maanantai 1. heinäkuuta 2019

Oulujärven helmi - Manamansalo

Manamansalo on on saari Oulujärvessä. Se sijaitsee Ärjänselän ja Niskanselän välissä ja jakaa Oulujärven kahteen lähes erilliseen lohkoon. Saaren pituus on 16,2 kilometriä ja suurin leveys 13,8 kilometriä. Saari on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan.
Manamansalon pinta-ala on 76 km². Se on Oulujärven suurin saari, sekä valtakunnallisesti sisävesien viidenneksi suurin ja kaikkiaan Suomen neljänneksitoista suurin saari. Alue on osa Rokua Geoparkia, joka kuuluu UNESCON kansainväliseen geologisten kohteiden verkostoon. Retkeilyalueella on kivikkoisia luotoja, upeita hiekkarantoja, kirkasvetisiä suppalampia ja karuja mäntymetsiä. Luontoharrastuksiin saari tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kaikkina vuodenaikoina.

Saari kuuluu Vaalan kuntaan Pohjois-Pohjanmaalla. Lähimmät päätaajamat ovat Vaalan ja Paltamon kirkonkylät. Saareen on kiinteä tieyhteys pohjoisesta valtatieltä 22. Alassalmen lautta liikennöi Manamansalon ja mantereen välillä saaren lounaispuolella. Saaren pääväylä on Paltamon Melalahdesta alkava Manamansalontie (yhdystie 8820), ja yhdystie 8823 yhdistää Manamansalon pohjoispuolisen Kaivannon Vaalan keskustaajamaan.
Manamansalo oli Vaalan seudun ensimmäinen kuntakeskus. Ensimmäinen kirkko rakennettiin Manamansaloon 1500-luvulla, toinen kirkko Säräisniemeen vasta 1700-luvulla. Ensimmäisen kirkon oletetulle paikalle Manamansalon Kilonniemeen rakennettiin 1959 muistomerkkikirkko.
Muusikko ja levytuottaja Kassu Halonen on kotoisin Manamansalosta. (Wikipedia)

Teimme päiväretken saarelle 6.6.19. Päivä olikin kesäisen lämmin, varjossa lähes +28 C. Ajoreittimme kulki Vieremän ja Vuolijoen kautta Alassalmen lossille ja palasimme pohjoispuolen reittiä Paltamon ja Kajaanin kautta. Niin vaan oli tämäkin upea kohde jäänyt käymättä, kun äiti vielä eli ja asui Kajaanissa lähes 15 vuotta. Saarella oli kesäkuun alussa tosi rauhallista - varsinainen kesäsesonki alkaa ehkä vasta juhannuksen jälkeen. Olipa meidän onnemme, kun emme tykkää väenpaljoudesta. Matkailuautoja oli kylläkin Teeriniemen leirintäalueella ja muutama lenkkeilijä juoksi ohitsemme omalle reitilleen mäntykankaan siimekseen. Kannattaa ehdottomasti viipyä saarella pidempään, koska päivämatkalla ei ehdi nähdä kuin raapaisun paikan monimuotoisuudesta. Meistä on tullut vanhoja, kun mieluiten yövymme hieman tasokkaammassa majapaikassa kuin leirintäalueen mökissä. No, yöpaikkoja on Paltamossa ja lisää Kajaanissa.
Laitan linkin Reijo Heikkisen sivustolle, josta löytyy runsaasti tietoa mm.saaren entisistä vaiheista.
Alassalmen lossi tulossa mantereelle. Lossi liikennöi puolen tunnin välein klo 05.00-23.00 välisenä aikana. Yöliikenne ja ruuhkat ilman aikataulua






Puhelimen 'assistentin' muokkaama tyylitelty kuva

 Ärjänselkä, maamme suurin sisävesilakeus. Ärjänselän pinta-ala on 38 800 ha eli 388 km². Se on 32 kilometriä pitkä ja 29 kilometriä leveä. Sen yhtenäinen järvenselkä on moneen eri suuntaan mitattuna yli 18 kilometriä pitkä. Ärjänselkä on poikkeuksellisen merellinen ja tuulinen. Sana "ärjä" tarkoittaakin tuulista paikkaa. Järvenselältä suojassa sijaitsee etelärannalta 11 kilometriä etelään työnytyvä Vuottalahti. Vuottalahden suuta suojaa Vuottoniemi, jonka länsipuolelle jää Käkisaaren suojaan Käkilahti, jonne Vuolijoki laskee. Manamansalo katkaisee suuruudellaan koko järven. Sen voi ohittaa länsipuolelta Alassalmea ja itäpuolelta Kaivannonsalmea myöten. (Wikipedia)

 Lomakylä Kultahiekat rantaravintola. Kultahiekat sijaitsee Ärjänselän puolella. Aluella on mm. 17 viihtyisää hirsimökkiä, vaunupaikkoja, teltta-alue, uusitut huoltotilat, rantasauna, farmers- ja minigolf-, frisbeerata, grillikatos ym.
Alakuvassa Teeriniemen puoleinen leirintäaluerakennus.
Manamasalon vanhan kirkon perimätiedon mukaiselle paikalle pystytetty muistomerkki. Muistomerkin vieressä sijaitsee ulkoilmakirkko. Kirkko sijaitsee Peuranpolun (1,7 km) varrella, jonne pääsimme autolla, kun nyt emme ehtineet patikoimaan.


 

Alueen kolmas matkailukeskus, Manamansalon portti
 


Satuin avaamaan Tommy Tabermannin runokirjan Elämä ottaa kädestä (Gummerus 2014) sivulta 240, josta alla oleva runo. Kirjaan on koottu Tommyn runoja ja luokiteltu ne aihealueittain: hyvyys, epäitsekkyys, läheisyys, rakkaus, kauneus, onni, ilo, luovuus, rohkeus, vapaus, unelmat. Ao. runo löytyi luovuus -osiosta.

Tommy Tabermann (1947–2010) oli väsymätön hyvyyden matkasaarnaaja, joka yhä uudelleen muistutti meitä välittämisen ja toisen kunnioittamisen tärkeydestä. Tabermann puolusti ihmisen oikeutta tulla rakastetuksi omana itsenään.

Hyvyyden vaatimus kulkee kantavana teemana läpi koko Tabermannin laajan tuotannon. Rakastettu kirjailija jaksoi loppuun saakka vaatia meitä olemaan heikomman puolella. Elämä ottaa kädestä on rakkaudella koottu kokoelma Tabermannin runoja, puheenvuoroja ja proosatekstejä. Kirjassa vuorottelevat hauskat, viisaat ja vakavat tekstit, joiden taustalta nousee vahva toisen ihmisen kunnioittamisen sanoma. Teoksen puhuttelevat alkusanat on kirjoittanut Jaakko Heinimäki.

”Elämä on loppujen lopuksi pirun yksinkertaista.”(Tommy Tabermann)

================

Kieltäydy
 
Kieltäydy tottelemasta niitä
jotka komentavat sinua
järjen nimissä:
niissä on lapsi kuollut
ja järki lapsen mukana,
sillä järki asuu
leikissä ja laulussa,
lapsen aseissa
Kieltäydy tottelemasta
harhaan johdettua lasta:
se hokee lakkaamatta
omaa nimeään
kunnes siitä tulee
kopea ja kuuro,
aikuisen kaltainen
Valta kuuluu niille
jotka osaavat vielä
leikkiä yhdessä
ja hyväillä
vastakeksittyjä loruja.
                                    (Rakkauden kolme kehää, 2005)

Oletteko muuten katsoneet Elämäni Biisi -ohjelmaa Yle1  kanavalta lauantaisin? Juontajana on Katja Ståhl ja jokaisessa jaksossa neljä vierasta yrittää arvata toistensa elämän biisejä. Ohjelman loppupuolella paljastetaan jokaisen vieraan elämän biisi, ja samalla kuullaan tarina sen takaa. Musiikin avulla ohjelman vieraat kertovat itsestään ja elämästään jotain sellaista, mitä emme ole ennestään heistä tienneet. Biisejä tulkitsee neljä suomalaista eturivin artistia: Diandra, Jarkko Ahola, Pepe Willberg ja Irina.
Tykkään Katja Stålista juontajana, ei keskeytä eikä häslää vaan antaa ihmisten rauhassa kertoa musiikin avulla elämänsä biisin tarinan.
Kolmannessa jaksossa oli aivan mahtavaa musaa ja laitanpa linkin vierailevan artistin Eva Louhivuoren esittämästä elämänsä biisistä:
Hectorin Mandoliinimies
 

5 kommenttia:

  1. Sitä se juuri on " Oulujärven-helmi".
    ..liian lähellä,ei vaan ole tullut käytyä.
    Ihanan reissun ootte tehny:)
    Mutta ISO-KIITOS!tästä tarinasta:)
    Oikein ihania reissuja Sinulle.Beate56 :)
    Ja hyvää alkanutta heinäkuuta:)

    VastaaPoista
  2. En ole vielä tälle kesälle käynyt Manamansalossa, vaikka asun lähellä, Kajaanissa. Olipa mukava käydä Manamansalossa blogipäivityksesi välityksellä. Aurinkoisia heinäkuun päiviä!

    VastaaPoista
  3. Upea kohde, hienoja kuvia!
    Kerran ollaan ajeltu noissa maisemissa, haettiin edellinen koira pentuna Vaalasta!

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoisesti kerrottu ja ihmettelen etten ole käynyt saarella vaikkakin olen uinut jossain sen järven rannalla kauan sitten . Hyvää kesän jatkoa

    VastaaPoista
  5. Onpa tasaista maastoa ja mitkä hiekkarannat!

    VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...