista voisi mennä kohtaan Settings - Basic ja sieltä kohtaan Privacy ja Let search engines find your blog ja laittaa siihen NO. Ei ole minullakaan estoja tuolla, koska mukava, jos joku löytää blogiini hakujen kautta. Törkyä ei ole vielä tullut.
    Kiitos marja-terttu kommentistasi ja samoin sinne leppoisaa viikonloppua.


    Poista
  7. No, tämä Blogger-alustahan on kaupallisen toimijan tuote, joka ei veloita bloggaajaa sentilläkään. Kaikki on ilmaista ja alusta tarjoaa lähes rajattoman käyttöoikeuden kuvineen ja se skaalautuu ympäri maailmaa. Sama koskee sähköpostia (gmail) ja karttasovelluksia navigointipalveluineen. Ilmaista kaikki yhtä tyyni.

   Ajelin syyskuussa Ranskassa ja Mapsin navigaattori kertoi, että Caenin liepeillä on ruuhkaa, kannattaa valita toinen reitti. Silloin mietin, että miten joku voi tarjota ilmaiseksi tällaista palvelua.

   Ilmaisuus "maksetaan" luovuttamalla tietoja ja tarjoamalla mainoksia.

   Vaihtoehtona voisi sitten olla maksullinen sähköposti, maksullinen blogialusta, maksulliset karttasovellukset jne.

   Tällä meidän käyttämällämme Googlella on Haminassa entinen paperitehdas täynnä tietokoneita ja taltioita. Eihän se ilmaiseksi voi toimia. Kuinkakohan monta miljoonaa tai miljardia tuonkin modernin tehtaan sisällykset maksavat?

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Kyösti tyhjentävästä selvityksestä mummerolle :). Näinhän homma toimii bloggerissa ei vaan taas tullut ajateltua tarpeeksi pitkälle. WordPress näkyy myös olevan ilmainen. Mitäpä tässä huolii mainoksista, hyppää niiden yli ja varmaan minutkin tunnetaan jo maailmanlaajuisesti :D.

    Ilmainen navigaattori on hyvä autossa. Opettelin sen käytön, ei ollut edes vaikeaa. Kumma, että meikäläisen kaaliin vielä uppoaa jotain teknistäkin. Ohjeista on tajua mitään mutta opin käyttämällä. No, Ranskassa en ajele enkä ymmärrä kieltäkään. Kerran olen käynyt miesvainaan kanssa Nizza, Cannes, Antibes seuduilla, olimme pari viikkoa.

    Poista
  8. ON hyvä välillä näistä muistuttaa. En minäkään halua kenenkään naamaa laittaa tänne, enkä omaanikaan. Ei ole edustuskelpoinen mun naama :)
   En tiedä, mulla on anonyymi blogi. Ei tule mainoksia, joku ihme kommentti joskus tulee, mutta olen poistanut. En ole muistanut käydä katsomassa roskapostikommentteja, olisiko sinne mennyt mitään.
   Sähköpostini on sitten julkisempi, ja sinne tulee mainosta ihan riittävästi. Olen ihmetellyt mistä kummasta eräs silmälasifirma on saanut päähänsä mainostaa mulle piilolinssejä. En ole ikinä käyttänyt enkä ostanut, saati katsellut niitä. Poistin sitten niiden mainospostien lähettämisen.
   Mutta kun messuilla olen osallistunut kilpailuihin, niin sieltä sitten tulee postia.

   Täysin en pysty vanhanaikaisena tyyppinä luottamaan netin toimintaan, ja salaisena pysymiseen. Mutta pakkohan tätä on käyttää, kun ei muuten pärjää. Niinkuin pankkiasiat. Kännykkää epäilen vielä enemmän, ainakin se on helpommin häviävää sorttia, kun voi solahtaa taskusta jonnekkin.
   Täytyypä käydä katsomassa kävijät ja roskapostit. Rahaa siellä ei ole koskaan ollut mulle tulossa :)))
   Jostainhan tämänkin käyttö maksetaan, kun on meille ilmainen. Ja käytän niin pitkään kun toimii.

   VastaaPoista
  9. Minä olen laittanut kuvia itsestäni ja mieskaveristani. Kuvat ovat kauempaa otettuja mutta kyllähän niistä tunnistaa eikä minua se haittaa. Sähköpostiin tulee joskus mainospostia kummallisista paikoista. Olisiko eksynyt vahingossa väärälle sivulle ja heti nuuskintaohjelma tunnistaa kävijän ja laittaa listallensa. Näiltä listoilta saa itsensä poistettua onneksi.

   Juu, ei näillä höpinöillä ole hankkinut senttiäkään enkä laita sivulleni yhtään mainosta. Eipä pääse moni tubettaja sellaisiin kävijämääriin, mitä tuusniemeläinen MetsaMan Timo Juvonen. Videopätkiä on kertynyt jo lähemmäs tuhat ja suosituimpia on katsottu 50.000-132.000 kertaa. Ensimmäisen videon Juvonen on ladannut vuonna 2014 ja sillä on ollut katsojia tähän päivään mennessä 132.474. Videolla esitellään uutta Kellfri-minikaivuria. Joskus katson pätkiä ja aina tulee hyvälle tuulelle. Kyllähän nää ehdottomasti voittaa jonkun meikkiesittelyn. Luulisi, että näillä katsojamäärillä tulee jo jotain hankettakin Juvoselle.
   Mukavoo isäinpäivän jatkoa sinulle Emilie ja kiitos kommentista.

   VastaaPoista
  10. Asiaa kirjoitit!Beate56 ! :)
   Minä kyllä olen tehnyt sen suuren virheen mulle blogi-on suuri henkireikä ..-puhdistaja,
   Olen kirjoittanut sisäisiä ja syvältä....nimiä en oo maininnu(etu nimen ..se hän voi olla oletus NIMmi:))
   Minun blogi ei ole isossa jaossa ,ehkä nyt monien otsikoiden kautta jos haluaa,löytäää.Pelkään sisaruksien ikäviä ja haitallisia sekaannuksia:((....mutta yhtään roskapostia en oo saanu,eikä minun blogi ole minkään arvoinen kellekkään.vain minulle :))näin inä ajattelen,jos joku kirjoittaa ikävää poistan kommentoimatta....
   Sillä itse olen joutunut 100 naisen hyökkäyksen kohteeksi,SE OLI HIRVEÄÄ,KUIN SILMÄT JA SIELU OIS REVITTY IRTI:((
   Mutta kiitos että saan vierailla luonasi!
   Mukavaa alkavaa viikkoa .Sinulle Beate56!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Liisa et ole tehnyt virhettä, jos kirjoittaminen helpottaa ja puhdistaa sisintä. Ihmiset voivat olla julmia kuten kerroit ja menee aikaa toipua tuollaisesta hyökkäyksestä. Kiltin naamion alla voi piillä peiteltyä agressiota, suvaitsemattomuutta. Voimia sinulle! Kiitos kommentista ja kohta marraskuu onkin jo puolessa välissä.

    Poista
  11. Kinkkistä tämä nettimaailma. Minä mietin pidemmän aikaa, uskallanko kirjoittaa blogia, vai joudunko jonkun hampaisiin. Vielä sellaista ei ainakaan ole tapahtunut. Puutarhaihmiset ovat ystävällisiä ja kannustavia toisilleen, ja kai ihmisessä hämminkiä on, jos pitää alkaa haukkua. Juuri tästä syystä en ole facessa, koska aina joka sivustolla on riidankylväjä.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. No hyvä, että jatkat blogin kirjoittamista. Minä olen vähentänyt kesäkukkien laittamista, kun niiden hoito vaatii aikaa ja voimia. Haluan kesällä matkustella ja jos laitan paljon kukkia niin jonkun olisi käytävä ne kastelemassa. Jotain kivoja pikku puita ja pensaita voin pihaan istuttaa.
    Kiitos kommentista Ritavuoren juurella.

    Poista
  12. Hei löysin blogisi sattumalta. Tämä on hyvä postaus ja juuri näiden samojen asioiden takia en ole fasessa tai vastaavissa. Mutta tätä blogin pitämistä en aio lopettaa, en kylläkään kuvaa ketään itseäni tai muita. Mutta kaikesta ei kuitenkaan voi suojautua jos yleensäkin on puhelin tai tämänkinlainen väylä. Mutta tervetuloa tutustumaan minunkin blogiini. Minulla on puutarha sellainen, mutta talvella kun puutarha hiljenee, postaan kaikenlaista muutakin, käsitöistä, leivontaan ja ehkä vähän sisustustakin. Hyvää marraskuun loppua.

   VastaaPoista
  13. Heipat! Tää on mielenkiintonen teksti. Mietin samaa usein itekin. Toisaalta meistä on kerätty jo niin paljon tietoa, että ei siitä irtikään pääse.
   ite en oo laittanu omia, enkä läheistenkään kuvia näytille tänne, enkä faceen, ehkä jonkun, jossa näkyy kaukaa. Mietin myös aina mitä ja miten kirjoitan, että sitä ei kukaan ymmärtäisi henkilökohtaisesti. Muiden kuvia en laita myöskään, ellei kyseessä sitten ole joku julkinen tilaisuus, jossa napsitaan tuhansia kuvia, mieluiten ei siitäkään. Villasukka on turvallinen kuvauskohde ;D
   Oletko huomannut, kun juttelet jonkun kanssa, niin facessa on seuraavalla kerralla mainoksia aiheesta? Kuunteleeko se siis meitä??
   Blogien kaupallisuuteen törmää yllättävän harvoin ja silloinkin usein ohitan asian.

   VastaaPoista

  Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...