tiistai 2. helmikuuta 2021

Hieman jo kevättä ilmassa

Helmikuussa pakkanen muotoilee suojasään jälkeen helmiä puiden oksille. Sääennusteet lupaavat kovia pakkasia kuun alkuun tänne Savoon, joten suojasäitä saamme odotella. Lunta on paljon, lähemmäs 60 cm. Pihapensaiden oksat nuokkuvat lumen painosta. Kopistelin joistakin enimmät pois, jotta oksat eivät katkeaisi. Meillä on nyt kunnon talvi ei kaljamaliukkaita teitä, parempi näin. Oma olotila vaihtelee ja päivät raahautuvat, nuupahtaneeksi vanhaksi ämmäksi tunnen itseni, talviunen nukkujaksi. Ensimmäiset auringonsäteet herättivät huomaamaan, että kesää kohden mennään. Lumitöitä olen tehnyt ja liian rehkimisen jälkeen potenut niska-hartiakipuja. Kivut eivät tunnu kolatessa vaan vasta seuraavana päivänä. Sohvalle ei vaan kannata jäädä ja onhan minulla tekemistä. Puut kannan pinosta lämpökeskukseen (pinot ovat talon yhteydessä olevassa puuvarastossa eli matkaa ei ole kuin muutama metri). Pakkasilla on lämmitettävä joka päivä ellei halua maksaa sähköstä. Varaajassa on 9 kW:n vastus eli jos pidän sitä päällä kaksi tuntia se vie 18 kWh sähköä. Sähköä kuluu vuodessa noin 8000 kWh, ilmalämmityskone vie jo 1600 kWh ja saunaosastolla on lattialämmitys sähköllä. Sähkön siirtohintaan ei kuluttaja voi vaikuttaa ja sehän on noussut jatkuvasti sähkömarkkinoiden vapauduttua. Kaupalla on käytävä kolme-neljä kertaa viikossa ja tietenkin pakkasilla pidettävä autoa tunti-pari lämmitysroikassa. Lähin kauppa on noin 3 km:n päässä ja siitä saa melkein kaiken tarvittavan. Kaupunkiin en ajele talvella mutta lähipitäjistä joudun hakemaan sen, mitä lähikaupasta ei saa. 

Kuitenkin tykkään asua maalla niin kauan kuin jaksan ja apua saan pojalta ja mieskaverilta. Täällä on tilaa niin sisällä kuin pihassa, koska en asu kaava-alueella. Naapureilta saa apua tarvittaessa. Korona-aika on tehnyt elämästä painostavampaa ja maskit naamalla kuljemme toistemme ohi nopeasti. Muutumme tuntemattomiksi tutuillekin, emme vilkuile paljon sivuillemme ja moni sanoo, "kun en tunnistanut sinua maskin takaa."  Matkasuunnitelmia en ole miettinyt, kun korona elää keskellämme. Mennään metsään kahdestaan sanoi mieskaveri. Mennään vaikka uudestaan Raatteen tietä kulkemaan. Sekin käy minulle tai otetaan viikon mökkiloma. Jonnekin on päästävä tuulettumaan. Ei ole enää sanoja tälle ajalle, ei vertailukohdetta. 

Mutta huomenna meillä syödään teeri/kyyhkypaistia!😄

Talvinautintoja

Kuvattu 02.02.2021 oma piha

VIHREÄÄ SUKUA

Milloin erkanin sisaristani puista,
milloin vihreä sukuni
työnsi minut joukostansa.

Kuin vierivä kivi,
kuin hankaava hiekansiru elämän kantapäässä
kuljen teitä ja maita.

Puhuisin ihmisille, mutta vaikeita ovat sanat,
vaikeita sanat,
jotka tekevät pesänsä ihmisten korviin,
joita kuullessa ihmiset sanovat:
Tämä puhe on kotimaamme kieltä.

Kuitenkin käteni, olkapääni
ovat painosta väsyneet.
Sanat istuvat niillä kuin linnut,
muuttolinnut,
lentääkseen kevättä
kädestä käteen, olkapäältä olkapäälle.

Kuin vierivä kivi:
niin minun itkuni alkaa -
vaan kesken sitä, sen syvintä valituksen kohtaa,
minussa nousee vihreän sukuni veri.
Jalkateräni repeävät,
käsivarteni ojentautuvat
jäykkinä ylöspäin:
kuusi tunkee kasvaa nousee minun lävitseni,
latva laulaa ja humisee:
pesäpuu pesäpuu - lintujen pysähdyspaikka -
kevättä kevättä viemään -
....
                                    - Vihreää sukua (ote), Seppele, 1953:
                                       Marja-Liisa Vartio

KAHVILASSA AAMULLA ENNEN YHDEKSÄÄ

Jotakin tuttavaa, isää ehkäpä
siitä miesten joukosta hain.
Oli talvi. Reuhkat pöydillä.
Minä häneen sivuttain.

Jää kumisee Kallavedellä.
"Olen käymässä. Syntynyt täällä."
Jää kumisee, tuuli on hyytävä.
Jotain tee. Tai myy.
On myytävä.
Jotakin alta tai päältä.

Miten kylmä on!
Ovea korjataan.
Veto. Verestää
poskipäät.
Ja viisikymmentä miestä
näkyy lähempää.

Ja Keskussairaalan huoneissa
on valkoiset lakanat.

Lähden. Se näkyy bussista,
se valkea ulappa.
Kuin isä kyyhöttäisi jäällä
pilkki kourassa.
                                         - Ilpo Tiihonen: Arjen armada 1980

13 kommenttia:

  1. Kauniit lumiset maisemat.
    Puhuttelevat runot,vihreää sukua,aivan kuin meidän "poikkeustilaan ,mittatilaus työnä kirjoitettu.
    Puuhommia täälläkin...joka päivä...tuntuu kuin ei ois vuoteen nähnyt ketään.ilmeettömiä,hiukan jopa pelkääviä kanssa ihmisten parissa liikutaan -kauppa ym,tärkeät isonkirkon reissut.
    Olen kotona viihtyvä...mutta...ne vähäsetkin jutut on jäänyt pois,Katsoin vuoden takaisia blogi -juttujani:oli Pellon reissu,tapaamisia "me anoppien "kanssa,kahvittelua,kirjastossa -lehtisalilla lukemasa /lainaamassa lehtiä.Miniän ja pojan tapaamisia --molempien perheet kattavia kahvitteluja ruokailua -pitkän kaavan mukaan....rintaa puristaa,mietinkin onko sydänperäistä vai psyykeperäinen?
    Mutta olen sellainen että en voi päästä pimeyttä /ahdistusta ,luopua toivosta,Sillä olen römpinyt niin monen suon läpi. Se oli niin raskasta,nyt ei enää römpimiseen edes voimia....yritän löytää Aina jotain iloa ja hyvää joka päivälle.
    Nyt kohdalleni on tullut varmaan rokote esto,ehkä en pystykkään ottamaan sitä rokotetta, elimistöni ei osaa kohdentaa rokotetta oikeaan tarkoitukseen?? immuuni järjestelmäni /// reistailee.?
    Tuulettumaan ..sitä me tarvitaan.🌺🌻🌼🌷🌞
    nam´´´,oikeaa herkkupaistia! 😋

    ..Kyllä me Beate56 tästäkin selvitään! 🧡 ,usko pois!🤍🤗

    Iloa ja valoa Helmikuuhun.Sinulle....

    Lämpöisin ajatuksin Liisa🧡🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahdistava olo aiheuttaaa painon tuntua rinnassa ja helpottaa, kun ei stressaa mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Kun itse on yhdestä suuresta surusta selvinnyt niin nyt tämä korona. Mieskaveri laittaa kiltisti maskin naamalle mutta poika jumpuilee vastaan. Toivotaan, että voit ottaa rokotteen. Taas tuli A-studiossa koronasta. Laitoin telkun kiinni.
      Ulkoilu ja auringonvalo tuo iloa. Tänäänkin olin pari tuntia lenkillä. 🤗🙋‍♀️

      Poista
  2. Oi, miten kauniita talvisia kuvia <3 ja mikä auringon paiste <3
    Hyvä idea lähteä Raatteentielle tuulettumaan. Monella alkaa seinät ahdistamaan. Teillä on hyvä, kun tilaa löytyy niin sisältä kuin ulkoa. On vapaus mennä ja tulla omassa kotikuplassa. Me olemme kauppareissuja tehneet ruuhka-aikoja vältellen ja ostamalla tarvittavat jutut pitemmäksi aikaa. Maski kasvoilla peittää tutut kasvot ja tekee niistä tuntemattomia - ohi käveltyään saattaa ajatella, että oliko se tuttu vai ei. Jutustelemaankaan ei tavatessa pysähdytä, vaan huikkaillaan tervehdykset. Mutta tällaista se on tämmöisenä aikana. Kevättä kohti mennään ja aurinko paistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja. Aina löytyy positiivista energiaa jostakin. Olen lukenut kirjoja tosi paljon ja neulonut. Tietsikalla järjestellyt valokuvia, katsellut Areenasta ohjelmia. Onhan meillä käytettävissämme laitteita, joita ennen ei ollut mutta laitteet eivät korvaa ihmiskontakteja. Kyläillä ei voi kovin paljon.

      Poista
  3. Napakassa pakkassäässä on siirrytty helmikuun puolelle. Lunta on meilläkin, jopa katoista piti pudottaa ensimmäiset kerrat. Onneksi lumi on nyt ollut kevyttä. Eivät puiden latvat ja oksatkaan ole kärsineet.
    Kaikesta puuhastelusta, lumenluonneista ja puiden kannosta huolimatta myös minä viihdyn ja haluan asua maalla. Jos alkaa ahistaa, niin sukset tai lumikengät jalkaan ja meno metsän puolelle, niin kohta helpottaa.
    Runovalintasi ovat hyviä. Vartion runo tuttu minullekin, Tiihosen sitä vastoin ei.
    Kunpa talvi jatkuisikin näin kunnon talvena ja kesä tulisi ajallaan. Sekös olisi hieno juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, että nuo puuhastelut ovat piristystä päivään ja ihan arkipäiväiset puuhat. En kaipaa juhlia enkä ravintolasyömistä. Nautitaan kevään tulosta ja hiiteen koko korona. Kampaajakäyntiä olen siirtänyt keväämmälle, kun hatun alla ei haittaa minkä näköinen on tukka.

      Poista
  4. Mahtava, miten upeat ja pulleat lumimaisemat! Mikäs noita on katsellessa, kun aurinkokin paistaa. Ihanaa, kun jaksat arjen uurastukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Olen oikeastaan fyysisesti jopa paremmassa voinnissa kuin nuorena työelämä aikaan. Siitä olen kiitollinen.

      Poista
  5. Kaunis talvi on meilläkin. Sinulla hienoja kuvia.
    Kyllähän tämä poikkeusaika alkaa käydä voimille. Mutta kesää kohti mennään. Kesällä voi ainakin ulkona taas tavata ihmisiä
    Metsälintujen maku on ihana. Lapsuuden ruokamuistoista riistanmaku on yksi hienoimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repu. Oli hyvän makuinen riistaruoka ja riitti syödä parina päivänä. Isäntä oli erotellut kaikki pienet säippäluut mutta sanoi, että syökää varoen, koska riistalihassa voi olla hauli. Ei löytynyt yhtään, vaikka paistissa oli kaksi teertä ja yksi kyyhky.

      Poista
  6. Meniköhän kommentti bittiavaruuteen 🤗

    VastaaPoista
  7. No yritetään uudestaan. No nyt kuitenkin minä löysin tieni myös sinun blogiisi ja liityin myös seuraamaan blogiasi. Kun kommentoit siementen arvonnassa pääsin jyvälle kuka on kuvan takana mikä on liittynyt lukijaksi. 🤗
    Teillä on myös paljon lunta. Mutta nyt taitaa olla koko maassa. Me käymme kaupassa vain kerran viikossa ja sitten vain mökillä. Toivon että tämä tästä ja ennenkaikkea kun kevät koittaa voi olla enemmän mökillä. Nyt kun löysin sinut ollaan kuulolla ja liitän sinut lukija listalleni ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Täällä on harvakseltaan juttuja mutta tykkään seurata puutarhaihmisten blogeja kuten sinun. En enää itse jaksa hyötykasveja kasvattaa. Nuorempana meillä oli niitä ja kasvihuone ja iso mansikkamaa pihassa.

      Poista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...