sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Vko 12 krapu

Kuva: PixHere
Nuoruudessani asuin satama-alueella, jossa myös puliukot viihtyivät, nukkuivat yönsäkin ellei poliisipartio korjannut putkaan. Vertikaali-asentoon pääseminen ja siinä pysyminen aamuisin oli työlästä. Talojen seinät toimivat tukipilareina, rappusille jäätiin lepäämään ja kokoamaan voimia. Lisäpuhtia antoi aamuhuikka Sorbusta tai tenttua. 

Ukot kokoontuivat puistonpenkeillä tai lastaussiltojen alla. Porukan pomo oli kovaäänisin häränniska, musta ruokkoamaton parta kuin turkkilaisella pyövelillä, viiltoarpia naamassa, nenäkin näytti siirtyneen toiselle poskelle. Rankka elämä oli vienyt äänen kähisevän möreäksi. Hierarkiassa heikommassa asemassa olevat myötäilivat puhujaa.

- Anna Jalmari yks Saimaa. Ai saatana, että mahhoo korventaa ja syvämmen kohtoo kouristaa!

Ierikka rupesi nousemaan. Tyhjä viinapullo vieri maahan. Käsi hapuili tablettipurkkia mutta liian myöhään.

*Viikon 12 krapusanat: heikkous, pomo, vertikaalinen. Krapu on otsikko mukaan luettuna tasan 100 sanan teksti. Linkitys SusuPetalin  blogiin, josta löytyy lisää krapuja.

15 kommenttia:

 1. Voihan surku, elämä on todellakin potkinut päähän.

  VastaaPoista
 2. Tätä oli paljon vielä 70-luvulla, kunnes Ilkka Taipale ja muuutamat muut tarttuivat asiaan. Jotkut puliukoista yöpyivät roskiksissa. Nyt me kauhistelemme laitapuolen väkeä jossain muualla, mutta meidän kaduilla oli aika pahannäköistä pitkälle sotien jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Surullinen Krapu hukkaan menneestä elämästä. Itselläni oli surullisin näky joskus 70-luvun puolessa välissä, kun kovassa talvipakkasessa näin bussin ikkunasta raollaan olevasta roskiksesta vanhan miehen paleltuneen käden. (Poistin ekan kommentini, kun ilman rillejä tuli kamalia virheitä ;) )

  VastaaPoista
 5. Joskus elämä menee niin totaalisesti pieleen, että tulos on tuollainen. Surullista.

  VastaaPoista
 6. Kyllä tämä oli monenkin miehen (ja naisen) kohtalo aiempina vuosina. Vaikea on tuosta tilasta nousta.

  VastaaPoista
 7. Lieneekö kuvassa rantojen miesten Lönnrot, josta tuli radio-ohjelma joitakin aikoja sitten. Keräsi miesten tarinoita ja kohtaloita ja oli yksi heistä.

  VastaaPoista
 8. Kuvaat rankaa elämää. Joillekin se on totta yhä. Elämä kohtelee meitä niin erilaisilla hanskoilla.

  VastaaPoista
 9. Äidin suvun puolelta viisi polvea taaksepäin löytyy tyyppi joka meni sunnuntaina apteekkiin ja ja osti rautaviiniä joka tarkoitettu siis lusikallinen aamuin illoin raudan puutteeseen. Mutta koska siinä oli viinin verran prosentteja mihin mineraalit ja vitamiinit liuotettiin plus imeytyi niiden mukana niin krapulaanhan sitä oli hyvä vetää. Otti ja kuoli niille sijoilleen, apteekin portaille. Elävästi tuli mieleen kun teksitäsi luin, kuin samasta tilanteesta. Tykkään kun käytät murretta, se piristää tekstiä aina, hyvähyvä!!
  Kiitos!

  VastaaPoista
 10. Kiitos yhteisesti kaikille kommenteista. Sus', huh huh vai semmoiseen tarkoitukseen käyttivät rautaviiniä. Aikaisemmin käytössä oleva korvikealkoholi eli pulituuri oli puusepänlakkaa. "Se ei ollut sellaisenaan juomakelpoista, vaan siihen liuotettiin suolaa, pulloa ravistettiin, ja näin lakkaklimppi putosi pullon pohjalle. Sieltä se noukittiin tikulla pois ja juoma oli valmis. Myöhemmin keksittiin, että alkoholin erotteluun pulituurista saattoi käyttää myös sitruunasoodaa. Tämä paransi juoman makua, eikä aiheuttanut juojalle janon tunnetta. Korvikealkoholien kuninkaana pulituurin syrjäytti myöhemmin T-sprii (tenttu, liekkiviina), jonka metanolipitoisuutta laskettiin alle yhteen prosenttin 60-luvun puolivälissä myrkytyskuolemien vuoksi. Muutos teki siitä juomakelpoista ja sen valmistaminen juotavaksi oli helpompaa kuin pulituurin: riitti kun laimensi 94 %:n spriin veteen. Yleinen sekoitussuhde oli yksi osa spriitä ja kaksi osaa vettä. Tätä juomaa kutsuttiin sotkuksi." Maaseudulla kuulin juotavan Hokmannin tippoja ja paremmissa piireissä Eue De Colognea.
  Muistelen, että satama-alueelle rakennettiin alkuun jonkinlainen hätäsuoja. Lopulta erilaiset järjestöt alkoivat puuttua asiaan ja asunnottomille alettiin järjestää majoituspaikkoja. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/05/16/50-vuotta-sitten-helsingissa-kuoli-kymmenia-ihmisia-kadulle-pakkaseen-vasta-se

  VastaaPoista
 11. Puliukot ja rantojen jätkät ovat vaihtuneet katujengeihin. Siltä vaikuttaa kun seuraa uutisia.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Monen elämähän on tätä vielä nytkin ilman asuntoa ja nykyisin vielä huumeet tulleet mukaan. Lohdutonta, että talvikin on tulossa.

  VastaaPoista

Kiitos jokaisesta kommentista. Olen hyvin iloinen niistä ja jokainen on tärkeä niin lyhyt kuin pitkäkin. Jos et ole bloggerissa, voit kommentoida myös anonyyminä, kun valitset sen kommentointi palkista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...