torstai 17. helmikuuta 2022

Taistelu herruudestaTaistelu herruudesta

Lumivallien kanssa painiskelu tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Levottomuus häviää, kun olen pari tuntia huhkinut ja hiki virtaa. Lumi onkin ystäväni, jota heittelen iloisesti ilmaan, siirrän kärsivällisesti raahaten penkalle, avitan sitä palaamaan katolta maahan. 

Välillä se on viholliseni. Hakkaan sitä alumiinilapiolla kylkeen. Teräslapiolla jyystän sen pieniksi siruiksi. Pakotan sen pysymään kasassa eikä levällään koko pihamaalla, jossa se kaikkein mieluiten oleilisi. Lempeästi harjaten huiskin sen kuistin lautojen rakoon.

Näen siinä kiemurtelevan käärmeen hahmon. Maassa olet vielä mutta taivaalle pääset kesäisiksi palleropilviksi, harsopilviksi, hahtuvapilviksi tai ihan miksi vaan itse haluat. Lupaan sille. Almanakan mukaan kesä tulee Suomeen jo toukokuussa.
 

*Viikon 7 krapusanat: levoton, hahmo, almanakka. Krapu on otsikko mukaan luettuna tasan 100 sanan teksti. Linkitys SusuPetalin  blogiin, josta löytyy lisää krapuja.

17 kommenttia:

 1. Lumitöitä on viime aikoina saatu tehdä! Eilen pihallamme, lumipenkkojen päällä oleva hahmo olin minä. Yritin siirtää lumia kauemmas lumipenkkojen reunoilta, tein rampin lumikolaa varten ja upposin kymmeniä kertoja reisiä myöten lumeen. Almanakan mukaan näitä hommia saadaan Kainuussa jatkaa vielä pitkään. Levoton mieli kaipaa aurinkoa ja keväthankia.

  VastaaPoista
 2. Olikap hienosti kirjoitettu!! Sanat soljuu ja käyttämäsi kilikuvat istuu. olen vaikuttunyut. Ja lumitöitää puussaa, katsella parvelta kun muut tekee!! ;DD

  VastaaPoista
 3. Lumitöistä minäkin tein hetken tauon, mutta jatkaa täytyy vielä.
  Kirjoitat kivasti lumesta. Siitä on moneksi ja siitä ollaan montaa mieltä, mutta oikeaan talveen se kuuluu, kuin nenä päähän.

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus minustakin ja juurikin lumesta mikä näyttelee suurta osaa meille jokaiselle juurikin nyt. Viha rakkaus suhde vallitsee täälläkin.
  Mukavaa lumista viikonloppua 🤗

  VastaaPoista
 5. Ihana,pirteätunnelmainen krapu!
  Tykkäsin kovasti tuosta mielikuvasta,kuinka nämä lumikasat lipuvat kesätaivaan lampaina tuota pikaa!😊
  Iloa lumitöihin ja hyvää viikonloppua!❤

  VastaaPoista
 6. Hyvin keksitty tarina ihmisen ja lumen suhteesta annettujen sanojen pohjalta. Lumi on aivan jees, mutta loska ei ole.

  VastaaPoista
 7. Lumesta on moneksi! Iloa, kiukkua, lihashuoltoa ja helpotuksen huokaus, kun lumityöt vihdoin päättyvät ja tulee kevät!

  VastaaPoista
 8. "Maassa olet vielä mutta taivaalle pääset kesäisiksi palleropilviksi, harsopilviksi, hahtuvapilviksi..". Tämän aion muistaa, kun kesällä katselen pilviä <3.

  VastaaPoista
 9. Hienosti kuvattu lumi ja suhde siihen.

  Ensimmäisten lumitöiden jälkeen minäkin tuumin, että kiva kun on oma kuntosali pihassa raittiissa ilmassa. Nyt alkaa tuntua siltä, että se hiivatin kuntoilu jatkuu vähän liian pitkään. Vielä jaksaa...

  VastaaPoista
 10. Aurinkoisena pakkaspäivänä on mukava kierrellä kameran kanssa ikuistamassa postikorttimaisemia. Vaan useamman ankaran lumityöpäivän jälkeen haluaisi lumen kaikkoavan silmänräpäyksessä ja muuttuvan pohjavesiksi.

  VastaaPoista
 11. Ai, miten herkullisesti kirjoitettu Krapu. Ja vielä niin tylsästä aiheesta kuin lumityöt.

  VastaaPoista
 12. Ihanan runollinen teksti lumesta. Se ei olekaan ihan mitä tahansa valkoista ainetta. Siitä on iloa, hytötyä ja joskus harmakin. Hieno Krapu!

  VastaaPoista
 13. Ompa kaunista tekstiä tuosta ajoittain ärsyttävästäkin moskasta ;D

  VastaaPoista
 14. Lunta on joskus enemmän, joskus vähemmän :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos kaikille yhteisesti kommenteista. Tämä antaa intoa jatkaa krapuilua ja kehittää omaa kirjoitustaitoa. Kyllähän me aika monta kuukautta katselemme tuota valkoista 'ainetta', vettä, joka pakkasella on kauneimmassa olomuodossa. Mikroskoopilla katsellessa voi nähdä taideteoksia. Lumi on lämmittävä peitto. Lapsena kiellettiin syömästä lunta. Tänä päivänä lumessa on epäpuhtauksia enemmän ja enemmän ilmansaasteiden takia. Alla googletus-tietoa.
  "Huffington postissa ilmestyneen artikkelin mukaan lumihiutaleella on maahan pudotessaan valittavana vain 35 erilaista muotoa. Vanha väite lumihiutaleiden erilaisuudesta pitää kuitenkin kutinsa yhä, mutta vain molekulaarisella tasolla.
  Maailmanlaajuinen luokittelu pitää sisällään lumikiteet, jääkiteet ja ”kiinteän sadannan”.

  Lumihiutaleiden alku on pilvien keskellä leijuvissa pöly- tai siitepölyhiukkasissa. Kun ilmakehässä oleva vesihöyry tarttuu pölyhiukkaseen ja jäätyy, se muodostaa hiukkasen ympärille pienen kuusikulmaisen kiteen.

  Matkalla pilvestä maahan kiteeseen tiivistyy vesihöyryä ja lumihiutaleen kädet alkavat saada muotonsa.

  Brunninin mukaan vielä ei ole tiedossa erilaisia muuttujia sen suhteen, miten tietyt muodot syntyvät, mutta tutkijat kehittelevät jatkuvasti teoreettisiä yhtälöitä lumihiutaleiden muotojen ennustamiseksi.

  Lumikiteiden muoto-oppia. Kylmyys ja ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä vaikuttavat erilaisten kiteiden syntymiseen.
  Lumikiteiden muoto-oppia. Kylmyys ja ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä vaikuttavat erilaisten kiteiden syntymiseen.

  Smithsonian, siis Smithsonian instituutti on raportoinut, että tutkijat eivät luokittele lumihiutaleita ja analysoi niiden muodostumista vain sen takia, että niiden tarkkailu on upeaa.

  Lumihiutaleiden muotojen selvittäminen auttaa tietokoneissa ja elektroniikassa käytettävien sovellusten tekemisessä, silikoneista puolijohteisiin.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...