keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Kaurisvideoita keväältä 2013








Iltapuhde vierähti koneen äärellä, kun siirsin vanhoja 30.03.2013 kuvattuja riistakameravideoita tänne blogiini. 
Metsäkauris (Capreolus capreolus) on Suomen luonnon alkuperäinen asukas, joka katosi täältä 1700-luvulla ilmeisesti viileämmän ilmaston vuoksi. Kauris on levinnyt meille uudelleen sekä Pohjanlahden ympäri Ruotsista että istutettuna Etelä-Suomeen. Nykyisin esiintyminen painottuu Etelä-Suomeen ja länsirannikolle. Kasvaneet suurpetomäärät ovat verottaneet metsäkauriskantoja.

Metsäkauriin elintavat

Metsäkauris elää vaihtelevassa peltoa ja metsää käsittävässä maastossa. Talvella kauris viihtyy varttuneemman metsän suojissa, jossa lumipeite ei ole niin syvä kuin muualla; metsäkauriin sirot sorkat uppoavat helposti lumeen. Siksi kauriit muodostavat talvisin helposti havaittavia, paljon tallattuja polkuja, joita pitkin on helpompi liikkua.

Talvinen ravinto koostuu paljolti varvuista sekä jäkälistä ja naavoista. Koska pakkasella ravinnon hankinta on vaikeaa, etenkin Pohjois-Suomessa talviruokinta on tärkeää. Sulan aikaan metsäkauris syö vain maukkaimmat ja helpoiten sulavat kasvin osat, kuten pehmeät lehdet ja versot. Syksyn tullen se käyttää hyväkseen varpukasveja, etenkin mustikkaa. https://jahtimedia.fi/luonnossa/metsakauris



5 kommenttia:

  1. Kiva tietopaketti videoilla, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Täällä Itä-Soimessakin on jonkin verran. Meinasin ajaa työmatkalla kolarin, mutta onneksi oli hyvät renkaat

    VastaaPoista
  3. Kauniita kauriita. Ei kai täällä ruuhkasuomessa niin hirveästi suurpetoja ole, tai ainakaan toivottavasti ei ole. Kyllä noita pelloilla näkee, vaikka aika arkoja ovatkin.

    VastaaPoista
  4. Täällä on isoja laumoja, eivätkä paljon ihmisistä välitä. Ovat tottuneet. Ei niitä toki silittelemään pääse, mutta pelloilla rauhassa katselevat. Niille on ollut täällä ruokapeltojakin. Kauniita ne ovat,eikä niille paljon vihollisia ole täällä, joten eiköhän ne pärjää ainakin näillä nurkilla. Kivahan niitä on tuolla koiralenkeillä nähdä.

    VastaaPoista
  5. Olen nähnyt metsäkauriita Ranuan eläinpuistossa. Melko pieni ja siro eläin se on ja söpöt pystyt sarvet. Selviö on, etteivät paksun lumen alueella pärjää, sillä pärjäämistä on hirvellä ja poroillakin, kun upottavaa lunta alkaa olla metri.

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...