keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Leikkiä ja jotain järkevääkin

Jotenkin olen aina aavistanut, että minussa on kuvanveistäjän vikaa vaan olen pitänyt taidon piilossa. Kokeillahan sitä piti kuinka lumi materiaalina käyttäytyy (oli unohtunut) ja akka syntyikin pikaisesti. Arvioita sain mm. on kuin gorillan naama, liian pystyt rinnat noin vanhalla akalla, eikös akalla ole jalkoja ollenkaan ja äreän näköinenkin. Minustakin näytti enemmän kivikautislumiakalta päänmuodon perusteella ja kivikaudella ei tietenkään ollut Nissan mainoslippiksiä. Mutta taiteilijahan voi käyttää mielikuvitustaan ja mm. suuren taidemaalari Pablo Picasson omakuvissa suu voi olla silmän paikalla tai toisinpäin.

Kuten arvata saattaa lumiakka ei kestä pluskeliä ja seuraavana aamuna se oli pudottanut toisen silmänsä, suunsa, toisen kätensä ja hemaisevat nänninsä. Se oli kellahtaa kyljelleen ja iltapäivällä taiteilija katseli surullisena ikkunasta, kun akalta putosi pää lippiksineen. Tänään siitä on jäljellä vielä alaruumis. 

Kirjojen järjestelyä olen yrittänyt aloittaa. Tässä vain pieni osa kirjoistani. Koetan lajitella kirjat säilytettäviin ja kiertoon meneviin. Pokkareita on runsaasti. Siinäpä puuhaa riittää, kun miettii luopuuko jostakin kirjasta vai ei. Olin jo pakannut aikaisemmin muovisiin säilytyslaatikoihin vanhempia kirjoja ja nyt aloin valkkaamaan vielä niitäkin. Moni kirja päätyi takaisin omaan kirjastoon.

Villasukkamestari (läheisten antama nimitys minulle) on kutonut ahkerasti ja keskimmäisen kuvan sukat olen jo antanut lahjaksi luultavasti kaikki. Alakuvan sukkiin löysin kivoja uusia varsimalleja. Rikkaruohoelämää blogista sain idean Aili-kuvioon sekä kantalapun silmukat kiertäen takareunasta oikein neulontavinkkiin (kantalapusta ei tule niin pullea) ja toinen on muistaakseni Jules-malli, joka löytyi netistä.
Uusi pesukone odottaa paikalleen asennusta. Tilasimme nettitarjouksena 9 kg koneen, johon vuodevaatteet sopivat paremmin pesuun kuin entiseen 3-6 kg rumpuun. Entinen kone alkoi pitämään myös lingotessa (ei aina) kauheaa jytinää ja siirtyi jopa paikoiltaan. Kai sekin pitää siirtää vielä jonnekin varastoon, kun eihän nyky koneista voi olla koskaan varma, miten ne käyttäytyvät. Uudessa on ainakin viiden vuoden takuu. 

Tänään onkin maaliskuun 3. päivä ja vietämme maailman luontopäivää. Teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa luonnon moninaisuudesta ja sen haavoittuvuudesta.
Tänä vuonna halutaan nostaa esille etenkin metsien, metsälajien ja metsäekosysteemien merkitystä satojen miljoonien ihmisten elinolojen ylläpitäjänä.
YK:n mukaan 200-350 miljoonaa ihmistä asuu metsissä tai niiden lähipiirissä ja heidän elinolonsa riippuvat metsäekosysteemien tarjoamista palveluista. Metsät tarjoavat heille muun muassa ruuan, veden ja suojan.
Maapallon maapinta-alasta noin 28 prosenttia on alkuperäiskansojen käytössä.
YK:n yleiskokous julisti vuonna 2013 maaliskuun 3. päivän maailman luontopäiväksi. 


PUNERTAVAT PUUT

Se, mikä keväässä saa
meidät haistelemaan tuulta
ja kaipaamaan,
kukan kurkottamaan
kohti ikkunaa,
on läsnä kun päivä on lämmin
ja radiossa kesken konsertin
herää yksikseen
huilu itkemään kirkkain lapsenkyynelin.

Illalla kaukaisella
mäellä punertavat puiden latvat,
pienet pilvet liukuvat
pois itsekseen;
ilma on liian kaunis
tähän maailmaan.

Yöllä se ehkä 
katoaa jonnekin,
silloin on aamu harmaa
ja tuulessa heittelehtien
lentää
repaleinen varis.
                                - Hannu Salakka, (Muuttolintumaisemaa, 1974)

9 kommenttia:

 1. Olet niin oikeassa! Sinussa on kuvanveistäjän vikaa! :D Lisäksi olet sukkamestarikin! Hienoja sukkia ❤ Kaunis runo!

  VastaaPoista
 2. Kuvanveistäjän taidot ovat katoavaa kansanperinnettä, kuten moderniklassisesta lumiukostasikin huomaa sen sulaessa ;)
  Sinulla on moottoroidut sukkapuikot? :) Uusia malleja on kiva kokeilla ja sitten taas muokata niitä vähän erilaisiksi kokeilumielessä. Neulominen on niin inspiroivaa!
  Minulta meni nyt luontopäiväkin ihan ohi...

  VastaaPoista
 3. Leikkiminen jos mikä on järkevää. Leikkisä ihminen jaksaa. Juureva maalaisemäntä on veistoksessasi.

  VastaaPoista
 4. Mainio lumiakka, hienosti veistetty. Harmi, että lumiakat ovat katoavaista lajia.
  Villasukkamestarilla ovat puikot viuhuneet. Kyllä noin kauniille sukille ottajia riittää. Kiva, että saatoin olla inspiraation lähteenä. Hyvin muuten tuo pinkki sopii myös harmaan kanssa Ailin lapaset -mallineuleessa.
  Kirjojen lajittelun suhteen on parasta laittaa luetut heti kiertoon. Muuten käy, kuten sinulla eli palautuvat helposti takaisin hyllyyn.
  9 kilon pesukone on oiva vekotin. Sinne mahtuu hyvin vuodevaatteet ja pienemmät matotkin se pyörittää puhtaaksi.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Leikki on päivän piriste. Sinullakin varmasti tovi vierähti, kun taideteoksesi teit. On aivan sääli, että se kupsahti nurin. Yritä veistää uudelleen heti kun suojaa niin paljon!
  Lumitaide on ulkopuuhaa, sukkien kutominen sisäpuuhaa. Kivaa sekin ja kauniita sukkapareja valmiina monta.
  Joskus ihmettelen, miksi oma kutomiseni on nyt tauolla. Lankoja on, mutta vire jossain muualla.
  Eilisen luontopäivän hiihtelin metsissä ja vaaroilla. Reppu oli tyhjä kotiin päästessä, mutta mieli hyvä.

  VastaaPoista
 6. Oikea hyvänmielen lumiakka! Aikuinenkin saa ja hänen pitää leikkiä!
  Hienoja sukkia syntyy puikoistasi. Kauniita värejä ja malleja.
  Voi hyvin, pysy terveenä, nauti kevätauringosta!

  VastaaPoista
 7. Hieno lumiakka! Luonto ja aurinko sitten muovaa siitä omanlaisensa. Nyt taas pakkanen säilyttäisi muodot.
  Hienoja neuleitakin. On varmaan piristävää kun jaksaa kokeilla uusia malleja. Mulla ei nyt Yhtään huvita sukan neulominen, vaikka lankoja olisi. Vaikka ite ei tarvii, niin ainahan voisi viedä kirpputorille, kun ei ole kelle antaa lahjaksikaan. Lamaannus on iskenyt nyt. Pitäs lähteä vaikka tulppaaneita ostamaan, jos vähän piristäisi.

  VastaaPoista
 8. Aivan hulppeeta,että leikit!
  Kikatin tuota kovia kokenutta akkaa seuraavana päivänä!😄
  Mutta iso kiitos myös runon jakamisesta!
  Se on itselleni täysin uusi tuttavuus ja kosketti syvältä!
  "ja radiossa kesken konsertin herää yksikseen huilu itkemään kirkkain lapsenkyynelin",
  "ilma on liian kaunis tähän maailmaan",miten kaunista kerrontaa!  VastaaPoista
 9. Ihanaa lumitaidetta. Olet kyllä varsinainen lumitaituri ja sukkamestari.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...