torstai 13. kesäkuuta 2019

Palokärjen pesä pihahaavassa

Palokärki ahkeroi poikasilleen pesän etäkodin pihahaapaan. Nakutus kuului koko kevään ajan ja lastuja sinkoili lähelle taloa. On sillä rakentajalla kova nokka, kun saa koverrettua noin ison kolon puun kylkeen.  Molemmat emot osallistuvat pesäkolon hakkaamiseen järeään puuhun. Kuvaajana isäntä, kun hän jaksoi istuskella läheisen puun juurella ja hyviä kuvia ottikin.

Jokaisena vuotena tehdään uusi kolo. Soikea kolo on noin 10 - 11 cm korkea ja yhdeksän senttimetriä leveä. Vanhat palokärjen kolot jäävät muille kolopesijöille. Ainakin uuttukyyhky, helmipöllö, naakka, telkkä ja uivelo jäävät kiitollisuuden velkaan palokärjelle.

Palokärki munii jo huhtikuun loppupuolella 4 - 5 hohtavanvalkoista munaa, joita emot hautovat 12 - 14 vrk. Molemmat emot ruokkivat poikasia, vaikka naaras hoitaakin niitä enemmän, viettäen niiden kanssa yöt pesäkolossa. Poikaset jättävät pesän 24 - 28 vrk:n ikäisinä. Pesyeitä on yksi vuodessa.

Paavo Palokärki eli pipottaja, kuikuttaja tai koro - kansanperinteessä kuolemantuoja, hammassäryn ja sokeuden parantaja, sateiden ja tuulten ennustaja  
Linkin takaa löytyy lisää tietoa palokärjestä. Tunturisusi.com
 
9 kommenttia:

 1. Aivan mahtavat kuvat pesinnästä!!Palokärki on komean kokoinen lintu.Meilläkin maalla joskus lentää pihan yli.

  VastaaPoista
 2. Voi mitä kuvia, upeita otoksia! Meidän pihapiirissä on vain käpytikkoja. En ole koskaan nähnyt kahta aikuista lintua samaan aikaan pesän suulla.

  VastaaPoista
 3. Vau, harvinaista nähdä palokärjen poikasia! Miten hienot kuvat♥

  VastaaPoista
 4. Hurmaavat, hurmaavat kuvat mahdottoman ihanista linnuista! <3

  VastaaPoista
 5. No voi mahdotonta miten hyvät kuvat, upeaa kerrassaan

  VastaaPoista
 6. Vau, miten hienoja kuvia. Palokärkiä ei kovin usein edes näe.

  VastaaPoista
 7. Voi miten hieno kuvasarja palokärjistä.

  VastaaPoista
 8. Onpa upeita kuvia - kiitos kun jaoit ne meidän muidenkin iloksi.

  VastaaPoista
 9. Meillä täällä kakkoskodin pihassa kävi tänään käpytikka ja harmaapäätikka. Kesällä pääsin näkemään valkoselkätikan. Palokärkiä täällä näkee harvakseltaan. Se ob hieno lintu! Aivan mahtavan upeita kuvia! En ole koskaan nähnyt palokärjen poikasta livenä!

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...