tiistai 22. helmikuuta 2022

Vko 8 krapu


Kuva: PX Here
Lukija elokuvassa päähenkilö, sotarikoksesta elinkautiseen tuomittu Hanna Schmitz hirttäytyy vankilassa juuri vapautumisensa alla. Pienessä peltipurkissa säilyttämänsä varat Hanna jättää ainoalle uhrille, joka pelastui sodanaikaisesta kirkonpoltosta. Naisen tytär kieltäytyy perinnöstä ja lahjoittaa varat lukutaitoa edistäviin tarkoituksiin.

Elokuva saa pohtimaan synnin käsitettä. Hannan itsemurha ei jää mysteeriksi. Kuolemallaan hän halusi sovittaa tekonsa juutalaisille.

Nykyihminen kieltäytyy näkemästä maailman pahuutta. Sodat eivät syty ilman kansan enemmistön myötävaikutusta. Holokaustilta olisi vältytty, jos tavalliset saksalaiset eivät olisi ummistaneet silmiään.

Raha, valta, maine ja yltäkylläisyyden tavoittelu ajaa ihmiskunnan lopulta tuhoon. Pappi ei enää edes saarnaa synneistä vaan lohduttaa ihmistä, antaa toivoa alati muuttuvassa maailmassa. "Dum spiro, spero!"

*Viikon 8 krapusanat: mysteeri, peltipurkki, synti. Krapu on otsikko mukaan luettuna tasan 100 sanan teksti. Linkitys SusuPetalin  blogiin, josta löytyy lisää krapuja.

30 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihevalinta, hyvä että nostit esiin. Holokaustin kieltäjät ovat ihmeelisintä porukkaa maailmassa, samaa sarjaa kuin ihmiset jotka eivät vieläkään usko että maa on palloon muotoinen, luulevat sen olevan jokin pelikenttä kilpikonnan selässä tai jotain... .
  Hyvä kraapaisi, arvostan korkealle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sus'. Pieni peltipurkki oli tuon filmin loppukohtauksissa avainasemassa. Elokuvassa käydään oikeutta siitä, että natsivartijat olivat teljenneet juutalaiset kirkkoon, kun paikkakuntaa alettiin pommittaa. Vartijat eivät päästäneet vankeja ulos, vaikka kirkko syttyi palamaan ja kaikki kuolivat. Hanna sanoi oikeudessa jotain näin: "minä olin vastuussa heistä etteivät he pakene." Oikeudessa Hanna ei myöskään paljastanut itsestään sitä, ettei osannut lukea. Hän olisi ehkä selvinnyt lyhyemmällä tuomiolla.
   Aina vaan nämä natsiajan tapahtumat kiinnostavat. Olihan Saksassa myös niitä, jotka eivät hyväksyneet natsien toimintaa mutta eivät myöskään nousseet vastarintaan.

   Poista
 2. Historia toistaa itseään eikä ihminen opi sitä, että vaikeneminen, pelko, henkinen laiskuus ja toimimattomuus mahdollistavat suurelta osalta sen, mitä tapahtuu juuri nyt meidänkin ajassamme. Miten totta kirjoitit: "Pappi ei enää edes saarnaa synneistä vaan lohduttaa ihmistä...". Elämme vielä kauan holokaustin varjossa, katsomoissa kansanmurhien teattereissa. Krapusi osui taas ytimeen, niin ajankohtainen ja sait myös pahan historiasta paloja kirjoitukseesi...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä ettei ihminen opi koskaan. Venäjällä on yksipuoluejärjestelmä ja ne, jotka yrittävät taistella vastaan, vaiennetaan. Länsimaat eivät edes tiedä, mitä kaikkea maassa tapahtuu, koska uutisointi on mitä on, totuutta ei kerrota.
   Tavalliset ihmiset eivät haluaisi sotaa ja mm. Venäjällä kansan suurin pelon aihe on kolmas maailmansota.

   Poista
 3. Oppiiko ihminen virheistään? Tällä hetkellä tuntuu, ettei opi, kun seuraa Ukrainan tilannetta.
  Valta sokaisee niin vallanpitäjät kuin kansalaisetkin.
  Vaikuttava krapu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal. Ajattelen nyt, miten Venäjällä olisi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ollut loistava mahdollisuus kehittyä demokratian suuntaan mutta kaikki meni pieleen.

   Poista
 4. Ajankohtaisesti sattuva ja satuttava kirjoitus.
  Onhan se pöyristyttävää seurata miten sinisilmäisiä ja hölmöjä me ihmiset juuri tällä hetkellä olemme. Mitään ole ole opittu. Luotetaan diplomatiaan ja neuvotteluun vaikka aseet etenee silmiemme edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin näyttää tapahtuvan. Toivotaan, että Suomi on vielä turvassa mutta kuinka kauan, kun itärajan takana valtaa pitää itsevaltias.

   Poista
 5. Niin, joillakin on enemmän materiaa kuin toisilla. Silloin voi vaan neuvotella, ja uskoa että toinen tulee järkiinsä ja perääntyy. Oman Kansan pitäisi kääntyä oikeasti diktaattoria vastaan, jos tämä tekee julmuuksia.
  Kysyin äidiltä kun olin koulussa, että miksi te, yleensä sen ajan ihmiset, annoitte tuon kaiken tapahtua, hän sanoi ettei tiennyt. Nykyisin se ei ole enää mahdollista, kun tieto kulkee kaikkialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjällä kansa ei uskalla edes kapinoida, koska pelkäävät joutuvansa vankilaan. Näinhän kävi oppositiojohtaja Navalnyille, joka yritettiin tappaa.
   Toisessa maailmansodassa Suomen oli melkein pakko sotia, sillä muutoin Neuvostoliitto olisi ottanut koko maan.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudestaan, kun oli jotenkin niin sekava ;)! Eli: Hieno Krapu. Holokaustia emme saa unohtaa. Jokaisen sen kieltäjän pitäisi mennä käymään jossakin keskitysleirissä. Itse olen käynyt Buchenwaldissa kauan sitten, mutta vieläkin muistan sen surun, mikä huokui seinistä.

   Poista
  2. Itse en ole päässyt käymään entisten keskitysleirien muistomerkeillä. On ainakin jälkipolville jäänyt paljon järkyttävää kuvamateriaalia tuon ajan hirmuteoista. Ja taas ollaan Euroopassa sodan kynnyksellä. Kiitos AilaKaarina.

   Poista
  3. En uskalla käydä Aushwitsissä, luultavasti murtuisin lopullisesti, itkisin lopunelämää, siellä pahuus ja pahat teot on aistittavissa niin voimakkaana.

   Poista
 8. Ihminen ei koskaan opi virheistään, ainakaan jos on päässyt vallan kahvaan. Putin on pelottava diktaattori. Olen juuri lukenut muutaman kirjan toisen maailmansodan vuosilta. Yksi kertoi miehitetyn Tanskan vastarintaliikkeestä, jossa nuoret ihmiset veivät tuhansia juutalaisia turvaan Ruotsin puolelle,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä ottaa tuo mainitsemasi kirja lukulistalle. Kyllä näyttää siltä, että Venäjä vaatii turvatakuita länneltä. Toivotaan, ettei EU ja Nato laajenisi yhtäään entisestään, koska Venäjä kokee se uhkaksi itselleen. Venäläisten tekemiä maakauppoja Suomesta en ole ymmärtänyt ollenkaan. Vasta vuonna 2015 säädetyllä lailla voidaan rajoittaa kauppoja Suomen turvallisuuden kannalta merkittävillä alueilla.

   Poista
  2. Kaikista rankin kuvaus ss-upseerien koulutuksesta löytyy Leon urisin Harmageddonista joka kertoo just sodanjälkeisistä tapahtumista, kun se kaikki tehty pahuus aukeaa valloittajille, hyi hitto!

   Poista
 9. Hienosti kirjoitettu krapu. Olet tosi taitava. Oletko ehkä kirjoittanut enemmänkin?
  Muistan nähneeni Lukija-nimisen elokuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En ole kirjoitellut mitään muuta kuin tätä blogia. Lukija elokuva on vaan niin hyvä. Syyllisyys ja moraali ovat sen kantavia teemoja kuten myös anteeksianto ja empatia.

   Poista
 10. Koskettava kirjoitus. Lukija-elokuvaa en ole nähnyt, mutta tuntuu, että sama ihmisen julmuus toista kohtaan ei ole miksikään muuttunut. Pahaa tapahtuu kaikkialla, mitä isompi maine ja valta joillakin, sitä isommalla otteella hän alistaa tai ainakin yrittää alistaa muut. Eletään pelon ilmapiirissä, jos ei sota tapa, niin tauti tulee avustamaan.
  -Dum spiro, spero!- kun hengitän, toivon. Latinaa, luulen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maine ja valta sokaisee ihmisen ja se on pelottavaa. Niin kauan kuin hengitän, toivon. Antiikin ajan Kreikassa ja Roomassa oli viisaita ajattelijoita.

   Poista
 11. Taitavasti kirjoitettu, ajankohtainen teksti. Yhdyn siihen, että holokaustilta olisi vältytty, jos tavalliset saksalaiset eivät olisi olleet, kuin eivät olisi tienneet. Tosin silloin tieto levisi hitaammin.
  Tänä päivänä ei kukaan voi sanoa, ettei tiedä, mitä tapahtuu. Nyt kaikki odottavat henkeään pidätellen Putinin seuraavaa askelta Ukrainassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurasin tänään eduskunnan täysistuntoa ja kaikki puolueet tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Onko diblomatian keinoilla mitään vaikutusta, kun tilanne on päässyt jo näin pitkälle.

   Poista
 12. Ihminen on sotinut aina ja tulee aina sotimaan. Tuollaiset yksinvaltiaat suuruudenhullut saavat aikaan paljon tuhoa. Historiasta mitään opita ja kun taas tulee valtaan uusi suurenhullu päällikkö löytyy joukko ihmisiä jotka tekevät ja toimivat juuri niinkuin päällikkö haluaa. Nyt vaan seurataan huolestuneina mihin tämä hyökkäys päättyy.

  VastaaPoista
 13. Länsimainen demokratia on lisännyt ihmisten oikeuksia, mutta demokratian pitää panostaa myös itsepuolustukseen, mikä edellyttää kansalaisilta velvollisuuksia ja joskus omasta mukavuudesta/ elintasosta tinkimistä. Se on demokratian hinta, diktaattorit voivat repiä sen hinnan kansojensa selkänahasta mitään kysymättä.

  VastaaPoista
 14. Siteeraan Raamattua, koska sinne kaikki kirjoitetut ennustukset toteutuu ja on jo toteutunut paljon,ne on selkeästi nähtävänä, en käy niitä luettelemaan.
  Mutta sodat on yksi ajan merkki, kaksi maailmansotaa on ollut ja se kolmas varmasti tulee jossain vaiheessa, Raamattu sanoo että: "pohjoisesta on onnettomuus purkautuva kaikkien maan asukasten yli, ja suuri hävitys". Pohjoinen tarkoittaa venäjää.
  Myös siellä sanotaan että:"te kuulette sotien melskettä ja sanomia sodista"...
  Raamatun mukaan tämä maapallo on talletettu tulelle, eli jossain vaiheessa atomipommit käytetään.
  Ei tässä vaiheessa tiedetä onko tämä venäjän sota alkusoittoa sille jolloin sotajoukot menevät Israeliin saakka, mutta ne sotajoukot tuhoutuu sinne Harmagedonille, koska Israel on ja pysyy, sitä ei tulla tuhoamaan, vaikka sitä vastaan aika moni maa on.
  Tottakai siviilin puolesta on surullinen tilanne, hyvä että suomi ottaa ukraanalaisia vastaan.

  VastaaPoista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...