perjantai 16. lokakuuta 2020

Hemmottelin itseäni lypsyjakkaralla

Naiset yleensä hemmottelevat itseään ostamalla uudeen vaatteen, hajuveden tai käymällä kampaajalla. Minä odotan hetkeä, kun pääsen istumaan mintun väriselle lypsyjakkaralle. Ja jakkaran nimi on vielä Lyyti kuin mummoni mukaan ristitty. En voinut vastustaa kiusausta, kun näin mainoksen hienopuuseppä Jari Karppisen valmistamasta nostalgisesta Lyytistä, joita pian saa myös suuremmassa koossa, Iso-Lyyti -nimellä. No ehkä leveä ahterini jotenkuten mahtuu tälle pienelle. Mummolasta muistan (lypsäjänä oli isänäiti Anni) jonkinlaisen jakkaran mutta en sen mallia. Nyt Jari valmistaa jakkaroita perinteisellä mallilla, värejä on valittavana peräti 16. 

Olin koko kesän mankunut miesväkeä nikkaroimaan omankodin pihaan palleja, jakkaroita sellaisia, joita voin siirrellä kätevästi paikasta toiseen. Puutavaraa ja ruuveja huushollista kyllä löytyy, on sirkkelisaha ja kuviosaha. Tämä kesä oli kuitenkin niin kiireinen, kun oli pihapuiden kaatourakka ja sen jälkeen klapiurakka ja polttamista odottaa jättiläismäinen oksakasa. Kyllä minulle naureskeltiin ja käskettiin, että sidon yhden jakkaran vyöllä takapuoleen kiinni niin se kulkee aina mukana. Penkkejä on mutta ne on pidettävä sateelta suojassa, kun eivät ole varsinaisia puutarhakalusteita. Musta- ja viherherukoita kerätessä tarvitsen jo jakkaraa eli jalat alkavat jo noin parin tunnin seisomisen jälkeen kaivata istahtamista, toisessa jalassa suonikohjut myös vaivaavat.

Tässä kuvassa on jo Iso-Lyytejä. Pieni jakkara maksaa 65 e/kpl mutta ainahan käsityö maksaa. Tilasin näitä kaksi, toisen turkoosin ja toisen mintunvihreän. Tilasin nämä niin tohkeissani etten edes tarkistanut ovatko maalattu ulko- vai sisämaalilla. Ei haittaa, koska tarvitsen näitä myös sisällä. Ovat käteviä, kun tarvitsee ottaa jotakin talon yläkaapeista. Tämä ei ole maksettu mainos.


18 kommenttia:

 1. Tulee myös lapsuus mieleen noista jakkaroista. Kiva, että niitä vielä tehdään. Kivat väritkin. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 2. Ihania ❤ Tuollaisille Luyti-jakkaroille on aina tarvetta! Minulla oli lapsena tuon tyylinen pikku jakkara. Se on nyt mökillä. Ihanaa viikonloppua ❤

  VastaaPoista
 3. Noi on ihania! Juuri tänään katselin jossain somemainoksessa!

  VastaaPoista
 4. Kauniita ovat. Muistan kotonani olleen lypsyjakkaran paljon vaatimattomamman näköisen.

  VastaaPoista
 5. Jopa ovat söpösiä! Lapsuuskodissa oli lypsyjakkarat aika paljon arkisemman näköisiä. :)
  Hyvää viikonloppua Sinulle! Ja onnea uusille lypsyjakkaroille!Hienoa käsityötä.

  VastaaPoista
 6. Muistan jakkaran, mutten ole tiennyt sen olleen lypsyjakkara. Ihana muisto :-)

  VastaaPoista
 7. minulla tulee myös lapsuus mieleen

  VastaaPoista
 8. Onpa komeeta yytijakkaroota ☺
  Kyllä lapsuus tulee mielehen. Lypsyjakkaralla oon istunu, mutta malli oli vaatimattomampi ☺
  Kaunista viikonloppua Sinulle ♫

  VastaaPoista
 9. Jakkaralle on aina käyttöä. Hienoa, että vanhat mallit otetaan uudelleen tuotantoon.

  VastaaPoista
 10. Hienoja ovat. Eihän noita raskisi navettaan viedäkään.

  VastaaPoista
 11. Minulle tuli tuo mainos Instagramiin. On ne kivan ja houkuttelevan näköisiä. :)

  VastaaPoista
 12. Luin jostain artikkelin jakkaroista ja niiden valmistajasta. Todella, tuli mieleen lapsuudenkesät maalla. Kannatan aina käsityötä ja aina parempi, mikäli kotimaista. Upeaa, 2 jakkaraa, kun toinen katoaa hetkeksi horisontista, toivottavasti ainakin toinen on lähellä...:)

  VastaaPoista
 13. ;) IHANA asia kun nuorempi -sukupolvi löytää uudestaan jo hyväksi todetut jutut!
  Nostetaan kotimainen /pienkäsityöt ,niihin korkeuksiin kuin ne kuuluvat!
  Kiitos...Beate56 🧡💚
  Hyvää syksyn jatkoa!..Sinulle 💜💛💙

  jk,joulupikille on kirjoitettu ja lahjatoivomua jätetty,,,,ehkäpä saisin minäkin Lyytin?

  VastaaPoista
 14. Mahtavaa,uudelleen käsityötuotantoon otettu lypsyjakkara!Meillä täällä maalla niitä löytyy aittan kätköistä useampi,ovat olleet aikoinaan ihan tositoimissa.Nyt niitä kiikutellaan,milloin marjapensaisiin,milloin mihinkin puuhaan,jossa ovat selälle suureksi avuksi.Nämä sinun tilaamasi ovat toki kauniimpia ihanissa väreissään ja koristeellisesti tehtyinä,mutta on noissa vanhoissa,sileiksi leveillä ahtereilla istutuissa,harmaissakin oma viehätyksensä.😊
  Yleisesti ottaen yksi erittäin monikäyttöinen hyötyesine tämä lypsyjakkara!

  VastaaPoista
 15. Voi, tuli lapsuus mieleen tuosta lypsyjakkarasta. Todella kauniita ovat nämä kaupassa olevat, monine väreineen. Todella hyvä idea ollut valmistajalla. Hyvää viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
 16. Voisko tähän sanoa, että nyt alkoi Lyyti kirjoittaa. Todella kauniit jakkarat ja hyviä värejä tarjolla vaikka kuinka paljon. Käsityö maksaa, mutta ei sittne samalla tavalla ole pelistä pois vuodessa parissa kuin joku massatuotettu lastulevykyhäelmä.

  Mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
 17. Näin myös tuosta mainoksen joku aika sitten ja ilahduin, että joku tekee noita.
  Meillä on takan edessä miehen koulussa tekemä jakkara. Värimaailma on eri, mutta meille sopiva ja ikääkin sillä on jo yli 50-vuotta. Tosi kätevä istua ja sytyttää takkaan tuli. Nuorin lapsenlapsi on myös siihen ihastunut, kun on hänelle sopiva istuttava.
  Tulin sinun lukijaksi, kun otin aikaa itselle hetken ja löysin kanavasi.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...