perjantai 2. huhtikuuta 2021

Hyvää Pääsiäistä!


Kylämme pääsiäisnoita on hypännyt ratsun selkään. Nykyisin noidat ovat kilttejä. Entisaikaan noidat eli trullit saattoivat tehdä tuhojaan navetassa, leikata lampaalta villoja tai hevoselta jouhia. Toivoisin tämän noidan karkoittavan ihmiskuntaa kiusaavat virukset ja sairaudet kauas kylmään avaruuteen.

Kävin pitkästä aikaa Alkossa. Olin kylläkin ostamassa pari lahjapulloa mutta huomasin kuohuviini - nimikkeen Oodi vapaudelle ja pitihän se ostaa itselle. Kuvaa hyvin aikaa, jota nyt elämme odottaen pääsyä vapaaseen ja normittomaan elämään. Sima kuuluu jo pääsiäisjuomiin. Kirjahankinnat olen ostanut jostakin ALE:sta. Sibeliuksen kulinaarinen historia on mielenkiintoinen. Lähteinä ovat säilyneet dokumentit, kirjeet ja päiväkirjat, suvun ja muiden aikalaisten kertomukset ja anekdootit sekä eri aikakausiin liittyvät keittokirjat ja ruokalistat. Upeat valokuvat täydentävät Sibeliuksen elämäntarinaa. Ainolassa herkut olivat perin suomalaisia: riistaa, kalaa, vihanneksia, kurkkuja ja omenoita sekä vispipuuroa. Kirjassa on myös kuvia säveltäjämestarin ulkomaanmatkojen ruokanautinnoista. Risto ja Ritva Lehmusoksan upea teos juhlistaa Sibeliuksen juhlavuotta 2015.

Aloitin myös uuden harrastuksen, postcrossingin. Ensimmäiset viisi korttia ovat matkalla ja toivottavasti saan edes yhden itse. Foorumilla on varmaan meitä uusia tulokkaita mutta monia vuosikausia 'kortteilleita', joiden saadut ja lähetetyt kortit ovat tuhansissa. Oma kielitaitokin on rapistunut mutta englannilla, saksalla ja ruotsilla yritän pärjätä. Ekat kortit lähtivät Yhdysvaltoihin, Saksaan, Italiaan, Suomeen ja Venäjälle. 

Hyvää Pääsiäistä ja nauttikaa mämmistä!

MAA PALJASTUU HITAASTI

Maa paljastuu hitaasti
likaisesta lumesta
niiinkuin vetäisi lakanaa pois
ruumiin yltä.

Aamulla nopeasti pyrähtävien 
lintujen levoton parvi
valtaa pellolta homeisen pälven
noustakseen taas siivilleen
lentämään yli metsän.

Itsepintaisesti
kohoaa mätänevään ruohikkoon vihreä
väri,
taivaanrannassa tähyää 
kultareunaisesta pilvestä
reväisty riekale
kuin verkkoon takertunut kala.

Viileässä illassa
viileät puut tummuvat hitaasti
kirkasta taustaa vasten.
                                  - Hannu Salakka, Muuttolintumaisemaa, 1974

12 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia pääsiäisnoidasta! Tuo Hannu Salakan runo sopii niin hienosti tähän vuodenaikaan. Hyvää pääisiäistä!

  VastaaPoista
 2. Postcrossing vaikuttaa mielenkiintoiselta. Toivottavasti saat kortteja :)
  Pääisäisnoita vaikuttaa muodikkaalta ;D
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 3. Hyvää pääsiäistä!
  Piti oikein googlettaa tuo postcrossing, kun en ollut kuullutkaan. Vai onko se vähän sama juttu, kun lähetettiin lapsena kortti itsen saamasi kortissa okevalke henkilölle (siinä oli kolme nimeä) ja sitten tämä, jolle lähetit, hänen nimi poistettiin jalisättiin oma alimmaiseksi. Tällä systeemillä sain joitain kortteja.
  Kuulostaa kivalta - toivottavasti saat kivoja kortteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postgrossing ohjelma antaa sinulle liittyessäsi viiden henkilön osoitetiedot ja profiilin, joille laitat kortit. Sen jälkeen, kun saaja rekisteröi ensimmäisen kortin, voi taas laittaa viisi uutta. Tämä on jännää ja opettelen vasta itsekin. Mitä enemmän itse kortteja laittaa sitä enemmän myös saa. Ja ajattele, postgrossaajia on ympäri maailmaa, nuoria ja vanhoja. Nyt esim. sain 12-vuotiaan italialaispojan osoitteen. Saadut kortit myös skannataan. Profiileissa toivotaan tietynlaisia kortteja mutta se on vapaaehtoista. Olen tilaillut jo ainakin 150 eurolla kortteja ja liittynyt Suomen postcrossing yhdistyksen jäseneksi, vuosimaksu oli 20 euroa ja myös yhdistyksen sivuilta löytyy tilattavia kortteja. Ja tietysti postimaksut päälle. Onhan tää huikean jännää! Samalla myös kielitaito kohenee.

   Poista
  2. Jäseniä 802 259 jäsentä 209 maasta tämän hetken tieto.

   Poista
  3. Kiitos kattavasta vastauksesta!
   Tuo on siis vähän sama juttu kuin joskus 70-luvulla tehtiin, mutta tuo on teknisesti patanneltu versio!
   Tuohon voisi lähteä mukaan.
   Minulla on korttejakin valmiina pilvin pimein!

   Poista
 4. Ihana taas tuo Hannu Salakan runo!Voiko paremmin kuvata tätä hiukan suttuista aikaa luonnossa,kun uusi ei vielä ole alkanut kasvaa,vaan viimevuotinen,maatunut näkösällä.
  Hauska tuo kylänne noita!😊
  Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa täältä toivottelen!❤

  VastaaPoista
 5. Tuo noita näyttää siltä, että näyttää pöpöille närhen munat :D
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa :)

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...